Da poleti doma ne bo prevroče: Ni vsaka klima za vsak prostor

Sanja Verovnik, 30.5.2020
Daikin

Veliko Slovencev bo letos zaradi koronakrize med poletnimi meseci ostalo doma. Bivanje pod domačo streho pa bo veliko prijetnejše, če nas bo v vročih dneh (o)hladila klimatska naprava.

Aktualna situacija nas je prisilila, da več časa preživljamo med domačimi štirimi stenami. Ker je pri tem bivalno ugodje še kako pomembno in ker se bližajo vroči dnevi, je dobro razmisliti o tem, ali bi nam lahko bila pri hlajenju prostorov v pomoč klimatska naprava. Saj veste, kakšen je občutek, ko je na prostem več kot 30 stopinj Celzija, v bivalnih prostorih pa komaj kaj manj.

Slogan Ostanite doma in opozorila nekaterih vremenarjev, da nas čaka dolgo in vroče poletje, so že povečali povpraševanje po klimatskih napravah v nekaterih trgovinah. Kot pravi Miha Glavič iz podjetja E2E, se utegne pri pravočasni dobavi klimatskih naprav še pred prvimi vročinskimi vali dodatno zaplesti, saj nekateri proizvajalci klim zaradi koronakrize delajo z okrnjenimi kapacitetami in bi lahko zaloge nekaterih modelov naprav hitro pošle.

Pozorni na energijski razred
Pred nakupom klimatske naprave ne spreglejte energijskega razreda naprave. Četudi je klimatska naprava višjega energijskega razreda za nekaj sto evrov dražja, se na daljši rok zagotovo bolj izplača. Prihranek bo namreč višji ravno zato, ker je energetsko učinkovitejša. Zato naj cena ne bo odločilen dejavnik. Energetsko učinkovitost razberete z energijske nalepke, ki mora biti zakonsko prilepljena na vsaki klimatski napravi. Razpon energijskih razredov je med D in A+++. Slednje veljajo za najbolj ekonomične naprave. Miha Glavič iz podjetja E2E pravi, da pri klimatskih napravah vendarle velja tudi pravilo: dražja kot je klima, večji bo izkoristek in boljši prihranek. Najbolj pomembna podatka za energetsko učinkovitost sta SEER in SCOP, razloži Ana Bole iz podjetja REAM. “Podatka kažeta, kako učinkovita je klimatska naprava pri hlajenju ali ogrevanju. Višji ko sta vrednosti, tem manjši bodo stroški hlajenja oziroma ogrevanja.”

Več dejavnikov narekuje moč naprave

V nakup klimatske naprave pa ne smete brez glave, dobro je poznati nekaj dejstev, ki odločajo o tem, ali bo naprava dejansko služila svojemu namenu - hlajenju v poletnih mesecih in ogrevanju v hladnejših dneh, ko klasično ogrevanje še ni potrebno. Prva stvar, ki ji je treba nameniti pozornost, je pravilno načrtovanje klimatske naprave v prostoru, kjer se bo nahajala. Po besedah Ane Bole iz podjetja REAM je izbira klimatske naprave odvisna od velikosti in karakteristike prostora, ki ga želite hladiti. "Glede na velikost prostora lahko izračunamo potrebno moč klime, pri tem je treba upoštevati tudi značilnosti prostora, predvsem njegovo lego, ali je južna ali severna, koliko je oken, kje se nahajajo, koliko oseb se po navadi zadržuje v prostoru in pozicijo vrat, skozi katera prehajamo v prostor. Vse to vpliva na izračun moči klimatske naprave, ki mora biti dovolj močna, da bo zmogla ohladiti prostor na želeno temperaturo," našteje Boletova.

image
Daikin Najmanj energije bo klimatska naprava porabila tako, da nastavite želeno temperaturo v prostoru in naprave ne izklapljate. To je še posebej pomembno za inverterske klimatske naprave, ki so danes najbolj razširjene in same uravnavajo moč delovanja.

Vpliv senčil

Ko kupujete klimo, vedite, da vsaka klima ne sodi v sleherni prostor. Andrej Postrašija iz podjetja Energo Tim poudari, da je pomemben volumen prostora, v katerega boste umestili klimatsko napravo, prav tako so pomembne debelina in izolacija sten in zidov ter izpostavljenost direktnemu sevanju sonca. Ni vseeno, ali imate zunanja ali notranja senčila, v katerem nadstropju se nahaja bivalni prostor, ki ga želite hladiti, kakšni so notranji toplotni dobitki ... "Ne nazadnje je treba preveriti, ali sploh imate možnost montaže notranje in zunanje enote, kolikšna bo dolžina cevne povezave, kako bo potekalo odvodnjavanje kondenza od notranje in zunanje enote ... Kot izvajalca montaže izberite podjetje, ki ima izkušnje, dobro ime, reference, lastno montažo in servis," nadaljuje sogovornik.

Pravilna umestitev v prostor
O tem, kje bomo imeli notranjo enoto in kje zunanjo, je dobro razmisliti že pred nakupom naprave, opozori Ana Bole iz podjetja REAM. Svetuje, da naj bo klimatska naprava v prostor umeščena tako, da ne piha neposredno v smeri, kjer se zadržujete dlje časa. Če v stanovanju nimate možnosti, da naprava ne bi direktno pihala v stanovalce, rešitev predstavljajo klimatske naprave z loputkami za usmerjanje izpihanega zraka gor in dol ter levo in desno. Sogovornica pojasni, da se lahko loputke odprejo v skoraj vodoraven položaj, s čimer se prepreči neposreden stik osebe s hladnim zrakom. Miha Glavič poudarja, da je notranjo enoto najbolje postaviti v vsak prostor, kjer so poleti težave s pregrevanjem. “Če pa je v stanovanju potreba po zgolj eni enoti, predlagam, da jo namestite na hodnik, in to tako, da bo mrzel zrak pihal proti sobam, ki so obrnjene proti jugu in zahodu, saj se tam temperature v poletnem času najbolj povzpnejo.”

Tudi trgovec naj sprašuje

Pri nakupu vam je lahko v veliko pomoč mnenje ali nasvet strokovnjaka, najbolje ponudnika klimatskih naprav. Smiselno ga je vprašati o energetski učinkovitosti naprave, pri tem sta pomembna podatka SEER (sezonsko hladilno število) in SCOP (sezonsko grelno število), ki povesta, kako učinkovita je naprava pri hlajenju oziroma ogrevanju, pojasni Ana Bole. In nadaljuje: "Seznanite se še z glavnimi tehničnimi lastnostmi naprave, kot so območje delovanje v hlajenju in gretju, šumnost notranje in zunanje enote, možnost dodatnih filtrov, nastavljivih loputk in drugih funkcij klimatske naprave, ki doprinesejo k udobju."

Po mnenju Mihe Glaviča iz podjetja E2E ni samo naloga kupca, da zastavlja vprašanja, tudi trgovec ali monter je tisti, ki bi moral kupca vprašati, kaj od klimatske naprave pričakuje, in na podlagi tega ponuditi ustrezno napravo. Hkrati naj bi vam predstavil še dodatne funkcionalnosti. Na trgu so namreč klimatske naprave, ki uničujejo alergene, bakterije, viruse in tako dalje.

Glavič še opozori, da poizvedite, kdo bo klimatsko napravo namestil. Pozanimajte se o njegovi kvaliteti pri strankah ali uvozniku. Če začne uhajati freon, gre za strošek polnjenja. Od monterja zahtevajte račun in garancijski list. Montaža brez računa vas lahko veliko stane. Ko se odločate za ponudnika klimatske naprave, se pozanimajte tudi o njihovi servisni službi, saj klimatske naprave potrebujejo redno vzdrževanje enkrat na leto.

image
Shutterstock Zunanja klimatska enota naj bo oddaljena od vročih in prašnih območij. Navadno je najprimernejša lokacija na severni strani hiše, kjer praktično ni neposredne sončne svetlobe.

Ena zunanja enota in pet notranjih

Na trgu je več vrst klimatskih naprav. Klasične so namenjene zgolj hlajenju, inverterske klime pa poleg hlajenja poleti omogočajo tudi ogrevanje v prehodnem pomladanskem oziroma jesenskem času. Obstaja še delitev na klasične split klime, ki imajo eno zunanjo enoto in eno notranjo, in multisplit klime, ki imajo eno zunanjo enoto in dve do pet notranjih enot, ki omogočajo neodvisno hlajenje več posameznih prostorov. Na tak način si lahko zagotovite ugodno klimo po vsej hiši ali v poslovnih prostorih.

image
Shutterstock Pri montaži notranje enote klimatske naprave je pomembno, da je stena, na katero bose montirali notranjo enoto, neovirana in ni neposredno izpostavljena sončni svetlobi in drugim virom toplote. Stena mora biti dovolj močna, da zdrži dodatno maso notranje klimatske enote.

Dovod hladnega zraka v sobo v zgornjem delu

Glede na pozicijo notranjih enot poznamo stenske, talne, kanalske in vgradne stropne klimatske naprave, pojasnjujejo v podjetju E2E. Nadaljujejo, da so za hlajenje najbolj primerne naprave, ki jih nameščamo na steno na višini dva metra ali več. Hladni zrak je namreč težji od toplega, zato je najbolje, da vpihani hladni zrak v sobo dovajamo v zgornjem delu. Vgradne stropne naprave uporabljamo, če želimo napravo skriti. Na voljo so naprave z enim do štirimi stranskimi izpihi. Zadnja leta se največ uporabljajo klimatske naprave z okroglim izpihom, saj omogočajo najboljšo razporeditev zraka oziroma največje udobje med vsemi klimatskimi napravami. Talne klimatske naprave pogosteje uporabljamo pri ogrevanju. Kanalske klimatske naprave pa uporabimo, če jih želimo popolnoma skriti in z eno napravo ohladiti ali ogreti več sob. Določen sistem omogoča uravnavanje temperature v največ osmih sobah.

image
Shutterstock Razlika med temperaturo v klimatiziranem prostoru in zunanjo temperaturo naj bo nastavljena glede na toplotno ugodje in zdravstveno stanje posameznika. Prostorov ne hladite na nižjo temperaturo, kot jih pozimi ogrevate, to pa je med 22 in 26 stopinjami Celzija.

Brez vzdrževanja ne gre

"Še danes zaženite vašo klimo, da vidite, ali potrebuje servis," opozori Miha Glavič. Prekomerno hlajenje, usmerjenost direktno v telo, neredno vzdrževanje, slaba kakovost naprave so uporabnikovemu zdravju škodljivi. Andrej Postrašija iz podjetja Energo Tim svetuje: "Bodite posebno pozorni na kakovost klimatske naprave, pravilno mora biti dimenzionirana in zmontirana na pravem mestu ter opremljena s filtracijo, ki je danes sestavni del vsake kakovostne klimatske naprave. Ob pravilni uporabi se zmanjšuje utrujenost na delovnem mestu, skrajšuje reakcijski čas človeka in izboljšuje počutje uporabnikov." Za dobro počutje uporabnikov in primerno delovanje klimatske naprave strokovnjaki priporočajo redno vzdrževanje naprave - enkrat na leto, idealen čas za servis je pred sezono hlajenja. Interni filter v napravi lahko očistite tudi sami, najmanj enkrat na mesec, poudarijo v podjetju Seltron. In dodajo: "Filter obrišite ali ga posesajte, pri tem upoštevajte navodila posameznega proizvajalca. S čistim filtrom klimatska naprava lažje doseže želeno sobno temperaturo in posledično porabi manj energije, saj ventilator ne premaguje velikega upora zamašenega filtra pri vpihovanju hladnega zraka v prostor," sklenejo v Seltronu.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku