Če hočeš v Italijo, omeni Iličića in Handanovića

Borut Planinšič ml., 13.1.2020
Epa

"Kar sta Sarma in Jojo naredila za slovenski nogomet, je največja reklama," pravi Iličićev zastopnik Amir Ružnić in napoveduje nove milijonske posle

V petek je v Italiji sklenil prvi veliki posel zimskega prestopnega roka. Za štiri milijone evrov odškodnine in "zanimivo plačo", kot je dejal, je Jasmina Kurtića iz Ferrare, iz kluba SPAL, odpeljal k drugemu prvoligašu Parmi. Amir Ružnić, zastopnik številnih naših nogometašev, agent s posebno tesnimi zvezami na italijanskem tržišču, je po podpisu pogodbe v Parmi sedel v avto, smer Slovenija, in nam po telefonu zatrdil: "Zdaj sledi še večji 'deal', upam. Šporarjev. Ogromen interes je zanj na več koncih Evrope." Ta kupčija ni italijanska, Andraža Šporarja so menda hoteli Škoti, Katarci, Portugalci ... "Vse to je res. In še Francozi ter en klub angleške premier lige. Šporar pa se je že dogovoril." S kom? "S Sportingom iz Lizbone. Zdaj je vse v rokah njegovega delodajalca, Slovana iz Bratislave," je Ružnić odšteval dneve, ure do novega milijonskega posla.

Januar je čas nogometnih prestopov, polno zaposlenih agentov, zato na poti iz Parme ni ubral obvoza v Milano, kjer sta se v soboto v slovenskem derbiju udarila Samir Handanović in njegov Josip Iličić, Inter in Atalanta. "Ne, te dni sem več v avtu kot doma, preveč dela je. Imam štiri, pet fantov, ki mi pomagajo, sam ne bi zmogel. Povsem jim zaupam, z mlajšimi nogometaši se ukvarjajo oni, jaz posle le zaključim. Ko pa je čas za Iličića, Kurtića, Šporarja, Berića, Verbiča ..., je normalno, da se s tem ukvarjam jaz."

Samir Handanović je v serie A ubranil 30 odstotkov enajstmetrovk.
Pri Atalanti nočejo slišati za prodajo Josipa Iličića.
Jasmin Kurtić v kupčiji, vredni čez štiri milijone evrov, SPAL zamenjal s Parmo.
Andraža Šporarja so hoteli Škoti, Arabci, Francozi in Angleži, izbral je portugalski Sporting.
Martin Milec bo kmalu podaljšal pogodbo z NK Maribor.
Jan Mlakar za pol leta na posojo v Belgijo ali na Nizozemsko.

Handanović junak v 88. minuti

Kaj je v živo zamudil v soboto zvečer? Končalo se je z 1:1, po vodstvu Interja je odbit Iličićev strel v gol pospravil Nemec Robin Gosens. Atalanta se je ob Romi prerinila na četrto mesto serie A, vodilni Inter je Juventusu, ki je sinoči gostoval prav pri Rimljanih, najtesnejših tekmecih Atalante za še eno sezono lige prvakov, pustil odprta vrata k naslovu jesenskega prvaka. Še bolj simboličnega, nepomembnega naslova, kot je pri nas. V Italiji je sicer mimo natančno pol sezone, 19 krogov, a dolgega zimskega odmora tam ne poznajo, liga se nadaljuje že to soboto. Za Inter je bila točka vseeno velika, saj jo je v 88. minuti po kapetansko rešil Handanović. Enajstmetrovka za goste je namigovala na zaključni obračun Slovencev, a si je žogo vzel Kolumbijec Luis Muriel, streljal, Sarma je skočil v desno in z desno roko odbil žogo, da so mu s tribun San Sira vzklikali do konca tekme.

image
Epa

Mlajši Handanović ni Ružnićev "prodajni artikel". A vsak as pomaga, ko je treba spreminjati italijanski pogled na naše nogometaše. In na njihovo ceno. "Kar sta Sarma in Jojo naredila za slovenski nogomet v Italiji, je največja reklama, kar jih je lahko. Za naše fante, ki hočejo v Italijo, sta naredila največ," Ružnić hvali zvezdnika, izbrana v elitno enajsterico italijanske lige lanskega leta. In še jima ni dovolj. Handanović je v serie A ubranil že 24 od 79 enajstmetrovk, sijajnih 30 odstotkov. Iličić je na prejšnjih dveh tekmah Milanu in Parmi zabil dvakrat po dva gola. Za zdaj ni naprodaj, čeprav se je Napoli poleti resno zagrel zanj. "To drži, a Iličić ima do leta 2022 pogodbo z Atalanto, ki se o njem sploh ni hotela pogajati," pravi Ružnić. "Ampak v nogometu nikoli ne veš, kaj bo," doda, "igralec ustvarja tržišče zase. In nogometnega trga recesija še ni zadela. Kar počne Jojo, je ... top, nimam besed. V taki formi je, da se lahko še marsikaj zgodi."

Milec ostane, Mlakar se seli z Otoka

image
Amir Ružnić: ”Jasmin Handanović je kot vino, starejši ko je, boljši je. On pač še ne razmišlja o upokojitvi. Bo pa po karieri v NK Maribor ostal kot trener vratarjev.”
V ozadju največjih prestopov so nogometaši, ki še iščejo uspeh na tujem. Ali ga podaljšujejo doma. V Mariboru je Amir Dervišević eden tistih Ružničevih fantov, ki so nedavno z vijoličastimi podaljšali pogodbo. Ta poleti poteče Martinu Milcu, kaj nameravata z zastopnikom? "Milec bo kmalu podpisal novo pogodbo, seveda ostane v Mariboru." In tu je s pogodbo, ki se prav tako konča poleti, še mož, ki je v devetih letih med vratnicama v Ljudskem vrtu prešel med legende ... "Ha, Jasmin Handanović je kot vino," je nadaljeval Ružnić, "starejši ko je, boljši je." Misli pri 42 letih, ki jih dopolni čez dva tedna, v kariero stisniti še kakšno sezono? "Sva se pogovarjala o tem. On pač še ne razmišlja o upokojitvi. Bo pa po karieri še naprej v klubu, to si zasluži in z igrami in z ljudskimi kvalitetami. Mislim, da bo v NK Maribor ostal kot trener vratarjev."

Pa fant, ki se je vrnil iz tujine, zasijal v Ljudskem vrtu, potem pa v vnovičnem pohodu čez mejo trčil ob robustno drugo angleško ligo, Jan Mlakar? "Iščem mu klub, kamor bi ga Brighton že ta mesec poslal na ponovno posojo za pol leta. Skupaj z Brightonom se odločamo, katera liga bi bila najboljša, eno priložnost zanj imam v Belgiji, drugo na Nizozemskem. Zaupam Mlakarju, slepo verjamem, da mu bo uspelo."

Anketa

Ali ste zadovoljni z vladnim ukrepom solidarnostnega dodatka zaradi koronavirusa za upokojence?

Sudoku