Čas je, da posadite svoje drevo

Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia, 31.10.2019
Klub Gaia

Rastline, sadne ali okrasne, posajene ob primernem času in na pravilen način, se dobro ukoreninijo in nato pravilno razvijajo v rastni sezoni. Jeseni se rastline umirijo, tako je šok ob presajanju zelo majhen.

Drevesu namenimo primeren prostor. Glede na podlago sklepamo na končno velikost drevesa in ker sadimo sadno drevje, ga tudi umestimo na sončno lego, saj so plodovi tam, kjer je sonce. Za boljše oplojevanje sadimo različne sorte istih sadnih vrst, ki dozorijo ob različnem času, hkrati pa pridobimo še na raznolikosti plodov. Izberemo nam okusne, a odporne.

Kako zrahljamo zbito zemljo

Težko, glineno zemljo obdelujemo v suhem. Z zgornjo plastjo (20 cm) zmešamo kamninsko moko Plantella Biovit. Organska snov se vriva med talne delce in jih rahlja.

Zakisanim tlom dodamo Plantella Kalcivit. Dvignemo pH v nevtralno in zagotovimo kalcij še za naslednjo sezono. Sredstvo vdelamo v zgornjo plast tal. Lahko ga tudi mešamo s kamninsko moko.

Organsko gnojenje

Kompost dodajamo vrtnim tlom samo jeseni. S pomočjo zmrzali se čez zimo uničijo škodljivci in bolezni. Zmešamo ga z vrhnjo plastjo tal. Ste vedeli? Mikroorganizmi v tleh iz organske snovi gnojila ustvarijo humus, ki predstavlja osnovo rodovitnih tal.

Zato tudi založno gnojenje izvajamo jeseni z organskim gnojilom. Pospešimo procese tvorjenja humusa v tleh. Dodamo fosfor, kalij in mikrohranila, ki so na voljo rastlinam v štartu sezone spomladi.

Postopek sajenja

- Potrebujemo dovolj veliko sadilno jamo, ki jo lahko izkopljemo mesec dni pred sajenjem.

- Težka, zbita, glinena tla zmešamo s Plantella Vrtno zemljo.

- Na dno sadilne jame nasujemo 0,5 kg Plantella Organika za sadike. Gnojilo vsebuje veliko fosforja in kalija, ki sta počasi topni hranili in bosta rastlini na razpolago ravno v času rasti. Visoka vsebnost organske snovi, huminskih in fulvo kislin pospešuje tvorbo humusa v tleh. Nadalje 0,5 kg gnojila primešamo zemlji za zasipanje sadike, nato pa bomo preostanek vrečke uporabili še za spomladansko gnojenje.

- Gnojilo se ne sme dotikati korenin, ker jih lahko požge.

- Z gnojenjem in rahljanjem zemlje izboljšamo vodno-zračni sistem v zemlji.

- Sadiko po potrebi posadimo v mrežo proti voluharju.

- Zemljo po sajenju okrog rastline dobro potlačimo, da ne pride do zračnih žepov.

- Zastirka okrog posajenih rastlin iz npr. smrekovih vej dobro zadržuje toploto okoli korenin pozno jeseni.

Jagodičevje in okrasne rastline

- Za sadiko drevesa v loncu naj bo sadilna jama široka za 3 lonce in globoka 1,5 višine lonca.

- Za sadiko z golimi koreninami naj bo širina jame vsaj 50 cm in globoka okoli 40 cm.

- Jagodičevje potrebuje okoli 50 cm široko razrahljano sadilno jamo. Ker ima plitve korenine, zadostuje do 40 cm globine.

- Malinam, robidam in jagodičju, ki potrebuje oporo, to naredimo že pri sajenju, da kasneje v sezoni ne poškodujemo korenin.

- Za pravilen razvoj koreninskega sistema tudi okrasne rastline gnojimo z organskim gnojilom.

- Pri sajenju vrtnic pazimo, da je cepljeno mesto pod zemljo.

- Za žive meje naredimo jarek širine 30 cm in globine okoli 20 cm. V jarek nasujemo zemljo, v katero dodamo gnojilo po navodilu, nato pa rastlino dobro učvrstimo.

image
Klub Gaia Pri založnem gnojenju si pomagamo s kovinskim drogom.

Založno gnojenje

Jeseni je čas za založno gnojenje. To pomeni, da dodajamo hranila za naslednjo sezono ali več, na zalogo. Tukaj pridejo v poštev predvsem počasi topna hranila, med katerimi sta v ospredju fosfor (P) in kalij (K). Predvsem kalij je zelo počasi topen, kar pomeni, da potrebuje daljši čas, da pride do koreninskega sistema. Ko drevesa preidejo v mirovanje, je čas za gnojenje. Po obodu krošnje moramo dodati Plantella Sadjarsko gnojilo, saj je tam največ drobnih korenin, ki absorbirajo večino hranil. Ker gre za počasi topna hranila, jih moramo spraviti malo globlje od površja. Lahko uporabimo, tako kot vaš sosed, kovinsko palico in naredimo luknje v cik-cak vzorcu, kamor nasujemo gnojilo ali pa enostavno z lopato privzdignemo travno rušo in nasujemo pelete gnojila. Tako gnojenje je priporočljivo za vse sadne rastline.

image
Klub Gaia Klub Gaia
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku