Če bi le bilo tako preprosto: Vedno znova vsemogočni zvarki

Zora Štok, 3.3.2019
Profimedia

Ne le pripravki, ki pomagajo pri hujšanju, tudi tisti, ki nadoknadijo vse, česar telesu ne zagotovimo s hrano, za povrh pa še vsako sezono kakšna nova čudežna pijača so tako zelo zakoreninjeni, da jim niti znanstvene razlage ne pridejo do živega.

Čudežne kapsule, čudežni napitki, prehranska dopolnila, ki vas bodo pomladila in pozdravila, z vsem tem nas proizvajalci in predvsem trgovci tako zelo bombardirajo, da so mnogi začeli verjeti, da bodo v nekaj tednih izgubili v več letih nakopičene kilograme in zlahka odpravili tudi hudo zdravstveno težavo. Miti o ananasu kot čudežnem pripomočku pri hujšanju so stari že desetletja, zadnja leta so se na vrh priljubljenih pripomočkov povzpela zrna zelene kave. Nihče ne ve, kateremu mitu bomo nasedli jutri.

image
Profimedia Čudežne kapsule z rastlinskimi izvlečki - teh je večinoma komaj za vzorec.
 

Zanimivo je, kako zelo ljudje verjamejo v neverjetne učinke, pa čeprav je včasih potreben samo pogled na deklaracijo na izdelku. Drži sicer, da je denimo ananas zaradi vsebnosti nekaterih sestavin (encima bromelain) učinkovit pri razgrajevanju maščob v telesu, a res je tudi, da zgolj z goltanjem kapsul ne bomo dosegli veliko. V večini pripravkov je komajda kakšna sled ananasovega koncentrata, preostalo so manjvredni dodatki.

Jabolko je lahko zlato, srebro in železo

Podobno je z mnogimi prehranskimi dopolnili, ki naj bi nam pomagala pri ohranjanju zdravja ali celo pripomogla k izboljšanju. Znana veriga prehranskih dopolnil ima v ponudbi pripravek, ki naj bi učinkovito, v treh mesecih v našem telesu poskrbel za znižanje holesterola. Nadloge, ki ji v današnjem času le redkokdo ubeži. Za 100 gramov je treba plačati 38 evrov in pot proti čudežnemu izboljšanju je odprta. A pogled na deklaracijo kaže, da je pripravek sestavljen iz 85 odstotkov mletih ovsenih otrobov, preostalih 15 odstotkov vsebine so razni dodatki. Seveda nihče ne trdi, da ovseni otrobi niso zdravi, nasprotno, zelo zdravi so, je tudi dokazano, da ob drugih ukrepih prispevajo k zniževanju holesterola. Veljajo celo za superživilo (kdo bi si mislil, kajne, ob vseh mogočih eksotičnih superživilih, od zelenih alg preko chia semen do stevie in tako dalje). A zakaj plačati 38 evrov za 100 gramov, ko pa jih v trgovinah lahko kupimo 500 gramov za manj kot tri evre. Je blagovna znamka res vredna 35 evrov razlike? Dober marketing lahko sezida mit.

image
Profimedia Mit o hujšanju z zeleno kavo je segel tudi k nam.
 

Blagodejni učinki zdravilnih zelišč in začimb so znani že stoletja. Za vsako bolezen rož'ca raste, so rekli včasih, potem pa so se pojavile kapsule in tabletke. Skorajda ni rastline, ki je ne bi dobili v teh dveh oblikah, če ne v tabletah in kapsulah, pa vsaj zmlete v prah. Tako da se ja ne vidijo vse sestavine. Da to pozabimo, poskrbi premišljena reklama. Vsi poznamo blagodejne učinke sadja, zelenjave, žitaric in stročnic. A zakaj bi se mučili in kombinirali hrano, ko pa vse, kar se nam zazdi, da potrebujemo, lahko pogoltnemo s požirkom vode. Sprehodimo se po drogerijah in supermarketih, trgovinah, ki ponujajo eno samo zdravje, in zmečemo v košarico brokoli, ananas, zelene alge, pasijonko, artičoke, granatno jabolko, česen in še kaj. Popularna sta tudi pegasti badelj in afriška sliva. Ker vse to zelo pomaga. A že pogled na sestavo te apoteke bi marsikoga odvrnil od nakupa. Toda kaj, ko zdrava pamet pri rušenju nekaterih mitov ne pomaga. Lažje je pogoltniti kapsulo brokolija, kot ga skuhati na pari, ga začiniti z olivnim oljem in česnom, dodati svežo zelenjavo in pojesti zdrav zelenjavni obrok. Lažje je pojesti kapsulo ananasa ali zelene kave in pred ogledalom čakati na čudežno postavo, kot občasno pojesti kos svežega ananasa, paziti na prehrano in zraven še biti vsaj občasno telesno aktiven. Najtežje je preobrniti miselnost in se ozreti po bližnji okolici in hrani, ki jo ponujajo.

Po dopolnila v lekarno
Če se že ne moremo upreti različnim prehranskim dodatkom ali sestavinam, ki pripomorejo k ohranjanju ali izboljšanju zdravja, se oglasimo v lekarni, kjer prodajajo preverjene izdelke, ki tudi vsebujejo določene količine snovi, po katerih nosijo ime. Skratka, veliko boljši so od tistih, ki jih naročamo preko oglasnih sporočil v tiskanih ali elektronskih medijih oziroma po internetu. Za povrh nam v lekarnah tudi svetujejo, kako različne pripomočke in zdravilne učinkovine, ki jih lahko kupimo brez recepta, uživati, kako jih kombinirati s hrano in pijačo, in tudi, ali se morda ne izključujejo s katerim od zdravil, ki jih jemljemo. Zdravje je preveč dragoceno, da bi si ga uničevali s cenenimi izdelki nepreverljive kakovosti.
image
Profimedia Sveže sadje namesto kapsul

Prijemi prodajalcev so tako zelo prebrisani, da potrebuje človek veliko volje, da jim ne nasede. Kako ne verjetni oglasu, v katerem so fotografije zadovoljnih potrošnikov, ki so enega od čudežev preizkusili in dosegli neverjetno? Nič ne pomaga razlaga, da gre za kupljene fotografije in izmišljena imena, želja po hitrem uspehu je premočna in še kar naprej verjamemo v mit.

Prodaja čudežnih pripomočkov za hujšanje, izboljšanje in ohranjanje zdravja kaže, da je vernikov veliko. Nekateri dostopni podatki kažejo, da v Sloveniji letno porabimo več kot 20 milijonov evrov za najrazličnejša prehranska dopolnila in podobne izdelke. Vsota, za katero se vsekakor splača potruditi. Da gre v veliko primerih za zavajanje potrošnikov, izkoriščanje stiske zaradi težav, ki pestijo ljudi, pretiravanje pri navajanju pozitivnih učinkov in še kaj, mnogi kar spregledajo. Kot spregledajo opozorila strokovnjakov o dejanski sestavi čudežnih kapsul in priporočila, naj uživamo tisto, kar raste na dosegu roke, ker je to najbolj zdravo. Mnoga superhranila, kot primer omenjajo goji jagode, s transportom iz dežel, kjer jih pridelujejo, izgubijo veliko koristnega. In podobno je še z veliko drugimi iz verige čudežnih živil in superživil. In medtem ko nekatera od teh superživil vsaj škoditi ne morejo, ne bi bilo odveč odpraviti mit o čudežnih pripravkih, od napitkov do tistih v prahu, o kremah in mazilih ter tabletah, ki naj bi izboljševali zdravje. Ker tudi prodaja teh kaže, da ljudje bolj verjamejo v njihove domnevne koristne učinke kot v tisto, kar jim priporočajo zdravniki.

Med mitom in resničnostjo
Popularni so razni napitki ali tako imenovane detoks diete za razstrupljanje organizma. Stroka pravi, da ni nič narobe, če jih pijemo, a tudi, da ima naše telo že vgrajen razstrupljevalec, to so naša jetra.
Ne glede na izvor vsaka sol, vključno s popularno himalajsko, vsebuje natrij. Prevelik vnos soli lahko škoduje zdravju, tudi če uporabljamo roza himalajsko sol, na katero nekateri prisegajo kot najbolj zdravo.
Ananas je dejansko primeren za diete, saj vzpodbuja delovanje ledvic in črevesja, a ga je treba uživati zrelega. Še nekoliko zelen sadež vsebuje kislino, ki lahko škoduje zobem in želodcu.
Pri skrbi za zdravje in vitko postavo velikokrat spregledamo sadež, ki nam je vselej na dosegu roke, namreč jabolko. Le zvečer se mu izognimo, star pregovor pravi, da je jabolko zjutraj zlato, opoldne srebro, zvečer pa železo.
Namesto sladkorja mnogi uporabljajo umetna sladila. A ne gre spregledati, da tudi z njimi ne gre pretiravati, saj v prevelikih odmerkih lahko škodijo.
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku