(BRANJE) Zakaj znova protestiramo

Greta Thunberg, švedska podnebna aktivistka, Luisa Neubauer, nemška podnebna aktivistka, ter Angela Valenzuela, koordinatorka gibanja Petki za prihodnost v Santiagu, Project Syndicate, 3.12.2019
EPA

Že več kot leto dni otroci in mladi iz vsega sveta protestiramo proti podnebnim spremembam. Ustanovili smo gibanje, ki kljubuje vsem pričakovanjem, saj je v boju za pomembno stvar združilo na milijone ljudi. Tega nismo storili, ker bi bile to naše sanje, ampak ker ni bilo videti, da ima kdo drug namen ukrepati in nam zagotoviti prihodnost. Kljub glasni podpori, ki nam jo namenjajo mnogi odrasli, vključno z nekaterimi najvplivnejšimi svetovnimi voditelji, se to še ni spremenilo.

image
Project Syndicate Greta Thunberg
Protesti niso nekaj, pri čemer bi uživali; to počnemo, ker ne vidimo druge možnosti. Spremljali smo niz podnebnih konferenc pod okriljem ZN. Nešteto pogajanj je obrodilo vrsto obljub svetovnih vlad, ki so sicer požele veliko medijske pozornosti, vendar so se na koncu izkazale za prazne. Te iste vlade namreč še naprej dovolijo podjetjem, ki proizvajajo energijo iz fosilnih goriv, da vrtajo ter iščejo nafto in plin ter zavoljo lastnih dobičkov uničujejo našo prihodnost.

Politiki in proizvajalci energije iz fosilnih goriv že desetletja vedo za podnebne spremembe. Toda politiki kljub temu še naprej dobičkarjem dopuščajo, da izkoriščajo naravne vire na našem planetu in uničujejo njegove ekosisteme, medtem ko stremijo k hitremu zaslužku ter ogrožajo naš obstoj.

Nismo mi tisti, ki jim je treba verjeti na besedo: znanstveniki razglašajo preplah. Opozarjajo, da še nikoli ni obstajala manjša možnost, da nam bo uspelo omejiti dvig globalne temperature na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko raven. To je prag, nad katerim bi se soočili z najbolj uničujočimi podnebnimi spremembami.

image
Project Syndicate Angela Valenzuela
Še huje je, da smo glede na izsledke nedavnih raziskav na dobri poti, da bomo leta 2030 proizvajali za 120 odstotkov več fosilnih goriv, kot bi jih lahko, da bi omejili dvig globalne temperature na 1,5 stopinje Celzija. Koncentracija toplogrednih plinov v ozračju je rekordno visoka in nič ne kaže, da se bo kmalu znižala. Tudi če bodo države izpolnile svoje obljube o zmanjšanju emisij, se bo globalna temperatura zraka najverjetneje v povprečju zvišala za 3,2 stopinje Celzija.

Mladi nosimo glavno breme neuspehov naših voditeljev. Raziskave kažejo, da prav onesnaženost zaradi izgorevanja fosilnih goriv najbolj ogroža zdravje otrok po vsem svetu. Samo ta mesec so v šolah v indijski prestolnici New Delhiju, ki se utaplja v smogu, razde- lili pet milijonov zaščitnih mask. Fosilna goriva nas dobesedno dušijo.

Znanstveniki glasno zahtevajo takojšnje ukrepanje, toda naši voditelji si jih drznejo še naprej ignorirati. Zaradi tega se borimo naprej.

Po letu dni protestov so naši glasovi končno slišani. Vabijo nas v vladne sobane, da tudi tam povemo svoje mnenje. V ZN smo imeli govor v dvorani, polni svetovnih voditeljev. Na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu smo se sestali s premierji, predsedniki in celo s papežem. Na stotine ur smo preživeli na raznih okroglih mizah ter se pogovarjali z novinarji in filmarji. Zaradi našega aktivizma so nas predlagali za nagrade.

Naša prizadevanja so pomagala preusmeriti širše razprave k podnebnim spremembam. Ljudje se zdaj vedno pogosteje pogovarjajo o krizi, s katero se soočamo. Vendar ne le po tihem ali tako mimogrede, ampak javno in zavedajoč se nujnosti ukrepanja. Ankete kažejo, da se percepcije ljudi spreminjajo. Nedavna raziskava je pokazala, da podnebna kriza v sedmih državah od osmih velja za najbolj pereče vprašanje, s katerim se pravkar sooča svet. Spet druga je potrdila, da so šolski otroci najbolj aktivni pri spodbujanju in večanju ozaveščenosti.

image
Project Syndicate Luisa Neubauer
Ker se javno mnenje spreminja, tudi svetovni politiki pravijo, da so nas slišali. Trdijo, da soglašajo z našo zahtevo po takojšnjem ukrepanju, da bi preprečili podnebno krizo. Pa vseeno ne storijo ničesar. Temu pravimo hinavščina, čeprav se v Madridu pravkar udeležujejo 25. konference pogodbenic konvencije ZN o podnebnih spremembah (COP25).

Pretekli petek smo znova zasedli ulice po vsem svetu. Prihodnji petek (6. decembra!) bomo to v Madridu, Santiagu de Chile ter drugod storili še enkrat. Otroci, mladi in odrasli iz vsega sveta bomo skupaj svoje voditelje pozvali, naj ukrepajo, vendar ne zato, ker mi tako želimo, ampak ker to zahtevajo znanstveniki.

To ukrepanje mora biti učinkovito in daljnosežno. Ne nazadnje pri podnebni krizi ne gre le za okolje. To je tudi kriza človekovih pravic, pravice in politične volje. Povzročili in podžigali so jo kolonialistični, rasistični in patriarhalni sistemi, ki temeljijo na zatiranju. Treba jih je izkoreniniti. Naši politični voditelji se ne morejo več izmikati svojim odgovornostim.

Nekateri pravijo, da konferenca v Madridu ni tako pomembna, saj naj bi bile najpomembnejše odločitve sprejete na COP26 prihodnje leto v Glasgowu. Ne strinjamo se. Znanstveniki jasno sporočajo, da ne smemo zapraviti niti enega samega dneva več.

Spoznali smo, da če ne bomo mi okrepili svojih prizadevanj, jih ne bo nihče. Zato bomo nadaljevali svoje proteste in druge akcije. Postajali bomo vse glasnejši. Storili bomo vse, kar bo treba, da bi svoje voditelje prepričali, naj podprejo znanost tako jasno, da bodo razumeli celo otroci.

Pokažite svoji skupnosti, političnim voditeljem in industriji fosilnih goriv, da ne boste več prenašali njihovega neukrepanja v boju zoper podnebne spremembe

Kolektivno ukrepanje deluje, to smo že dokazali. Toda da bi spremenili vse, potrebujemo vsakogar. Prav vsi moramo sodelovati pri podnebnem odporniškem gibanju. Ni dovolj, da samo govorimo, da nam je mar, ampak moramo to tudi pokazati.

Pridružite se nam. Udeležite se naših prihodnjih podnebnih protestov v Madridu ali v svojem domačem kraju. Pokažite svoji skupnosti, političnim voditeljem in industriji fosilnih goriv, da ne boste več prenašali njihovega neukrepanja v boju zoper podnebne spremembe. Številke so na naši strani, torej nam lahko uspe.

Naše sporočilo voditeljem, ki se udeležujejo konference v Madridu, je preprosto: oči vseh bodočih generacij so zdaj usmerjene v vas, zatorej ukrepajte!

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku