Božična zvezda: Kako jo obdržati do naslednjega leta?

Miša Pušenjak, 19.12.2019
Miša Pušenjak

Ta lepa, v naravi zelo skromna rastlina je resnično postala kraljica naših praznikov. Njeni rdeči ovršni listi res spominjajo na zvezdo, rdeča barva pa je simbol božiča.

Pri nas je ne poznamo prav dolgo, tako kot mnogo komercialnih zadev je prišla iz ZDA. O njeni negi sem že dosti pisala, mogoče pa vas bo zanimalo nekaj manj znanih, zgodovinskih dejstev o njej.

Božične zvezde so mlečki, grmi, ki cvetijo na robu gozda, najpogosteje v Mehiki. Prvi, ki je to rastlino leta 1828 spravil v ZDA je bil Joel Roberts Poinsett, ameriški veleposlanik v Mehiki. Rastlino so že takrat domačini uporabljali za krašenje v božičnem času. Robertsu je bila tako všeč, da jo je poslal nekaterim prijateljem v ZDA. Med njimi je bil tudi John Bartram iz Philadelphie. Takoj je prepoznal njeno lepoto. Podaril je rastlino svojemu prijatelju Robertu Buistu, vrtnarju, ki pa jo je prodajal kot rezano cvetje, ne kot lončnico. Tudi božični čas sprva ni bil tisti, v katerem se je najbolj prodajala. Za to, da je najlepša prav v najkrajšem dnevu leta, je bilo potrebnega še nekaj časa. Tisti, ki je pravzaprav njeno slavo začel, je bil drugi vrtnar, član slavne družine vrtnarjev Ecke iz Južne Karoline. Še danes je najbolj znana prav po vzgoji te lepe rastline.

image
Miša Pušenjak Stara božična zvezda v primernih pogojih ponovno zacveti.

Njeno botanično ime je Euphorbia pulcherrim, Euphorbia je družinsko ime mlečkov, pulcherrima pa pomeni najlepša med mlečki. Ni strupena, kljub temu da mnoge skrbi njen mleček. Azteki so ga uporabljali celo za zdravilo proti vročini. Rdeče obarvane ovršne liste (to namreč niso cvetovi) pa so uporabljali kot barvilo.

Božična zvezda je v ZDA tako priljubljena, da ima celo svoj dan: 12. december je praznik božičnih zvezd, takrat si jih prijatelji množično podarjajo med seboj. Glede na vseprisotno komercializacijo pa jih takrat pri nas skoraj ni mogoče več dobiti, vsaj lepih ne.

Nakup božične zvezde

Dobro je poznati nekaj značilnosti te rastline, da že ob nakupu ne povzročimo, da bo okoli božiča skoraj brez listov. Božična zvezda je velik grm, skoraj drevo, ki živi na robu tropskih gozdov. Tam, kjer raste v naravi, temperature nikoli ne padejo pod 15 stopinj Celzija. Cveti v zimskem času, v kratkem dnevu, saj njeni cvetovi niso dovolj razkošni za tropski gozd. Opraševalcem v času bujnega cvetenja ostalih rastlin sploh ne bi bila zanimiva. Kar vidimo in je njen najlepši okras, namreč niso cvetovi, ampak samo lepo obarvani ovršni listi. Skratka, listi na vrhu vej, ki se obarvajo zato, da pritegnejo opraševalce. Da se to zgodi, mora imeti noč vsaj 14 ur; brez tega so najlepše šele nekje v februarju.

image
Miša Pušenjak Božične zvezde so različnih barv, tudi nežne bele so med njimi.

Cvetovi so majhni, drobni in v sredini teh barvnih listov (braktej). So povsem neopazne male marjetice. Takoj po cvetenju rastlina tudi v naravi odvrže vse liste, da se spočije, zato vsak začetek odpadanja listov pomeni, da se bo to nadaljevalo do hitrega konca. V 14 dnevih lahko ostanejo samo še brakteje. Potem jih je bolje narezati in dati v vazo.

Najbolje je rastline kupovati kar v vrtnariji, a jih v Sloveniji ni ravno veliko, ki bi se ukvarjale z njihovo vzgojo. V trgovskem centru mora biti toplo, ne vzemite tistih s prvih polic pri vratih, kjer vedno piha. Prav tako je za njih zelo moteče, če so predolgo utesnjene, zavite v prozorne vrečke, kot jih mnogi prodajajo. Teh jaz ne bi vzela. Poglejte tudi police, na katerih so postavljene: če vidite tam listje, potem pojdite ponje v drugo trgovino.

Poglejte na sredino med obarvane liste. Če so tam samo majhne, drobne bunkice, je to vaša rastlina. Če pa že vidite cvetove ali celo na prstu ostane cvetnih prah z njih, potem raje poiščite drugo s še zaprtimi cvetovi.

Pred nakupom nujno poglejte na sredino med obarvane liste

Na poti iz trgovine naj bo dobro zavita v papir. Avto naj bo še ogret, da jo boste lahko na toplem pripeljali domov. Že 20 minut na hladnem rastlino prehladi. Posledica je, da listi pričnejo odpadati.

Božična zvezda doma

Vedno, tudi če jo boste podarili, jo odvijte takoj. Ne mara biti utesnjena in svoje nezadovoljstvo takoj pokaže tako, da začne odmetavati liste. Potrebuje svetel in topel prostor, vendar naj ne bo v pretoplih prostorih, kjer je nad 25 stopinj Celzija. Za razliko od božičnih kaktusov dobro prenaša prestavljanje. Ne mara pa cigaretnega dima in slabega zraka.

Potrebuje veliko svetlobe, a ne mara neposrednih sončnih žarkov. Prav tako ni najbolj srečna pri sevanju televizorja in računalnika.

image
Miša Pušenjak

Predvsem potrebuje ves čas vlažno zemljo. Žal pa ne zna plavati, zato jo zalivamo dvakrat tedensko z zelo majhnimi količinami vode. Mnogi jo zalivajo preveč in prične propadati. Drugi jo zalivajo premalo in zaradi presuhe zemlje prične liste odmetavati prezgodaj. Zlata sredina, kakor marsikje, je tista prava izbira.

Po praznikih

Če želite, se lahko preizkusite in poskušate božično zvezdo obdržati do naslednjega leta. Ko ji odpadejo vsi listi, jo porežite tako, da boste odstranili dve tretjini poganjkov. Tako boste dosegli, da se bo razvejala in postala lepo oblikovan, gost grm. Postavite jo v neogrevan prostor, a na svetlo. Zalivanje naj bo zelo zmerno, da bo do pomladi lepo počivala.

Spomladi jo najprej presadite, saj je običajno posajena v zelo nehranljiv substrat. Pogosto ji hranil zmanjka že pozimi. Izberite substrat, ki ste ga kupili za balkonsko cvetje. Poleti naj bo zunaj, a v senci. Ven jo postavite takoj, ko bodo tudi nočne temperature vedno nad deset stopinj Celzija. Zalivajte jo enako kot vse druge rastline na prostem.

image
Miša Pušenjak Popki med lepo obarvanimi listi morajo biti popolnoma zaprti.

Za obarvanje vršnih listov okoli božiča ji je treba dan krajšati že od septembra naprej. To pomeni, da mora biti vsaj 14 ur v popolni temi, ki je ne smejo motiti niti računalnik, televizija ali ulične svetilke. Najbolje je, da jo prekrijemo s škatlo, ki ne prepušča svetlobe. A opozarjam, preostali čas mora biti na svetlem. Gnojenje ni potrebno.

Z malo sreče se bodo ovršni listi (brakteje) okoli praznikov lepo obarvali. Ni pa nujno, saj vse sorte ne zacvetijo ponovno, po drugi strani nekatere sorte zacvetijo tudi brez zatemnjevanja. Poskusite in boste videli.

Naj vam lepotice prinesejo mir in vse dobro med prazniki.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku