Dan po zmagi naših rokometašev s Poljaki: S Švedi bo druga zgodba!

Bojan Bauman, 11.1.2020
Antonio Bronic

Če ne igrajo dobro, pa kljub temu zmagajo, to govori o moči reprezentance. Jutri ob 18.15 bo nasprotnik Slovenije Švedska - domačini, aktualni evropski podprvaki

Slovenski rokometaši se na uvodni tekmi 14. evropskega prvenstva niso posebej proslavili. Če je bila igra v obrambi zadovoljiva, so veliko grešili v napadu. Zato je bila zmaga proti precej skromnemu nasprotniku Poljakom (26:23) sprejeta z mešanimi občutki. Danes so bili akterji na voljo za komentarje in skupna ugotovitev selektorja Ljubomirja Vranješa, Darka Cingesarja, Mihe Zarabca, Klemna Ferlina in Tilna Kodrina je, da bo treba proti Švedom prikazati boljšo igro.

Darko Cingesar si je v 12. minuti tekme proti Poljski ob doskoku poškodoval komolec. Po tekmi so ga odpeljali v bolnišnico na pregled z magnetno resonanco. "Ta je pokazala, da so vse kosti na svojem mestu, nobena ni niti počena in nimam natrganin. Le mišica v nadlakti je močno nategnjena. Sem optimist že za jutrišnjo tekmo proti Švedom, ki bi jo z veseljem odigral. Sicer bom v ekipi spet proti Švicarjem," je povedal Cingesar, ki danes ne bo treniral, saj ga čakajo trije sklopi fizioterapije.

image
Tt News Agency Klemen Ferlin

Vratar Klemen Ferlin je bil s 13 obrambami najboljši posameznik prvega obračuna. Pa tudi on ni našel veliko optimizma po uvodni zmagi: "Proti Poljakom smo preveč grešili v napadu, zato nismo dosegli niti 30 golov, kar je za nas običajno. Švedi imajo močnejšo obrambo, igrajo pred domačim občinstvom, pričakujemo lahko tudi nekoliko domačijsko sojenje. Morali se bomo dobro skoncentrirati, še bolj stisniti v obrambi, pobrati več odbitih žog. Švedi morajo pred domačim občinstvom zmagati, zato bodo pod dodatnim pritiskom. Mi moramo začeti ostro v obrambi, se stepsti za žogo in potem lahko računamo, da se nas bodo nekoliko ustrašili, kot je to pri severnjakih pogosto."

image
Bjorn Larsson Rosvall/tt Miha Zarabec

V napadu slovenske rokometaše na poziciji organizatorja vodi Miha Zarabec. Danes govoriti o Poljakih je zanj izguba časa: "Prva tekma je pozabljena. Jutri je veliko bolj pomemben dan, zvečer si proti Švedom napak več ne smemo privoščiti. Oni so ekipa, ki nam bolj 'paše'. Tako kot mi igrajo hitro in veliko pretečejo. Ne bojimo se jih niti sedaj, ko igrajo doma. Ogledali smo si njihov dvoboj s Švicarji, presenetili me niso. Zmago so si zagotovili do 20. minute, ko so po izgubljenih žogah nasprotnikov zadevali prazna švicarska vrata. Točno na to moramo biti pozorni."

image
Igor Napast Tilen Kodrin

Tilen Kodrin je na levem krilu včeraj igral večino tekme, od poškodbe Cingesarja: "Pred nami je prvo finale, vzdušje bo že takšno. Švedsko smo si včeraj ogledali v živo, videli smo močno ekipo z odličnim vratarjem in z močnim protinapadom. Ne smemo jim podarjati žog. Naša uvodna tekma je bila še nervozna. Pričakujem, da bo tega vse manj."

image
Bjorn Larsson Rosvall/tt Ljubomir Vranješ

Selektor Ljubomir Vranješ je trener švedskega Kristianstada, kot igralec je za Švedsko osvajal zlate medalje... V nedeljo je njegova naloga, da Švede spravi na kolena. "To bo čudna tekma, v kateri gremo po zmago. Pred obračunom bomo imeli še dva sestanka na to temo, čakata nas dva treninga. Švedi imajo odlično obrambo, odlična vratarja in imajo protinapad. Tu so močni. Mi moramo biti boljši v napadu, v obrambi je igra že na primernem nivoju. Morebitna naša zmaga bi Švede zelo bolela."

Slovenija igra proti Švedski v nedeljo ob 18.15 v dvorani Scandinavium v Goteborgu. Na prvem srečanju je Švicarje premagala s 34:21.

Anketa

Ali ste zadovoljni z vladnim ukrepom solidarnostnega dodatka zaradi koronavirusa za upokojence?

Sudoku