Botanični žafrani so več kot primerna gomoljnica za barvit začetek sezone v skalnjakih

Matic Sever, 20.2.2020
Matic Sever

Preizkusili smo nekaj vrst in sort žafranov. Na tržišču je mogoče kupiti ogromno število različnih sort, ki so primerne tudi za skalnjake.

Slovenci večino rastlin za vrtove in skalnjake nakupujemo spomladi, takrat pa veliko vrtnih centrov ponuja ozek nabor komercialno najbolj zanimivih rastlin, ki v tem času cvetijo. To so predvsem aprila in maja cvetoče blazinaste trajnice, kot so avbrecije, iglaste plamenke, grenike in podobne.

V obupu nad praznino, ki zeva med skalami marca, mnogi hitijo z nakupom vrtnih trobentic in siljenimi čebulnicami. Te naj bi vsaj malo poživile tak vrtni motiv. Resnica je ta, da so vrtne trobentice večinoma preveč nenaravne za motiv, ki posnema naravno alpsko oziroma gorsko rastišče.

Ker smo v naši vrtnariji med drugim že pred leti postavili tudi manjši skalnjak, smo zagato v samem začetku sezone odpravili malce drugače. Odločili smo se, da bomo preizkusili nekaj vrst in sort žafranov. Na tržišču je danes mogoče kupiti ogromno število različnih sort, a menim, da niso vse primerne za skalnjake. Tako smo se že na začetku ognili sortam oziroma križancem spomladanskega žafrana Crocus vernus, saj so cvetovi zelo veliki in v gostih skupinah mnogokrat delujejo preveč vpadljivo. Držali smo se grobega pravila, da se v skalne motive najbolje podajo drobnocvetoče rastline in temu smo prilagodili tudi izbiro žafranov.

image
Matic Sever Crocus tommasinianus BarrsPurple

Botanični žafrani

Ne le, da so vrste in sorte iz skupine tako imenovanih botaničnih žafranov bolj prikupne in se lepše podajo med skale, pač pa so mnoge tudi zelo zgodnje in se s cvetenjem pridružijo že zvončkom in jaricam. Cvetovi so kratki, in ko ovenijo, ne kazijo skalnjaka toliko kot večji oziroma daljši. Žafrani imajo še eno skupno prednost pred večino drugih spomladanskih čebulnic: to so zelo ozki listi, ki po cvetenju hitro propadejo in jih zakrijejo druge skalne rastline.

Botaničnih žafrani se s cvetenjem pridružijo zvončkom in jaricam

Izbrali in preizkusili smo sledeče žafrane:

- Crocus ancyrensis Golden Bunch je bil v našem naboru najzgodnejši v cvetenju, saj so se prvi popki pokazali že februarja. Tudi na splošno ta žafran velja za enega najbolj zgodaj cvetočih. Cvetovi so intenzivne rumeno oranžne barve, v višino pa dosežejo največ 7 cm. Vrsta izvira iz osrednje in severne Turčije, kjer raste na pustih, kamnitih rastiščih.

- Crocus sieberi subsp. atticus Firefly ima cvetove v prav posebni barvni kombinaciji. Cvetni listi od zgoraj navzdol prehajajo iz nežne vijolične v skoraj belo obarvano območje, ki potem na hitro preide v temno rumeno. To barvno igrivost zapečatijo še pomarančno oranžni prašniki in pestič. Najpogosteje zacveti marca. Velja za zelo dolgoživo in dobro se razraščajočo sorto.

image
Matic Sever Crocus chrysanthus Cream Beauty

- Crocus tommasinianus oziroma Tommasinijev žafran je v primerjavi z zgoraj opisanima, ki sta bolj čokate narave, prava eleganca. Cvetovi delujejo zelo nežno, odpirajo se malce višje nad tlemi, od spodaj iz bele akvarelne preidejo v najbolj nežne vijolične odtenke, kar jih je možno videti pri tej skupini rastlin. Tommasinijevi žafrani so eni najpogosteje sajenih, saj se dobro razraščajo in jih srečujemo tudi v masovnih zasaditvah v trati. Vrsta je ime dobila po nekdanjem tržaškem županu G. Spirito de Tommasini.

- Crocus tommasinianus Barr's Purple po postavi je enak kot vrsta, so pa njegovi cvetovi izrazito vijolični, kar jim daje močnejši karakter. Lepi so v kontrastni kombinaciji z rumenimi cvetlicami.

image
Matic Sever Crocus sieberi subsp. atticus Firefly

- Crocus tommasinianus Roseus svojo gracilnost dopolnjuje z nenavadnimi hladnimi rožnatimi odtenki. Venčni listi so bolj ravnih potez, kar daje povsem odprtemu cvetu izrazito zvezdasto silhueto.

- Crocus chrysanthus Cream Beauty je še ena od zgodnjih sort, ki v povprečju zacveti sredi marca. Cvetovi se razpirajo tik nad tlemi v nežni kremno rumeni barvi, ki s starostjo cvetov prehaja v bolj kremno belo. Dno cveta je temno rumeno. Ta nagrajena sorta tudi lepo diši. Če jih posadimo več skupaj, sredi marca cvetovi popolnoma zakrijejo tla.

image
Matic Sever Crocus sieberi subsp. sublimis Tricolor

- Crocus etruscus Zwanenburg se ponaša s cvetovi bledo vijolične barve. Zašiljeni venčni listi se čez nekaj časa, ko so se cvetovi že polno razprli, po navadi proti vrhu malce nagubajo in so videti kot rahlo zmečkan robček. Učinek je zelo nenavaden, privlačen. Poleg omenjenega je ta do 8 centimetrov visoka sorta dodatno okrašena še z drobnimi vijoličnimi žilami na zunanji strani čašnih listov.

- Crocus Yalta je ena od vidnejših posebnosti med žafrani. Notranji trije venčni listi so na obeh straneh temne vijolične barve, enake barve je notranja stran čašnih listov, zunanja pa skoraj bela. Ta kombinacija ustvarja močan kontrast med svetlim in temnim delom cveta. Zanimivo obarvanost še dodatno podpre različen videz odprtega in zaprtega cveta. Povsem razprt je videti popolnoma vijoličen, povsem zaprt skoraj bel, najzanimivejši stadij pa so napol odprti cvetovi, ko vidimo obe barvi skupaj. Ta Tommasinianus križanec je visok do 7 centimetrov in cveti marca. Je pa žal malo manj bogato cvetoč kot drugi obravnavani.

Čebulnice sadimo v večje skupine

Prav vsi opisani žafrani so se odlično obnesli. Tla v skalnjaku so peščena in zelo odcedna, kar varuje gomolje pred zimskim gnitjem. Tudi v drugem letu je večina bogato zacvetela in na dan pokukala še bolj številčno kot prvo pomlad. Za najlepši učinek se držimo pravila, da čebulnice sadimo v večje skupine. Mi smo jih sadili vsaj po 10 do 15 skupaj, nekaterih tudi po 30. Obdobje, ko žafrani odcvitajo in niso najbolj privlačni, je izjemno kratko, poleg tega pa v začetku aprila že začno cveteti številne druge rastline, ki preusmerijo pozornost nase. Na koncu lahko le potrdim naše predvidevanje, da so botanični žafrani več kot primerna gomoljnica za barvit začetek sezone v skalnjakih.

Anketa

Kaj menite o ukrepu, ki dovoljuje upokojencem nakupe izključno med 8. in 10. uro?

Sudoku