Čuvaj mariborske mreže ne prižiga alarma

Bojan Bauman, 7.10.2019
Andrej Petelinšek

Mark Ferjan o vzrokih za še četrti poraz v petih tekmah rokometnega državnega prvenstva

Nič si ne očitamo. Svoje rokometno znanje smo vrgli na mizo. Mi na tekmi proti državnim prvakom nismo mogli veliko izgubiti, zato smo bili na igrišču sproščeni. V prvem polčasu je to zadostovalo za enakovreden boj. Dobro smo funkcionirali. Obrambni igralci so vedeli, kateri del vrat je treba pokriti. Meni je bilo tako lažje in sem zbral nekaj lepih obramb," je po tekmi s Celjem Pivovarno Laško razmišljal vratar Maribora Branika Mark Ferjan. Z devetimi obrambami, večino jih je zbral v prvem polčasu, je bil eden od najboljših posameznikov v mariborski vrsti. Ubranil je tudi nekaj strelov s črte šestmetrskega prostora, ki ekipo zmeraj dvignejo, ji dajo gotovost. V soboto so se Mariborčani dobro upirali favoriziranim rokometašem Celja.

No, to velja za večji del tekme. Izjema je bil začetek drugega polčasa, ko so Celjani v vsega desetih minutah z zaporednimi zadetki naredili odločilno prednost in tekmo obrnili sebi v prid. "Celjani so izkoristili svojih deset minut, ko so nas povsem povozili. Nam takrat ni uspevalo nič. Evropski Celjani so tako dobra ekipa, da preprosto zavohajo, kdaj nasprotnik mentalno pade, in to izkoristijo. Tu so pomembne sekunde, po katerih ni več povratka v tekmo. Ko so imeli razliko, so srečanje nadaljevali 'na izi', gol za gol," nadaljuje Ferjan.

Vratar slovenske mladinske reprezentance, član zlate evropske generacije iz lanskega leta, je letos prestopil v Maribor. Ljubljančan po rodu si je rokometno znanje nabiral v Nemčiji, večino časa pri lisicah (Fuchse) iz Berlina. "Moj prvi cilj je bil tudi to sezono ostati v Nemčiji, o sodelovanju sem se pogovarjal z upravami tamkajšnjih drugoligašev. Neposredno pred mladinskim svetovnim prvenstvom sem prekinil pogodbo s svojim klubom in hkrati sem izvedel, da Mariborčani nameravajo prodati vratarja Marina Đurico. Navezali smo stike in sedaj sem tukaj," pove Ferjan, ki je v Mariboru predvsem zato, da si pridobi potrebne minute na igrišču in si zagotovi napredek. "Izkušnja iz Nemčije je super. Tam so tudi v drugi ligi igralci skoraj povsem na nivoju prve bundeslige. V tistih klubih igrajo rokometaši, ki so že veliko dosegli. Odlično delajo, profesionalni nivo je višji kot tukaj, imajo nekajkrat višje klubske proračune in veliko vlagajo v razvoj rokometa. Cela infrastruktura je tam nekaj posebnega. Sam sem prišel nazaj v Slovenijo tudi, da pokažem, kaj sem se tam naučil," zagotavlja Ferjan.

Sedaj je spet doma, pri še zmeraj rosnih 20 letih. Ga je vmes kdaj dajalo domotožje, je doma najlepše? "Domov sem se vrnil, da si pridobim minutažo na igrišču. To bi mi lahko pomagalo, da me opazi kak klub iz lige prvakov ali iz kakšne močnejše evropske rokometne države. Tujine še nisem prekrižal, tudi domotožje me nikoli ni dajalo. V tujino sem se odpravil pri šestnajstih letih in vselej sem se med sezono doma oglasil vsega trikrat na leto. Sedaj sem res vsak konec tedna v Ljubljani," pove Ferjan.

Slab start njegove mariborske ekipe zanj ni katastrofa. "Alarma ne bi prižigal. Na treh tekmah doslej smo bili v prednosti skozi celo tekmo. Potem smo vselej fizično in psihično padli, s tem smo si zapravili boljši začetek sezone. Če bi vzeli točke, ki smo jih že skoraj imeli v žepu, bi bila situacija na lestvici za nas bistveno boljša. Sledijo tekme, na katerih lahko zmagamo. Gremo naprej," zaključuje Ferjan. (bb)

Anketa

Boste to pomlad urejali svoj vrt?

Sudoku