Črni petek: Od kod izvira in zakaj je črn

Urška Kereži, 28.11.2019
Shutterstock

Potrošniški sveti praznik, ki se zmeraj zdi izjemna priložnost, da veliko ceneje kupite kaj, kar si že lep čas želite, je pred vami. Kako se upreti skušnjavam nakupovalne mrzlice?

Zgodba o črnem petku naj ne bi bila tako romantična, kot morda mislimo. V petdesetih letih prejšnjega stoletja naj bi bila filadelfijska policija izraz črni petek uporabljala za opisovanje prometnega kaosa, ki je nastal v soboto po zahvalnem dnevu zaradi vojaško-mornarske nogometne tekme. Filadelfijski policisti so tako morali delati po dve izmeni, trgovci pa so, jasno, naval ljudi po prazniku dobro izkoristili in pripravili ponudbe, ki bi spodbudile prodajo.

Zanimivo je, da se je od leta 1961 negativna konotacija besedne zveze črni petek tako močno uveljavila, da so trgovci skušali poimenovanje spremeniti v veliki petek (big friday), a se izraz ni uveljavil. In šele proti koncu stare ere so trgovci po svetu izraz črni petek spet spremenili v pozitivnega. Zase ali za potrošnike?

image
EPA Trgovci vedo, da se v prazničnem času najbolj prodajajo igrače, zato je črni petek najboljši čas za nakup igrač leta.

Letos bo črni petek 29. novembra, ko vam bodo trgovci in spletni prodajalci ponujali največje popuste in sanjske cene vseh mogočih izdelkov, s čimer se bo začel tudi čas mrzličnega predprazničnega nakupovanja daril.

Ni vse zlato

Zdi se, da ljudje nikoli niso tako množično nakupovali kot danes. Nakupovalni centri so polni, izdelki štrlijo iz vozičkov, denarnice pa se tanjšajo. Poročilo ameriške Nacionalne maloprodajne zveze denimo razkriva, da se je lani v petih dneh, od četrtka, ko je zahvalni dan, do ponedeljka, ko je spletni ponedeljek (cyber monday), po nakupih odpravilo kar 164 milijonov Američanov. Največ, približno 115 milijonov, jih je nakupovalni pohod začelo prav na znameniti potrošniški praznik črni petek, občutno rast števila kupcev, približno 76 milijonov, pa so zaznali tudi na spletni ponedeljek. Pa v Sloveniji? Tudi Slovenci nismo imuni na nakupovalno manijo v času črnega petka in praznikov. Trgovci nam po navadi ponujajo popuste v višini od 30 do 40 odstotkov, nekateri pa se odločijo tudi za drugačne ponudbe, kot sta 1+1 zastonj ali nočno nakupovanje. In čeprav se zdi, da so nekatere ponudbe na črni petek zelo ugodne, se velja spomniti, da ni vse zlato, kar se sveti. Britanska potrošniška agencija Which je namreč ugotovila, da kar 87 odstotkov cen na črni petek sploh ni najnižjih v letu. Po njenih ugotovitvah naj bi bile te nižje v naslednjih šestih mesecih.

3, 4, zdaj!
Letos nas bo nakupovalna mrzlica zajela v petek, 29. novembra. A popuste v trgovinah in na spletnih straneh lahko pričakujemo že veliko prej, vendar, kot je praksa, bomo za nekatere izdelke največje iztržili prav na črni petek. Če se zgodi, da ta dan ne najdete svojega predmeta poželenja, lahko srečo poskusite še v ponedeljek, 2. decembra, na spletni ponedeljek.

Kaj kupiti ...

Četudi nekateri menijo, da je črni petek popoln dan za nakupovanje vsega, kar vidijo, je bolje, da nekatere izdelke kupite kdaj drugič, saj so lahko njihove cene zaradi nakupovalne mrzlice višje. Zato predlagamo, da na nakupovalni seznam zapišete:

Videoigre: Ni skrivnost, da večina trgovcev zniža cene vseh videoiger, četudi so te stare le nekaj dni ali mesecev. Dobre kupčije boste opravili tudi, če se naročite na mrežno storitev Xbox Live ali Playstation. Tudi na uradni strani Nintenda boste našli razumne popuste.

Igrače: Trgovci vedo, da se v prazničnem času najbolj prodajajo igrače, zato je črni petek najboljši čas za nakup igrač leta.

Pametne naprave: Zdi se, da Apple, Google in Amazon močno izkoriščajo svojo prevlado na trgu pametnih naprav. Cene naprav novejših generacij resda ostanejo vse prej kot nizke, a kakšne starejše modele lahko dobite za občutno manjši znesek.

Obutev: Črni petek in spletni ponedeljek naj bi bila najboljša dneva za nakupovanje športnih čevljev, ponekod tudi športne opreme.

image
Shutterstock Z nakupom oblačil pa počakajte.

... in česa ne

Elektronika: Pogosto mislimo, da je črni petek najboljši dan za nakupovanje dražje elektronike. Sicer drži, da za takšne izdelke veljajo popusti, vendar boste veliko več prihranili, če jih kupite na začetku novega leta, ko pridejo na trg nove generacije in se zniža cena starih.

Oblačila: Najboljše kupčije za oblačila boste sklenili na koncu sezone, torej v času razprodaj, in po praznikih.

Nakit: Ker je nakit priljubljeno darilo, praznični čas ni najboljši za njegov nakup. Počakajte na sezonska znižanja.

Potovanja: Če na črni petek vidite zanimivo ponudbo za potovanje, kljub temu počakajte. Veliko je namreč odvisno od časa potovanja in lokacije - če vam ta dva ustrezata, lahko ogromno prihranite.

Kako se upreti skušnjavam
Čeprav imamo praktično vse, kar potrebujemo za življenje, se nam vedno zdi, da nam nekaj manjka. In tako kupimo tisto, česar sploh ne potrebujemo. Ta nenavadni fenomen pojasnjujejo različne teorije, ki nas tudi naučijo, kako preprečiti takšno vedenje.
Diderotov učinek
Nove stvari po navadi ustvarijo občutek, da so stare izrabljene, zato jih želimo zamenjati. A takoj, ko to naredimo, postane "star" tudi tik pred tem kupljeni izdelek. Ta neskončni proces je dobil ime po francoskem filozofu Denisu Diderotu, ki nikoli ni bil bogat, vendar je nekoč dobil veliko denarja in kupil škrlatno obleko. Tako drugačno od preostalih, da ga je prisilila v zamenjavo vseh svojih oblačil z novimi.
Strategija
Pred nakupom poskusite ugotoviti, kaj pričakujete - želite izdelek, ker ga potrebujete ali ker o njem sanjate.
Snobovski učinek
Ko kupujete izdelke zgolj zato, da bi izstopali, ste pod vplivom snobovskega učinka. Mnogi želijo biti v središču pozornosti, novo oblačilo pa je eden najboljših in predvsem najlažjih načinov, kako to doseči.
Strategija
Sestavite seznam oblačil, v katerih se dobro počutite in na katera ste ponosni. A naj ne bodo edini način za zbujanje pozornosti.
Učinek črednega nagona
Učinek črednega nagona je ravno nasproten snobovskemu. Spodbuja nakupe trendovskih izdelkov, ki jih imajo vsi. Čeprav morda ne ustrezajo posameznikovi postavi in njegovemu življenjskemu slogu.
Strategija
Pred nakupom se vprašajte, ali vam je izdelek res všeč ali ga boste kupili zaradi vpliva drugih.
Izdelki za prihodnost
Ljudje smo očitno optimistični, zato včasih kupujemo izdelke prepričani, da nas bodo ti motivirali denimo k izgubi teže. Ali pa kupimo čevlje za "posebno priložnost".
Strategija
Samo nakup izdelka še ne bo prinesel npr. spremembe telesa. Za tak dosežek boste morali nekaj narediti.
Impulzivno nakupovanje
Impulzivno nakupovanje je pogosto rezultat čustev. Srečni ste, ker ste kupili nekaj novega, a kmalu se bo vzhičenje poleglo in zavedeli se boste, kako veliko ste zapravili.
Strategija
Impulzivno nakupovanje je posledica pomanjkanja pozitivnih čustev. Najdite dejavnost, ki vam bo pomagala v boju s slabim razpoloženjem, utrujenostjo in stresom.
Prodajni triki
Prijetna glasba, tople barve in domač vonj - vse to vpliva na vas, ko vstopite v trgovino. Sprostite se, pozabite na čas in začnete kupovati.
Strategija
Najboljši način za boj proti maloprodajnim trikom je poslušanje glasbe s slušalkami. Izogibajte se tudi nakupovanju hrane, ko ste lačni.
Popusti
Popusti so najpogostejši razlog za nesmiselne nakupe. Zlasti če veljajo samo en dan, se zdi, da jih ne smemo zamuditi.
Vsiljivi prodajalci
Mnogi prodajalci vedo, kako pridobiti zaupanje kupcev, in ker poznajo izdelke, bodo za vas našli nekaj, o čemer ste dolgo sanjali.
Strategija
Vedno imejte v mislih, kaj nameravate kupiti. Trgovski pomočniki se najprej obrnejo na kupce, ki se ne morejo odločiti, saj jih je lažje zavesti v nakup.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku