Centri za socialno delo: Zamude manjše, a so še

Tanja Fajnik Milakovič, 22.1.2019
Marko Vanovšek

"Vsak študent, ki čaka na štipendijo že od lanskega leta, je preveč," opozarja predsednik ŠOS Jaka Trilar. V Ljubljani nekateri že več mesecev tudi brez otroških dodatkov, subvencij za vrtec, šolske malice in kosila.

Zaostanek pri reševanju vlog, ki se je nabral na CSD Ljubljana, se sicer zmanjšuje, a še vedno je okoli 1000 vlog nerešenih. Ministrstvo za delo je konec lanskega leta sicer od 6000 septembrskih in oktobrskih vlog, ki jih center ni rešil, okoli 4000 razdelilo med preostale centre.

Dodatno izplačilo še ta mesec

"Danes lahko povem, da je bilo v prvih dveh tednih januarja od teh 6000 vlog rešenih približno 5000. Preostalih 1000 bo še v tem tednu," je pojasnila ministrica Ksenija Klampfer na včerajšnji tiskovni konferenci. Gre za pravice do otroškega dodatka, znižanega plačila vrtca, malice in kosila ter za državne štipendije. Da bi ljudje čim prej dobili denar, bo ministrstvo tudi v tem mesecu določilo dodatni termin za izplačilo, kot je to storilo že oktobra in nato še decembra.

Zaposleni v drugih centrih za socialno delo, ki so priskočili na pomoč pri reševanju vlog CSD Ljubljana, bodo dobili izplačan dodatek za povečan obseg dela, so pojasnili na ministrstvu. S 1. marcem pa bodo začeli z uvedbo aplikacije Krpan, ki naj bi zaposlene na centrih razbremenila administrativnega dela, ker se bodo podatki z vlog v sistem vnašali le enkrat.

Cilj reorganizacije centrov, ki se je začela 1. oktobra, je bil povečati učinkovitost in kakovost dela centrov, zaradi katere prvi teden v oktobru informacijski sistem ni deloval, kar pomeni, da vlog ni bilo mogoče reševati niti jih elektronsko oddati, a kot kaže, je vsaj v prvi fazi botroval predvsem zapletom in zamudam. Kljub zagotovilom prejšnjega vodstva ministrstva, da to ne bo vplivalo na datume izplačil socialnih transferjev, se je izkazalo, da so imeli prav tisti, ki so dvomili o teh zagotovilih. Na centrih so se začeli namreč nabirati zaostanki. Za odločanje so imeli zaradi nedostopnosti informacijskega sistema v oktobru manj časa, torej prav v obdobju, ko imajo centri več vlog kot po navadi zaradi začetka šolskega in študijskega leta.

Maribor pomaga Ljubljani
Marijana Bravc, v. d. direktorja CSD Maribor: "Večjih zaostankov pri reševanju vlog nimamo. Pri tistih vlogah, ki pa še niso rešene v zakonsko določenem roku 60 dni, se je to zgodilo zaradi čakanja na popolne podatke oziroma dopolnitev vlog s strani vlagatelja. Sicer pa rešujemo že decembrske vloge za podaljšanje letnih pravic (otroški dodatek), ki jih od lanskega 1. decembra obravnavamo po uradni dolžnosti, kar pomeni, da upravičencem ni treba oddati ponovne vloge, javiti morajo le morebitne spremembe. Ker je takih primerov 3030, strokovni sodelavci opozarjajo, da vsem v januarju še ne bodo izdali odločbe. V Mariboru pa pomagamo reševati tudi ljubljanske zaostanke."

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je tako pred dnevi opozorila, da je še vedno veliko nerešenih vlog tudi za državno štipendijo. "Vsak študent, ki čaka na štipendijo že od lanskega leta, je preveč," je opozoril predsednik ŠOS Jaka Trilar. Gre namreč za študente iz socialno šibkejših družin. "Največ težav imajo zaradi tega tisti, ki študirajo v Ljubljani in ne dobijo niti sobe v študentskem domu. Nekateri študenti si morajo zaradi zamude pomagati tudi tako, da delajo, namesto da bi hodili na predavanja in vaje. Med njimi je tudi študent iz družine, v kateri študirajo kar trije in so še vsi trije brez štipendije," je dodal.

Na centrih bodo zaposlili še 72 ljudi

Med vlogami za štipendije je po podatkih ministrstva nerešenih še 1655 oziroma 2,4 odstotka, medtem ko je bilo rešenih vlog 15. januarja 69.787. Od tistih, ki so bile vložene avgusta, je nerešenih še 196, med vloženimi septembra je nerešenih 860, med vloženimi oktobra 315, med vloženimi v začetku novembra pa 284. Gre večinoma za nepopolne vloge, h katerim bi vlagatelji morali naknadno predložiti dokazila, a tega še niso storili.

Tisoč odločb v Ljubljani še zamuja

Da je zasutost z vlogami na centrih še večja kot običajno, pa je tudi posledica odprave varčevalnih ukrepov pri družinskih prejemkih, ki začne veljati 1. januarja, saj so morali decembra vloge oddati tudi tisti, ki jim je bila štipendija v preteklosti zavrnjena zaradi preseganja cenzusa, in tudi vsi, ki jim državna štipendija v šolskem/študijskem letu 2018/2019 miruje zaradi preseganja cenzusa, da jim bo priznana že z januarjem. Po novem so namreč do državne štipendije upravičene dijaki in študenti iz družin z dohodki pod 659,30 evra neto povprečno na družinskega člana (do zdaj je bil cenzus 576,89 evra). Na ministrstvu ocenjujejo, da bo zaradi višjega cenzusa do štipendije upravičenih okoli 9000 dijakov in študentov več kot do zdaj.

Tik pred božično-novoletnimi prazniki je na ministrstvo poslal pismo tudi obupani oče sedmih otrok iz Logatca. Običajno so njegovo vlogo v centru v Logatcu rešili že v dveh tednih. Lani pa je trajalo kar dva meseca, preden so mu izdali odločbo. Čeprav je center odločbo izdal še v dvomesečnem zakonskem roku, bi družina brez posredovanja ministrstva denar dobila šele januarja, novembra in decembra pa bi ostala brez nakazila, čeprav je bila vloga oddana pravočasno. S podobnimi stiskami pa so se zaradi zamud soočale in se še tudi druge družine.

Na ministrstvu računajo, da takšnega kaosa v prihodnje ne bo več, saj nameravajo v letošnjem letu, kot je včeraj napovedala vršilka dolžnosti direktorja direktorata za socialne zadeve na ministrstvu Barbara Tiselj, v kratkem na centrih dodatno zaposliti še 72 ljudi. Kot kaže, bo največ novih zaposlitev na CSD v Ljubljani in Mariboru, ki tudi najbolj potrebujeta kadrovsko okrepitev zaradi večjega obsega dela.

Anketa

Ali poleti uživate več sadja in zelenjave kot v preostalih letnih časih?

Sudoku