Dan zaljubljencev: Podarite svojim najdražjim tulipane

Miha Dajčman, 14.2.2019
Sašo Bizjak

Cvetličarska mojstrica Valerija Grubelnik bo novembra proslavila deset let svoje cvetličarne v Mariboru. 

Z Valerijo Grubelnik, lastnico znane cvetličarne v Tyrševi ulici, smo se srečali tik pred prvim vrhuncem cvetličarske sezone, praznikom zaljubljencev. Razložila nam je, da je v cvetličarnah na voljo bolj kakovostno cvetje kot v trgovskih verigah in večjih centrih. 

Koliko dobaviteljev imate?

"Enega, glavnega dobavitelja. Od njega prevzamemo 99 odstotkov materiala, nekaj malega nabavimo še v Avstriji. Naše cvetje prihaja iz Nizozemske, tja pa ga pripeljejo iz celega sveta."

Se vam zdi, da se bolje počutimo v prostorih, ki so okrašeni s cvetjem?

"Dekoracija je zelo pomembna. Ljudje pa radi hodimo v lokale, kjer nam je prijetno. Dekoracija nas pritegne in umiri, da se počutimo prijetno."

Katero cvetje najpogosteje kupujemo za valentinovo? Se kupci na vas obrnejo po nasvet ali vedo, kaj želijo?

"Za valentinovo je po svetu standard vrtnica. Ker se vse kupuje na borzi, cene narastejo, vrtnice so po nabavnih cenah za 300 odstotkov dražje. Mi jih zato ne forsiramo, bolj pridejo v poštev sezonski cvetovi, denimo tulipani, in nasploh pomladno cvetje. Ker se k nam kupci vračajo, veliko imamo stalnih, vemo, komu kaj ponuditi. Tisti mladi pa želijo en cvet, kot dodatek, pozornost ..."

Je za valentinovo cvet dodatek ali osnovno darilo?

"Cvet je za valentinovo zelo primerno in osnovno darilo. Cvetja nikoli ni preveč, ko gre za obdarovanje, to je pozitivna gesta."

Je barva cveta pomembna za sporočilnost?

"V naši cvetličarni se ne obremenjujemo z barvo cvetja. Izbereš barvo, ki ti je všeč. Veliko prodamo rožnatega in belega cvetja, rumenega je pri nas malo, morda le spomladi. Odvisno tudi od letnega časa."

Valentinovo je prvi vrhunec, kmalu sledita dan žena in materinski dan.

"Osmi marec je tisti res pravi vrhunec. Bolj kot valentinovo. Takrat pride po cvetje ogromno moških kupcev. Tudi sicer je pri nas več kupcev moških. Za 8. marec se najbolj podarjajo šopki, tudi lončnice, a vedno manj."

Smo moški dobri potrošniki, pridemo v cvetličarno pripravljeni in odločni?

"Imamo ogromno šopkov, od majhnih do velikih, pripravljenih vnaprej. To je že eno takšno razvajanje, da prideš, pogledaš in izbereš. Sicer pa imamo stalne stranke, ki pred nakupom pokličejo, tistim želeno pripravimo."

Kako sledite trendom?

"Dva- do trikrat na leto se odpravim na pot na Nizozemsko in v Nemčijo. Kmalu grem znova na Nizozemsko, zdaj se naročajo materiali za novo leto. Videli bomo, kakšni bodo trendi. Tudi v cvetličarstvu je treba slediti modnim trendom, Nizozemska in Nemčija pa sta središče tega dogajanja. Cene cvetja na borzi nihajo tudi zaradi velikega zanimanja Rusov."

Koliko ste povezani z drugimi mariborskimi in slovenskimi cvetličarji?

"Srečamo se predvsem na sejmih. Sama pa največ sodelujem z vrhunskim cvetličarjem iz Ljubljane. Pomagamo si pri kakšnih večjih dekoracijah, denimo za poroke, naše večje dogodke, modne revije ..."

Koliko ljudi dela pri vas?

"Pri meni dela pet ljudi. Cvetličarje je zelo težko najti. Tudi ko sem sama izbrala to izobraževalno pot, sem se soočala s pomisleki okolice, kaj se bom ukvarjala s cvetličarstvom, ko pa imam odličen šolski uspeh. Cvetličarski poklic nekateri dojemajo kot manjvrednega. A že kot zelo mlada sem vedela, kaj si želim. Za vodenje takšnega posla moraš obvladati več področij. Najprej sem v cvetličarni delala čisto sama, kasneje sem si usposobila svoj kader. Naše punce so mlade. Za ta poklic potrebuješ smisel za kreacijo, biti moraš razgledan, saj aranžiramo ekskluzivne dogodke, obvladati moraš tudi delo z ljudmi."

Katerih rož bomo Mariborčani v teh dneh podarili največ?

"V tem času največ tulipanov."

Anketa

Boste to pomlad urejali svoj vrt?

Sudoku