Carlsen bo moral počakati na izzivalca, koronavirus ustavil tudi šah

STA, M.K., 26.3.2020
EPA

Kandidatski turnir za izzivalca svetovnega prvaka so prekinili po sedmih krogih

Če ni drugega, lahko vsaj spremljamo vrhunski šah, so se lahko v zadnjih dveh tednih tolažili ljubitelji športa. A danes tudi to ni več mogoče. Koronavirus in njegove posledice so premagale šahovski turnir za izzivalca svetovnega prvaka Magnusa Carlsena v ruskem Jekaterinburgu, je sporočila mednarodna šahovska zveza Fide.

Turnir, na katerem je sodelovalo osem šahistov, njihovi dvoboji pa so imeli veliko gledanost na spletu, so prekinili po polovici tekmovanja, po sedmih odigranih krogih. Pred drugo polovico turnirja sta bila v vodstvu Francoz Maxime Vachier-Lagrave in Rus Jan Nepomnjašči, oba sta zbrala 4,5 točke.

"Ruska vlada se je danes odločila, da od 27. marca zapre mednarodni zračni promet. Časovnega okvira zapore ni določila, tako da šahistom in sodnikom nismo mogli jamčiti, kdaj se bodo lahko vrnili domov. Zadnja možnost je bila danes, zato smo turnir prekinili. Obveljali bodo rezultati sedmih krogov, kdaj pa bomo turnir končali, pa bo odvisno od razvoja pandemije koronavirusa," je dejal predsednika Fide Arkadij Dvorkovič.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku