Boste nocoj ugasnili luči za Zemljo?

P.K., 30.3.2019
Profimedia

Slovenija že 11. leto sodeluje v največjem svetovnem okoljskem dogodku Ura za Zemljo, ki ga vodi svetovna organizacija za zaščito narave (WWF). Letos bomo v Sloveniji luči za naš planet ugasnili v soboto 30. marca od 20:30 do 21:30. 

Od simboličnega dogodka ugašanja luči v Sydneyu leta 2007, je dogodek prerasel v globalno akcijo, ki jo podpirajo v več kot 180 državah. Organizator WWF z globalno kampanjo vabi posameznike, podjetja, vlade in skupnosti, da za eno uro ugasnejo luči in razmislijo o ukrepih potrebnih za preprečevanje podnebnih sprememb.

image
Profimedia

V ospredju letošnje akcije boj proti plastiki

Letošnja Ura za Zemljo bo potekala pod sloganom "Odreši se plastike, izberi naravo!". Lani se je v temo pogreznilo okoli 18 tisoč znamenitosti v skoraj 190 državah. Kot vsako leto bodo po svetu zatemnili številne svetovne znamenitosti, kot so pariški Eifflov stolp, rimski Kolosej in londonski Big Ben.

image
Profimedia

Mednarodni pobudi proti spremembam v okolju pridružile tudi nekatere slovenske občine. Lani je v akciji sodelovalo 20 mest, med drugim Ljubljana, Maribor, Celje, Bled, Izola in številna druga slovenska mesta, ki bodo tudi to soboto izklopila dekorativno razsvetljavo svojih najpomembnejših znamenitosti, kot tudi javno razsvetljavo številnih ulic in trgov.

Letos bomo v Sloveniji luči za naš planet ugasnili v soboto 30. marca od 20:30 do 21:30. 

V prestolnici zatemnitev 15 objektov

Ljubljana se v okviru akcije Za lepšo Ljubljano osmič pridružuje mednarodni okoljski pobudi Ura za Zemljo. Ob letošnji akciji bodo med 20.30 in 21.30 uro zatemnili zunanje osvetljave 15 stavb.

- Plečnikove propileje na Žalah

- Plečnikove arkade na osrednji Ljubljanski tržnici

- obzidje Križank

- zunanjo osvetlitev gradu

- upravno stavbo Energetike Ljubljana na Verovškovi 62

- zunanjo razsvetljavo parkirišča ter zatemnitev zunanjosti poslovne stavbe na Toplarniški ulici 19

- poslovno stavbo JHL na Verovškovi ulici 70

- osvetljavo nad vhodom poslovne stavbe na Celovški cesti 160

- zunanjost Poslovno servisnega objekta na Vodovodni cesti 90

- zunanjo razsvetljavo na Povšetovi 4, 6 in 8

- kompleks Snage na Cesti dveh cesarjev 111

- zbirni center Barje

- začasni zbirni center na Povšetovi 2

- območje RCERO Ljubljana

- izložbi TIC in STIC

Zatemnitev luči tudi v starem Krškem in Velenju

Med 20.30 in 21. 30 uro bodo ugasnili del javne razsvetljave tudi v starem mestnem jedru Krškega. Kot sporočajo organizatorji akcije, je cilj akcije izraziti podporo in zavezanost zdravi naravi za svetlo prihodnost. Mestna občina Velenje bo jutri zvečer za eno uro ugasnila luči na Velenjskem gradu, na Šaleškem gradu in na Titovem trgu.

"Ena ura, preživeta v temi, bi nam morala služiti kot opomnik, da moramo narediti več za zdravo prihodnost našega planeta. Zdrava narava je osnovni pogoj za naše preživetje, podpira naš ekonomski napredek in razvoj, naše zdravje, blagostanje in obstoj. Kljub temu da vse to vemo, naš planet aktivno potiskamo k robu prepada iz katerega ne bo rešitve, narava in mi smo zato resno ogroženi," je poudarila vodja iniciative Ura za Zemljo v WWF Adria Petra Boić Petrač.

Tudi taborniki se znova pridružujejo akciji

Tabornikom je skrb za Zemljo še posebej blizu, zato ne podpirajo le simbolnega ugašanja luči, temveč spodbujajo ljudi, da storijo v duhu te akcije še kakšno dejanje. "Naša krovna skavtska organizacija WOSM je pripravila vrsto idej, ki so povezane s participacijo in razmišljanjem o naravi, biotski raznovrstnosti, skrbi in 15. ciljem trajnostnega razvoja - Varovati in obnoviti kopenske ekosisteme ter spodbujati njihovo trajnostno rabo, trajnostno gospodariti z gozdovi, boriti se proti širjenju puščav, preprečiti degradacijo zemljišč in obrniti ta pojav ter preprečiti izgubo biotske raznovrstnosti," so zapisali na uradni spletni strani.

Na lokalni ravni pa tudi rodovi po svojih zmožnostih pripravljajo večje ali manjše akcije, dogodke ob Uri za Zemljo, ki bodo sam dogodek še bolj oplemenitili z dejanji.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku