Danes rokometaši celjski - in kdaj spet!

Bojan Bauman, 10.7.2019
Andrej Petelinsek

Čez dobro leto bodo v evropskih rokometnih ligah začeli klube uvrščati v skupine na osnovi novih kriterijev. Bogati bodo lahko še uspešnejši, revnim bodo namenjene drobtinice. Celjani upajo, da bodo obdržali stik z najboljšimi

V naslednjem letu za rokometne klube, ki sodelujejo v evropskih pokalih, ne bo nobenih sprememb. Nastopali bodo v ligi prvakov, v pokalu EHF in v challenge pokalnem prvenstvu. Slovenska kluba Celje Pivovarna Laško v moški in Krim v ženski konkurenci sta uspela ohraniti svoji mesti v elitnem delu lige prvakov. Še dva kluba v moški konkurenci - Gorenje in Ribnica - bosta tekmovala v evropskem pokalnem tekmovanju, Mariborčani v pokalu challenge.

V ženski konkurenci so imeli še trije slovenski klubi možnost uvrstitve v evropska tekmovanja. A se pri Rokometni zvezi Slovenije, kjer jih delegirajo, Evropski rokometni zvezi niso prijavili. Klubski proračuni jih omejujejo na tekmovanje v državnem prvenstvu.

Toda leto kasneje, v sezoni 2020/2021, bomo priče številnim novostim. Liga prvakov bo imela samo še 16 klubov; ohranjajo torej sedanji elitni skupini A in B. Medtem ko bodo klubi sedanje skupine C in D prešli v novoustanovljeno evropsko rokometno ligo, ki bo sestavljena tudi iz klubov, ki zdaj sodelujejo v okviru pokala EHF. Liga izzivov - challenge cup - bo preimenovana v pokal EHF.

image
Arhiv Rk Cpl Rok Plankelj: ”Udeležba Celja v ligi prvakov za zdaj ni ogrožena.”

Slovenija nima zagotovljenega mesta

V najzanimivejši, ligi prvakov, bo imelo udeležbo zagotovljenih devet klubov iz najmočnejših klubskih rokometnih držav, med katerimi ni Slovenije. Deseto mesto bo pripadlo Nemčiji, saj so klubi iz te države v zadnjih dveh letih osvojili evropsko pokalno prvenstvo. Lestvica z razporeditvijo držav je sestavljena na osnovi uspehov njihovih klubov v zadnjih treh sezonah, Slovenija pa je na tej lestvici na 14. mestu. Tudi v sezoni 2020/2021 bomo obdržali štiri klube, ki bodo imeli pravico nastopati v Evropi.

Vprašanje ostaja, ali se bo slovenskemu državnemu prvaku iz naslednje sezone (predvidevamo, da bo to znova Celje Pivovarna Laško, ki ima kot edini slovenski klub pogoje in ambicije sodelovati v taki ligi) uspelo uvrstiti med pet klubov, ki si bodo še priborili mesto med elito. Direktorja celjskega kluba Roka Planklja nova pravila pretirano ne skrbijo: "Udeležba Celja za zdaj ni ogrožena, saj se po več kriterijih, ki jih spremlja EHF in EHF marketing, uvrščamo v zgornjo polovico najuspešnejših klubov v ligi prvakov."

Niti generalni sekretar Rokometne zveze Slovenije Goran Cvijić ob nedavno predstavljenih novostih ni pesimističen za Celjane (in tudi Krimovke): "Nekaj kriterijev Celjani nedvomno izpolnjujejo - po obisku so bili v zadnji sezoni na četrtem mestu med vsemi evropskimi klubi v ligi prvakov. Tudi po organiziranosti so zelo visoko in so marsikomu za vzor. Že pred desetletjem pa so minili časi, ko so konkurirali tudi s proračunom." Slovenci v eminentnih evropskih klubih danes zaslužijo 12.000 do 25.000 evrov na mesec. Tega denarja slovenski klubi nimajo niti za nogometaše.

Komu so spremembe pisane na kožo?

"Spremembe v evropskih klubskih tekmovanjih se pripravljajo že dve leti. Tako se uresničujejo zahteve lastnikov marketinških in medijskih pravic, na katere so klubi pristali," ozadje zgodbe osvetli Cvijić. Bogati klubi bodo tako tudi v rokometni Evropi končno postavljeni v prvo vrsto. Ostalim klubom, tudi slovenskim, bodo delili drobtinice. V slovenskih dvoranah tako zelo verjetno ne bomo več spremljali najboljših klubov. Cvijić pozna recept, da se to ne bi zgodilo! "Edina pot, da si zagotovimo udeležbo v najkvalitetnejših rokometnih ligah, so boljši rezultati slovenskih klubov v teh tekmovanjih. Slovenska rokometna liga je vmes postala razvojna liga, kjer se kalijo mladi talentirani rokometaši. Če smo pred leti s klubi še igrali pomembno vlogo v Evropi, celo osvojili smo kakšno takšno ligo, je bilo to v razmerah, ko je v tujini igralo okoli deset slovenskih rokometašev. Danes jih je tam več kot 180. Na letošnjem finalnem turnirju rokometne lige prvakov je nastopalo sedem Slovencev, lahko bi jih še več."

Rok Plankelj kljub zaostrenim pogojem svoj klub vidi v novi ligi prvakov, ko ugotavlja: "V letu 2020 bo v ligi prvakov na voljo šest mest. Celje je klub s tradicijo, z izjemno podporo gledalcev, nastopa v sodobni dvorani in ima uspešno marketinško strategijo. Kljub vsakoletni spremembi ekipe dosega solidne rezultate. Uvrstitev Slovenije je rezultat igranja vseh slovenskih klubov v evropskih pokalih in je tako seštevek vseh nastopov in rezultatov v zadnjih treh letih."

image
Robert Balen Goran Cvijić: ”Uresničujejo se zahteve lastnikov marketinških in medijskih pravic, na katere so klubi pristali.”

​Vzgajajo talente

Slovenija že lep čas sodi med države, kjer vzgajajo igralce. Podobno počnejo Islandci, Švedi, Hrvati, Srbi ... Talentiranih rokometašev je veliko, lestvica EHF, po kateri se razvrščajo klubi, pa nazorno izpostavi države, kjer tačas največ vlagajo v rokomet, v katerih mladi upi slej ko prej zaigrajo. Na prvem mestu so Francozi, za njimi Nemci. Tretji so Severni Makedonci. Sledijo Madžari, Španci, Poljaki, Danci, Hrvati. Na devetem mestu so presenetljivo - Portugalci. Te države imajo za svoje državne prvake prostor v novi ligi prvakov. Pred Slovenci na 14. mestu so še Belorusi, Ukrajinci, Švedi in Romuni. Rok Plankelj vidi luč na koncu tunela za svoj klub tudi po tekmovalni plati, četudi so Celjani lani v skupini A zasedli zadnje mesto v ligi prvakov, kjer se v izločilne boje niso uvrstili že več let: "Vsako leto se trudimo sestaviti konkurenčno ekipo. Ekipa je vsako leto mlajša, a to ne pomeni, da ni konkurenčna, saj je sestavljena iz najperspektivnejših mladih igralcev iz Slovenije in širše ter iz izkušenih članskih reprezentantov. Če temu dodamo še izjemno vzdušje na domačih tekmah, je slika lahko hitro drugačna. Smisel športa je igranje pred polnimi dvoranami."

Anketa

Kolikokrat tedensko namensko poskrbite za rekreacijo?

Sudoku