Ciklame so primerne za notranjo in zunanjo stran okna

Matic Sever, 16.1.2020
Profimedia

Preživi celo pod ničlo, a obdobje zmrzali ne sme biti predolgo, spomladi ciklamo lahko prenesemo na vrt ali balkon.

Ciklam sem se prejšnje leto že dotaknil v prispevku o najbolj priljubljenih zimskih cvetočih lončnicah, tokrat pa jim namenjam malce več pozornosti v samostojnem prispevku. Sobne ciklame so priljubljene zaradi žarečih barv in nenavadne oblike cvetov, predvsem pa zaradi obilice slednjih. Nad gostim sklopom srčastih listov se tako razvije pravi "pušeljc" kimastih cvetov.

Ker teče beseda o sobnih ciklamah, je primerno vprašanje, kako prenesejo nizke temperature. To namreč niso klasične sobne rastline, ki bi izvirale iz tropskih krajev, tako da jih lahko uvrstimo v nekakšno vmesno kategorijo. Zunaj prenese ciklama celo nekaj stopinj pod ničlo, in čeprav bo pri minusu z listi in cvetovi, povešenimi čez rob lončka, navidezno sporočala, da je z njo konec, to ni nujno in se bo verjetno že ob prvi otoplitvi dvignila in nadaljevala svojo predstavo. Seveda obdobje zmrzali ne sme biti predolgo, drugače pride dejansko do poškodb ali celo odmrtja.

Niso klasične sobne rastline, ki bi izvirale iz tropskih krajev, zato jih uvrščamo v nekakšno vmesno kategorijo.

Marsikje na Primorskem jo vidimo predvsem v zavetnih legah na zunanjih okenskih policah cveteti vse do pomladi, v notranjosti dežele pa z zadnjimi milimi zimami to prav tako ni nemogoč podvig. Predlagam, da ciklamo gojite v samostojnem lončku in jo ob napovedanih zelo mrzlih dneh začasno umaknete noter, potem pa jo postavite nazaj ven. Le redko se namreč zadnja leta dogaja, da bi po več tednov skupaj zmrzovalo.

Rdeča ali bela?

Čeprav so v naravi ciklame predvsem v različnih rožnatih odtenkih, pa se ravno pri sobnih navdušujemo nad manj "naravnimi" barvami. Med temi je zagotovo eden večjih prebojev v žlahtnjenju sobne ciklame rdeča barva. Poznamo zelo svetle odtenke pa vse do skoraj bordo rdeče.

image
Profimedia Izbiramo lahko med obsežnim naborom sort.

Drugi prisegajo na bele ciklame, ki se zaradi nevtralnega videza lepo ujemajo tudi s številnimi sodobnimi barvnimi paletami notranje opreme. Zgodba pa ni tako enostavna. Na voljo so tudi dvobarvne sorte, predvsem pa pri izboru svoje lončnice ne ostajajmo le pri cvetovih, tudi listi so nekaj posebnega. Nekateri so le zeleni, drugi močno pisani, tretji skoraj povsem srebrni.

image
Profimedia Če jih pravilno oskrbimo, bodo cvetele tudi več mesecev skupaj.

Da bo dolgo lepa

Čeprav se zdijo napotki za oskrbo teh lepotic zelo enostavni, ima marsikdo z njimi težave predvsem zaradi sodobnih razmer v stanovanjih. Zmoti jih namreč ogrevanje. Idealne temperature za sobne ciklame so med 10 in 18 stopinjami Celzija, to pa je precej manj kot na primer v dnevni sobi. Raje jim torej namenimo svetel hodnik, predsobo ali zaprt balkon, verando … Ne marajo veliko neposrednega sonca, zato pazimo tudi na to, da jih ne postavljamo na južno okno. Zalivamo tako, da je substrat ves čas zmerno vlažen. Poskušamo se izogibati zalivanja po listih in v središče rastline, saj lahko začne gniti.ž

image
Profimedia Izredno lepi vzorci na listu ciklame

Več kot eno leto?

Zakaj pa ne! Spomladi ciklamo lahko prenesemo na vrt ali balkon, le svetlo senco oziroma polsenco ji zagotovimo, predvsem pa jo zalivamo zmerno, vsekakor manj kot v obdobju cvetenja.

image
Profimedia Pisani listi dodatno poudarijo barvo cvetov.

Jeseni se bo ponovno zbudila in slejkoprej zacvetela. Bujnost cvetenja bo seveda odvisna tudi od tega, kako pridno smo jo dognojevali s tekočim gnojilo. Če opazimo, da je lonček zelo na gosto preraščen s koreninami, rastlino pred poletjem presadimo v malce večji lonček.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku