Čeh v St. Pöltnu z izjemno predstavo premagal bronastega z lanskega SP

K. Š, STA, 27.6.2020
Tadej Regent

Ptujčan Kristjan Čeh, lanski evropski prvak do 23 let, je na atletskem mitingu v St. Pöltnu v Avstriji v metu diska zmagal z novim izjemnim dosežkom 67,19 m ter ugnal domačina Lukasa Weisshaidingerja (64,27 m).

Po seriji izjemnih dosežkov na domačih tleh je Čeh prvi letošnji miting na tujem v poletni sezoni začel z 65,67 m in za skoraj pet metrov in pol ugnal Weisshaidingerja (60,18 m). Slednji se je v drugi seriji slovenskemu rekorderju (65,05 m) zelo približal, saj je vrgel 64,27 m.

Enaindvajsetletni Čeh je v tretji seriji ostal brez izida, Weisshaidinger pa je z 63,45 m ostal drugi. Drugo polovico tekme je slovenski rekorder začel z izboljšano daljavo dneva, namerili so mu 65,68 m, in prednost pred Avstrijcem, ki je prestopil, še nekoliko povečal.

Weisshaidinger tudi v peti seriji ni imel veljavnega dosežka, Čeh pa je bil še boljši kot v prejšnjem poskusu s 67,19 m. Slovenski rekorder je zaključil tekmo z 65,09 m in potrdil lepo zmago; avstrijski tekmec pa je tretjič v nizu prestopil.

Čeh je s tem nadaljeval izjemne predstave v poletni sezoni; v Mariboru je 23. junija na prejšnji tekmi zmogel 68,75 m, kar je bil nov državni rekord in je še vedno tretji najboljši izid na svetu v tej sezoni. Pred njim sta po izidih sezone le aktualni svetovni prvak Daniel Stahl iz Švedske (70,25 m) in Jamajčan Fedrick Dacres (69,67 m), svetovni podprvak.

Čeh se bo z Weisshaidingerjem naslednjič pomeril 2. julija v Železnem (Eisenstadt) na Gradiščanskem, nato pa bo tekmoval konec naslednjega tedna na atletskem pokalu Slovenije v Ljubljani.

V sprintu sta v St. Pöltnu nastopila dva slovenska predstavnika. Tilen Ovniček in novomeške Krke je na 100 m (veter +1,3 m/s) zmagal z osebnim rekordom 10,62 sekunde, slednje je uspelo tudi njegovemu klubskemu kolegu Ahacu Morettiju, ki je bil tretji (10,76).

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku