"Če smo že potegnili, naj bo na koncu veselje"

Marko Kovačevič, 29.7.2020
Robert Balen

Kristjan Arh Česen, branilec Triglava, pred povratno tekmo dodatnih kvalifikacij proti Gorici verjame, da se bo v Kranju tudi avgusta igrala prva liga

Že tako razvlečena sezona se je za nogometaše Triglava še podaljšala. Deveto mesto po 36 krogih ni bilo dovolj, da bi si zagotovili prostor med prvoligaši tudi za prihodnjo sezono. V dodatnih kvalifikacijah bo orle iz elitne deseterice skušala izločiti Gorica. "Čakamo jo kot vsako drugo tekmo. Če smo že morali potegniti vse skupaj za en teden, skrajšati počitnice, je prav, da naredimo vse, kot je treba, in se na koncu veselimo," je pred jutrišnjim finalnim obračunom, povratno tekmo s Primorci, odločen branilec kranjskih orlov Kristjan Arh Česen.

Iz Nove Gorice so Gorenjci prinesli remi 1:1. "Naredili smo dobro analizo. Igra Gorice se v primerjavi s prejšnjimi tekmami ni ravno drastično spremenila. Na vse, kar se je zgodilo na prvi tekmi, smo bili pripravljeni. Zdi se mi, da moramo biti mi boljši v zaključkih, in ne bo nobenih težav," pravi 23-letni Kranjčan. Prav on je na prvi tekmi poskrbel za izenačenje, zadel po kotu. "Goli v gosteh so vedno koristni. Zdaj vsaj imamo neko prednost, z njo lahko povratno tekmo začnemo nekoliko bolj sproščeno. A se moramo hkrati zavedati, da ga lahko, kot smo ga mi hitro dali pri njih, dajo tudi oni pri nas. Zaradi tega se bo treba še boljše pripraviti in dvoboj rešiti brez komplikacij," je ocenil izplen z gostovanja.

Remi brez golov bi bil dovolj, da se Triglav obdrži med prvoligaši, a v tej sezoni je bil v obrambi vse prej kot trden. V Novi Gorici je najslabša obramba v ligi 87 prejetim golom iz rednega dela sezone dodala še enega. Lahko Kranjčani uberejo taktiko, v kateri je prva prioriteta, da ne dobijo gola? "Res je, da v tej sezoni nismo ravno blesteli. Ne bomo se zapirali, se pomaknili nazaj in igrali na nulo. Igrali bomo svojo igro, ne bomo se prilagajali rezultatu. Gremo po zmago, da vse rešimo na lep način, ne pa da se tresemo do 90. minute," odgovarja Arh Česen, ki se ne obremenjuje preveč z Bedejem Osujijem, kapetanom in najboljšim posameznikom vrtnic. "Sami smo si največji nasprotnik. Če bomo odigrali, kot je treba, se nimamo česa bati."

Na prvi pogled je nenavadno, da se je ekipa, ki je na kolena spravila Olimpijo, iz Maribora pa odnesla kar dve zmagi, znašla v bitki za obstanek. "Preveč nihanja je bilo. Nekaj ni štimalo, pravega razloga nismo našli. A zdaj niti ni pravi čas, da ga iščemo. Zdaj moramo ostati v prvi ligi, pred naslednjo sezono pa to reševati," poudarja naš sogovornik. Moštvo je že od jeseni brez trenerja z ustrezno licenco. Kazni disciplinskega sodnika NZS se nabirajo, tudi po tekmi v Novi Gorici je Triglavu naložil 800 evrov globe. "Igralci se s tem nismo niti malo ubadali, na Vlada Šmita gledamo kot na glavnega trenerja, on določa taktiko, mi pa mu sledimo. Kako je zapisan v zapisniku, na nas ne vpliva, saj dobro vemo, da ima veliko znanja," pa pravi Arh Česen.

Prve nogometne korake je sicer naredil pri mestnem tekmecu Triglava, Savi Kranj. A se je zgodaj preselil med orle, se z njim prebijal čez mladinske selekcije do članske ekipe. "Bil sem v ekipi, ki je prišla v prvo ligo. Nočem pa biti v ekipi, ki bi izpadla. Motivacija je zaradi tega še veliko večja," je odločen nogometaš s štirimi nastopi za mlado reprezentanco Slovenije. Bo v Kranju ostal tudi v prihodnji sezoni, ki naj bi se tako v prvi kot drugi ligi začela 12. avgusta? "Pogodbo imam še za eno leto. V nogometu se lahko sicer stvari hitro spremenijo, a zdaj res razmišljam le o naslednji tekmi," je zaključil.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku