Dan s starejšimi: Ko pešajo moči, štejeta pomoč in pogovor

Urška Polanc, 27.6.2019
Urška Polanc

Pospremili smo oskrbovalko starejših v domačem okolju, ki se je med drugim ustavila pri zakoncih v Vuhredu. Vesela sta njene dnevne pomoči, v starosti se kot številni drugi soočata z vrsto težav

Da rada pomaga ljudem in si zanje vzame čas, pravi Ines Škerget, ki v radeljskem Javnem zavodu ŠKTM za šport, kulturo, turizem in mladino dela kot oskrbovalka socialne storitve pomoči na domu. Med njenim delovnim dnem, ko po terenu, tudi po planinah, šviga od oskrbovanca do oskrbovanke, smo jo ujeli v Vuhredu, kjer je pred naslednjim obiskom šla po kosilo za starejša zakonca, pri katerih vsak delovni dan preživi po dve uri.

2,5 evra na uro v Radljah odštejejo za storitev pomoč na domu

Medicinska sestra, diplomantka, razmišlja, da v drugih ustanovah in poklicih v zdravstvu nimaš časa, da bi se pacientom posebej posvetil, zato ji je njeno delo, oskrba starejših v domačem okolju, posebno pri srcu. "Imamo čas, da dobro opravimo svoje delo, oskrbovance negujemo, hkrati pa se z njimi lahko še pogovarjamo, kar se mi zdi ključno," je povedala. Nekaj minut je trajalo, da so ji v bližnji gostilni pogreli in pripravili kosilo, ki jima ga vsak dan odpelje. Preden smo vstopili v hišo, nas je opozorila, da jo vsak oskrbovanec, oskrbovanka kliče drugače, nekateri bolj po domače, saj so si z njimi bolj blizu. Marija Planinšec jo tako kliče sestra, medtem ko jo Avgust Planinšec kar mamica. Sama ju nagovarja z babica in dedek. Škergetova poleg preostalih osmih zaposlenih v zavodu skrbi za razgibavanje starejših, opravlja raznolika gospodinjska opravila - pri nekaterih skuha, drugim pa kosilo pripelje, odvisno od dogovora. "Za nekatere starejše, sploh tiste, ki so brez svojcev, smo mi edini socialni stik, najbolj pogrešajo pogovor," je pojasnila in dodala, da oskrbovancev zdravstveno ne oskrbujejo, jim pa pomagajo, za kar jih prosijo.

image
Urška Polanc Marija in Avgust Planinšec sta vesela, da ju oskrbovalka Ines Škerget vsak dan obišče.

Mladi v hitrem tempu ne zmorejo več skrbeti za starejše

Starejši njen prihod vsak dan nestrpno pričakujejo, nam pove Škergetova, ko pred hišo opazimo, kako na oknu miglja zavesa. "Dve uri, ki ju preživimo skupaj, takoj mineta. Težko jim je, ko nas čez vikend ni. Naši odnosi so zelo pristni, ponekod se zelo zbližaš, tudi ko gredo v dom, ko kdo umre, pa včasih ostanemo tudi v stikih s svojci. Nekako postaneš del njihove družine, pridejo tudi slabi trenutki, a bolj zahtevni od oskrbovancev znajo biti njihovi sorodniki," nam pojasni. Opaža, da je veliko lažje, če v gospodinjstvu skupaj živita dva, ki še nekako lahko poskrbita drug za drugega, ko pa sta oba onemogla, ni druge rešitve, kot da gresta v dom. Na splošno pa je težava, da ob hitrem tempu življenja mladi več nimajo časa skrbeti za starejše, kot so to počeli včasih, starejši ljudje pa ne bi smeli ostajati sami po cele dopoldneve, saj še kako potrebujejo nekoga, da jih pozdravi, jim pomaga in kaj naredi zanje. Domov za starejše je dandanes vedno več, a so dragi, Škergetovi pa se zdi prav, da starostnikom pomagajo v domačem okolju, kjer se tudi bolje znajdejo in boljše počutijo. Zakonca, ki naštejeta vse prebivalce v soseski, pravita, da jima pogosto na pomoč priskočijo tudi sokrajani. Planinščevi se kljub vsemu zdi, da ljudje danes veliko bolj pomagajo kot včasih, ko je bilo prisotnega manj sočutja in srčnosti. Razmišlja, da bi bilo, če bi bila mlada danes, veliko lažje. "Danes gredo otroci na morje, četudi mame nimajo denarja. Moji niso mogli, vse smo dali za hišo," je povedala Planinščeva, ki je morje videla le enkrat, ko so šli na izlet v Opatijo.

image
Urška Polanc Pomoč na domu je tudi prijetno druženje.

Doma bosta vztrajala, dokler bosta zmogla

Pravita, da bosta, dokler bo šlo, vztrajala doma, čeprav je vedno težje, saj jima pešajo moči. Ko bo nastopil čas, si želita, da bi ju sprejeli v radeljski dom Hmelina. "Zdaj je najtežje ponoči, ko ni koga, tam pa so ljudje, pridejo zdravniki," povesta. Planinščeva doda, da je v dom želela že pred dvema letoma, ko si je zlomila kolk in sama komaj prilezla do telefona, a partnerja o tem, da zapustita hišo, ni mogla prepričati. Kljub štirim zlomom, po katerih se je posebej potrudila, da je hitro okrevala, se še vedno loti vseh opravil. "Preveč hiti delat, vstane že ob 5.10, ko se jaz šele prvič obrnem," govori nasmejan soprog. Medtem Škergetova hiti z vsakdanjimi opravki, ki jih 88-letnica sama ni postorila - sesanje, pometanje kurilnice, obešanje perila, čiščenje stekel. "Ne veselim se zime, ne morem po stopnicah v kurilnico, četudi je na olje, moraš prižgati, preverjati, preveriti, koliko je nafte," doda Planinščeva, ki potarna še, da je posebej težko z eno penzijo, zato ne živita razkošno. Škergetova v trgovinah zanju išče cenejše izdelke. Na seznamu ta teden si je zapisala nekaj osnovnih potrebščin - kruh, jogurt, mleko in sir. Za večerjo je skuhala in olupila krompir, "deda" bo jedel še kurjo klobaso. Za hrano ob sobotah in nedeljah, ko jesta ajdove žgance, poskrbita sama. Takrat "deda" zapoje: "Na Koroškem že ajda zori, eno dekle jo žanje ... Jem pa rad, če bi lahko, bi še delal, a mi telo ne dopušča."

Pred dvema letoma so Planinščevo povabili na obisk v vrtec, kjer so otroci z druženjem spoznavali življenje babic in dedkov. Otroci so ji v zahvalo podarili šopek rož in "risanke", kot zakonca poimenujeta risbice, z ustvarjanjem katerih si tudi sama krajšata čas. Risbice otrok je izobesila po celem hodniku. Pravi, da so ji s povabilom uresničili željo, da je enkrat v življenju v vrtcu učiteljica. Pohvali se, da je v Vuhredu pazila že veliko otrok, kličejo jo oma Polje, ker njuna hiša, ki sta si jo sama zgradila, stoji na polju.

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku