Cena dizla bo minimalno nižja, malo bolj se bo poznala podražitev bencina

M.R., STA, 2.12.2019
Andrej Petelinšek

Liter 95-oktanskega bencina se bo na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest opolnoči podražil za 0,8 centa na 1,301 evra, liter dizelskega goriva pa bo cenejši za 0,1 centa in bo po novem stal 1,257 evra, je razvidno iz objave ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Regulirana cena 95-oktanskega bencina bo tako najvišja od obdobja prvih dveh tednov v avgustu. Pocenitev dizla je minimalna, saj bo 50-litrski rezervoar goriva cenejši za vsega 5 centov, enako velik rezervoar bencina pa bo od polnoči držaji za 40 centov. 

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane.

Določajo se v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku