Božična večerja: Bi poskusili kaj novega?

Zora Štok, 13.12.2018
Profimedia

V primerjavi z eskimskimi fermentiranimi pticami so pečene gosenice, ki jih med prazniki radi hrustajo v Južni Afriki, nekaj povsem običajnega.

Perutnina, ribe ali kak konkretnejši kos mesa, kot je goveja ali svinjska pečenka? Zakaj pa ne jagnjetina ali teletina? Pripravljeno malce drugače kot med letom, je prav vse od naštetega lahko odlična praznična jed. Kljub temu da je puran v naših krajih nekakšna stalnica božičnih praznikov, ponekod sicer tudi gos, se nekateri vseeno odločijo tudi za kakšno spremembo. Zakaj pa ne!

image
Profimedia Z dodatkom različnih prilog bo puran še bolj teknil.

Danimo losos v listnatem testu ali s hrustljavo skorjico, krona iz jagnječjih zarebrnic, goveja pečenka wellington, svinjska ribica z jabolčnim nadevom, fazan s suhim sadjem in jabolki, račje prsi z brusnicami (le zakaj bi bila vedno pomarančna omaka), tudi kakšna prepelica lahko prileti na praznični krožnik. Za ljubitelje klasike morda popestritev z nadevom ali prelivom - goski dodamo glaziran kostanj in kutino, svinjsko pečenko prelijemo z mešanico medu, gorčice in sojine omake, lososa obložimo z zeliščno skorjico, puranje prsi nadevamo s špinačo in sirom, piščančje meso kombiniramo z zelenjavo in oblikujemo v rulado. Možnosti je nešteto, le malo volje potrebujemo, da se odmaknemo od vsakdana. Saj so vendar prazniki.

Italijanska pojedina sedmih rib

Za navdih lahko malo pogledamo tudi po svetu. Ne glede na to, da so ljudje iste vere, so božični običaji po svetu zelo različni in tako tudi tradicionalne božične jedi. V Panami in drugih latinskoameriških državah ni prave božične večerje brez hallacasa, v list bananovca ali koruze zavitega nadeva iz mesa s sirom, zelenjavo, kaprami ali rozinami, v Mehiki pa ob božičnih praznikih ne sme manjkati pečena paprika, polnjena z mesom, prelita z omako iz orehov in potresena s semeni granatnega jabolka. V Etiopiji na posebno vrsto palačinke naložijo razno zelenjavo, kuhane stročnice, trdo kuhana jajca, sesekljane začimbe in meso. Če se pomaknemo bližje k nam, velja morda omeniti eno izmed italijanskih božičnih jedi - pojedino sedmih rib. Na krožniku se namreč znajde sedem vrst rib in morskih sadežev, pečenih, ocvrtih ali s testeninami.

image
Profimedia Polenovko pripravljajo na različne načine.

Polenovka, pripravljena na različne načine, je stalna gostja na božičnih mizah na Hrvaškem. Pripravljajo jo kot namaz in v takšni obliki je odlična predjed, skuhana na belo ali rdeče pa odlična glavna jed. Ribe, sploh v juhi, so pogost uvod v slavnostno božično večerjo tudi na Poljskem, Češkem in Madžarskem. Španci kot tradicionalno božično jed večinoma pripravljajo purana, le da ga nadevajo s tartufi, kot prilogo pa postrežejo dušena jabolka in slive ter svež ananas in pomaranče. Na severu Evrope, sploh na Švedskem in Finskem, pripravljajo jedi iz rib in krompirja, znana je švedska jed z imenom jansonova skušnjava (zloženec iz sardel, čebule in krompirja), sestavni del božične večerje pa so tudi svinjske nogice, pripravljene na različne načine.

Lažje pojesti kot izgovoriti

Finci se ponašajo še z eno nenavadno jedjo, maksalaatikko se imenuje. Jajca se zmešajo z jetri, kuhanim rižem, čebulo, rozinami, maslom in sladkim sirupom ter se spečejo, jed postrežejo z džemom. Norvežani pripravljajo nekaj še bolj nenavadnega, pečeno jagnječjo glavo na primer, pogled na Grenlandijo pa zna vzbuditi pomanjkanje teka - tam namreč postrežejo narezano kožo kita glavača in fermentirane ptice (jed se imenuje kiviak, pripravi pa se tako, da se očiščene ptice sedem mesecev fermentirajo v tjuljnjevi koži). V primerjavi s tem so pečene gosenice, ki jih med prazniki radi hrustajo v Južni Afriki, nekaj povsem običajnega.

V decembra poletni Avstraliji večerjajo na plažah

Angleži, gotovo med narodi z najbolj zakoreninjenimi tradicionalnimi navadami, na božični večer ne morejo brez purana. Običajno ga pečejo z nadevom iz kruha, drobovine in suhega sadja, dodajo še kakšno jabolko, priloga pa je, poleg pečenega krompirja, rdeče zelje. Francozi na božično mizo radi postavijo polže in školjke, sploh jakobove pokrovače.

Na povsem drugem koncu sveta, v Avstraliji, kjer je med božičnimi prazniki povsem drugačno vreme kot pri nas, so tudi prehranjevalne navade drugačne. Medtem ko so v Evropi, Severni Ameriki in še kje mize v toplih prostorih, Avstralci praznujejo na prostem, tudi na plažah, in si pripravljajo različne jedi na žaru.

Običaji so torej različni, tradicija je ponekod bolj ali manj zakoreninjena. Svoje k praznični večerji seveda prispevajo tudi prehranjevalne navade (vegetarijanci zagotovo ne bodo posegli po pečenki, pa če še tako zapeljivo diši) in navsezadnje debelina denarnice.

Anketa

Kje se boste hladili in sproščali to poletje?

Sudoku