Božična miza je pogrnjena. In kakšen bo jedilnik?

Zora Štok, 15.12.2019
Profimedia

Tradicionalna božična večerja s puranom je, razen velikonočne šunke, ena najbolj zakoreninjenih prazničnih navad. Lahko pa poskusite tudi drugače.

Nič ne de, če se vsake toliko pogovarjamo o tem, da bi za božični večer, ko se ob mizi zbere vsa družina, pripravili nekaj drugega, malce spremenili jedilnik in na mizo postavili katero drugo jed, na koncu je največkrat na pladnju še vedno puran. S tem ni nič narobe, pa vendarle velja pomisliti, ali enkrat za spremembo le ne bi pogledali malce naokoli in za božični jedilnik pripravili nekaj drugega, kot veleva tradicija v naših krajih.

Če ne moremo brez perutnine, lahko spečemo tudi raco ali piščanca, morda poiščemo kopuna, za ljubitelje divjačine pripravimo fazana. A tudi slastna goveja pečenka bo pravšnja izbira za božično mizo. Če želimo, da je še posebej imenitna, si recept izposodimo pri Angležih in pripravimo njihovo znamenito pečenko Wellington. Goveji file, obdan s sesekljanimi piščančjimi jetri in gobami, ovit v listnato testo in pečen v pečici, je izjemna slavnostna jed. Z dodatkom zelenjave, na hitro opečene na maslu ali olivnem olju, prelite z nekoliko medu, in z malo priloge, kot je yorkshirski puding, je jed videti prav imenitno. Za barvitost krožnika poskrbimo z zelenjavo kontrastnih barv - mlado korenje, brokoli ali brstični ohrovt bodo z rdečo in zeleno barvo lepo dopolnili rezine svečane pečenke in priloge svetle barve, pa naj bo to že omenjeni yorkshirski puding, pečen krompir, skutni cmoki ali kaj drugega.

Brez slabe vesti

Ni pa nujno, da se lotevamo preveč razkošnih jedi. Tudi navadna goveja pečenka je z nekaj dodatki povsem primerna za božično večerjo, svinjina na božični večer prav tako ni prepovedana. Ravnajmo se po svojem okusu in brez slabe vesti prekinimo s tradicijo, če smo se naveličali vedno enake božične večerje. Navsezadnje pa si tako zakoreninjenega purana lahko pripravimo tudi malo drugače. Spečemo lahko le stegna, ki jih položimo v pekač, na dno pa damo na večje kose narezano zelenjavo in krhlje krompirja ter si tako prihranimo pripravo priloge. Ali pa puranje prsi narežemo.

image
Profimedia Losos je pravšnja izbira za tiste, ki zmorejo brez mesa.

Lahko se odločimo za ribe. Losos ali kakšna malo boljša bela riba bosta pravšnja izbira, a tudi s cenejšimi ribami ali morskimi sadeži lahko pripravimo odličen praznični obrok. Na Poljskem so priljubljene sladkovodne ribe, še posebno krap, tako da si lahko pri njih izposodimo kak zanimiv recept. Tudi praznična juha iz rdeče pese je pri Poljakih priljubljen uvod v praznično božično večerjo. Če nam je takšna juha vendarle prevelika sprememba ali ne želimo imeti ribe kot glavno jed na krožniku, lahko malce kombiniramo. Kakšno ribjo juho pripravimo za uvod, nadaljujemo pa s poljubno mesno jedjo.

Naj bo pripravljeno z ljubeznijo

V Dalmaciji in Istri pripravljajo na božični večer večinoma polenovko na belo ali brodet. Gosta ribja juha z dodatkom krompirja in začimb bo tako pravšnji uvod za slavnostno nadaljevanje.

image
Profimedia Zajemanje iz ene sklede prispeva k prijaznemu družinskemu vzdušju.

​Če nam je krepka ribja ali katera druga juha vendarle preveč kot uvod, pripravimo hladno predjed. Ne pretirano nasitno, da ne bomo po glavni jedi in sladici potem le še obsedeli pri mizi. Ribji ali zelenjavni namaz, domača jetrna pašteta na opečenem kruhu, morda polnjena jajca, losos s hrenovo smetano na krekerjih, zelo uporabni so tudi blini, majhne palačinke iz ajdove moke, obložene s prekajenim lososom ali postrvjo, dodamo lahko še malo kaviarja in vejico kopra. Teh prigrizkov naj ne bo preveč, pripravimo jih toliko, da so spremljava ob aperitivu v času, ko se družina zbira, preden sede k mizi.

Prostor za sladico

Po še tako okusni večerji mora v želodcu ostati še nekaj prostora za sladico. Tradicija pri nas veleva potico, a ob njej lahko ponudimo še marsikaj. Predvsem pisano okrašene praznične piškotke, ki so varno spravljeni čakali na praznično večerjo, da se pokaže vsa spretnost tistih, ki so jih pekli.

image
Profimedia

A tudi ob tradiciji je dovolj prostora za novosti. Lahka krema s sadjem, skutne sladice, sadne pite, panakota ali celo sladoled, prelit s toplo čokolado, bodo prav tako polepšali in posladkali božični večer. Po večerji družina obsedi pri mizi in ob grizljanju sladic privrejo na plano spomini na otroštvo in na neke minule čase, ki pa so pozabljeni. In čeprav se na božični večer veliko vrti okoli hrane, je vendarle bolj pomembno od tega, kaj je na krožniku, to, da je bila pripravljena z ljubeznijo.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku