"Da se Slovenci ne bi znali zabavati, če ga nimajo malo pod kapo, trdijo samo pesimisti"

Bojan Tomažič, 12.1.2020
Osebni arhiv

Pristnost je nujna za zabavo, pristni smeh je pravi smeh, pravi čarobni umetnik Vladimir Mikek.

Na Zabavi bomo na začetku leta seveda opozorili na potrebo po zabavi, ki je po Maslowu, Glaserju in gotovo tudi vaših izkušnjah ne bi smeli zanemarjati. Zabavati se je treba, a pri tem bi vseeno morali biti izbirčni. Po tistem, kar so nam zadnje tedne v decembru prodajali kot dobro zabavo, bi seveda bilo dobro pogledati veliko širše.

"Da se Slovenci ne bi znali zabavati in da se ne morejo zabavati, če ga nimajo malo pod kapo, trdijo samo pesimisti," pravi Vladimir Mikek, ki tudi ponuja zabavo. S čarobno umetnostjo, kot imenuje tisto, čemur rečemo čaranje, rokohitrstvo, magija, spretnosti. Ta je še nekaj pred desetletji v decembru zabavala v vsaki krajevni in mestni skupnosti. "Slovenci se znajo tudi zelo nasmejati in biti veseli. Ampak če jim pod nos pomoliš tretjerazredno TV-mašilo, potem ne pričakuj, da bodo navdušeni," je dodal.

Pristnost je pomembna, zdajšnji način življenja, ki spodbuja tekmovalnost in nezadovoljstvo z vsem, izganja iz odnosov med ljudmi pristnost. Pristnost je nujna za zabavo, pristni smeh je pravi smeh. "Pristnost ali originalnost je to, kar vsak človek ceni. Da pa bi kakemu umetniku lahko rekli, da je pristen, potrebuje predvsem svoje lastne kreacije, ne plagiatov. Da si velik umetnik preko interneta in računalniške kamere, ni potrebno velikega napora, pa seveda tako tudi nisi zares velik umetnik. Za to, da bi lahko ljudi v živo zabaval, nasmejal, navdušil, očaral, pa je potrebno nekaj več kot le obvladovanje tehnike. V živo boš moral za zaresno priznanje in navdušenje občinstva svojo filozofijo nekoliko spremeniti," razlaga o svojem področju. "Tedaj ne gre več za nič drugega kot za to, da je treba trik izvesti. In to, da znam čarobni trik izvesti, je samo po sebi umevno, saj sem čarobnik." Vendar je treba izvedbo tega podrediti zabavi, navdušenju, očaranju občinstva, torej trik uporabiti, da bo občinstvo uživalo. In takrat, ko to dosežeš, te nihče več ne vpraša, kako si to naredil, saj si te skrivnosti niti ne želi izvedeti."

image
Sašo Bizjak Vse do Las Vegasa

Televizija se še vedno hvali, da skrbi tudi za zabavo, vendar na naših televizijah čarovnikov oziroma čarobnikov ni. Mikek razkrije, zakaj je tako: "Malokomu od umetnikov je za to, da bi zastonj dal svoje življenjsko delo televiziji, ki v trenutku pokrije vso deželo, in bi na nastopu ljudje rekli, da so točke že videli na televiziji. Zato se dobri umetniki zavedajo, da je TV sicer močan promocijski medij, ki pa te lahko tudi zatolče in si ob vsej svoji genialnosti in originalnosti v trenutku razorožen."

Ta zapis seveda ni jamranje, kako je včasih bilo boljše. "Sam sem v preteklem letu kar precej nastopal, a predvsem v tujini," vseeno z Wladimirjevimi besedami razkrijmo, kako trd je kruh za slovenske čarobne umetnike. Še dobro, da nima težav s tujimi jeziki. Delal bo še tudi v prihodnje, čeprav se je s 1. januarjem formalno upokojil. "Najprej bom obiskal Nemčijo, potem Las Vegas, v jeseni bom pripravil seminarsko turnejo po Franciji." Tam bo predaval po francoskih klubih čarobnikov.

S kančkom dobre volje in smislom za humor

"Za takšno predavanje je seveda nujno pripraviti in predstaviti svoje originalne kreacije." Pri oblikovanju teh mu zelo pomaga sodelovanje čarobnikov v klubu Magic Studio Maribor, ki združuje okoli petdeset amaterskih in poklicnih umetnikov. "Tako bo tudi moje naslednje leto čarobno. Zagotovo bo čarobno tudi za bralce Večera, saj Večer obljublja kar nekaj čarobnih akcij," je rekel in zaželel v letošnjem letu, kaj bi drugega, obilo čarobnosti. "S kančkom dobre volje in smislom za humor je vse veliko lažje."

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku