Danes oblačno, tudi z nevihtami, možna manjša toča. Kakšno vreme nas čaka v drugi polovici tedna?

A.L., 19.5.2020
Marko Vanovšek

Danes nas čaka nekaj dežja, tudi nevihte, v drugi polovici tedna nas čaka več sonca.

"Nad osrednjim Sredozemljem je odcepljeno višinsko jedro hladnega zraka s plitvim ciklonom, ki se pomika nad Apeninski polotok in se približuje našim krajem ter bo jutri občutno vplivalo na vreme pri nas. Nad zahodno Evropo je območje visokega zračnega pritiska, ki sega tudi nad večji del srednje Evrope. Nad severnim Atlantikom in Skandinavijo so ciklonska območja. Vremenske fronte se zadržujejo daleč severno od nas," pišejo na portalu Neurje.si.

Danes čez dan bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bo lahko ponekod za krajši čas tudi nekaj več sonca. Na Hrvaškem se bodo prožile padavine, predvsem popoldan tudi nevihte, ki bodo potovale proti Sloveniji. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 21, na Primorskem do okoli 24 °C.

Predvsem v južni polovici države se bodo pojavljale tudi občasne, lokalne nevihte. Te bodo bolj verjetne pozno popoldan in zvečer. Ob nevihtah so možni silovitejši nalivi in sunki vetra, lahko tudi manjša toča. Na skrajnem jugovzhodu Slovenije je možna tudi kakšna močnejša nevihta s silovitejšimi nalivi in točo. Nevihte bodo možne tudi nad območjem severnega Jadrana (Primorska, Furlanija, Istra), poroča Neurje.si.

image
Sašo Bizjak

Kakšno vreme nas čaka v drugi polovici tedna?

Bolj pogoste nevihte in največjo verjetnost za nastanek močnejši nevihtnih celic pričakujemo na območju južnega dela centralne Hrvaške, kjer se bo po zadnjih izračunih nekaterih meteoroloških modelov, nabralo največ potencialne konvektivne energije, ki bo v kombinaciji z ostalimi dejavniki, vplivala na razvoj nevihtnih celic, še pišejo na Neurje.si.

Kakšno vreme pa nas čaka v prihodnjih dneh? Po napovedih Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) bodo ponoči še občasne padavine, ki bodo zjutraj oslabele. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, na Primorskem okoli 17 °C.

Jutri bo sprva precej oblačno, padavine bodo dopoldne ponehale, najkasneje na jugu. Popoldne se bo postopno jasnilo. Pihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Veter bo proti večeru slabel. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23, na Primorskem do 26 °C.

V četrtek in petek bo sončno. Veter bo postopno ponehal.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku