Bolezen zamašenih žil ima vsak šesti Slovenec, starejši od 55 let

P.K., 13.3.2019
Profimedia

Ob dnevu žil, ki ga že šesto leto obeležujemo 13. marca, potekajo ozavešča o periferni arterijski bolezni ali bolezni zamašenih žil, ki nezdravljena lahko povzroči smrtno nevarne zaplete, kot sta srčni infarkt in možganska kap.

Ob mednarodnem dnevu žil Združenje za žilne bolezni in Društvo za zdravje srca in ožilja organizirata akcijo ozaveščanja ljudi o periferni arterijski bolezni nog. Bolezen zamašenih žil ali periferno arterijsko bolezen ima vsak šesti prebivalec Slovenije, starejši od 55 let. Pri tej bolezni se na steno ožilja spodnjih okončin nalagajo maščobne obloge, kar zmanjšuje pretok krvi in lahko v najhujših oblikah bolezni privede celo do odmrtja tkiva (gangrene) in amputacije uda. Obloge pa se nalagajo tudi v žilah srca in možganov, kar lahko privede do usodnih zapletov, kot sta srčni infarkt ali možganska kap. Brez prepoznave bolezni in ustreznega zdravljenja je bila usoda bolnikov s periferno arterijsko boleznijo slabša kot pri bolnikih z limfomi ali bolnicah z rakom dojke.

image
Profimedia

Dejavniki tveganja

Najpomembnejši dejavniki tveganja za razvoj periferne arterijske bolezni, na katere lahko vplivamo so kajenje, sladkorna bolezen, zvišan krvni tlak in povišane vrednosti holesterola v krvi. Ker velika večina bolnikov zaradi bolezni nima težav, dokler ne pride do resnih zapletov, je bistvenega pomena pravočasna postavitev diagnoze ter preventivno delovanje v smeri zmanjševanja dejavnikov tveganja tako s spremembo življenjskega sloga in navad kot tudi z uporabo zdravil.

Prepoznavanje in ustrezno zdravljenje zmanjša srčno-žilne zaplete najmanj za polovico

Namen letošnje akcije ob šestem dnevu žil je ponovno opozoriti na dejavnike tveganja, pogostost in nevarnosti, ki jih povzroča periferna arterijska bolezen. Hitra, enostavna in neboleča metoda za ugotavljanje stanja arterijske prekrvavitve nog je meritev gleženjskega indeksa, ki jo lahko opravite pri svojem zdravniku. Člani Združenja in drugi sodelavci bodo na različnih lokacijah po Sloveniji na voljo za pojasnila o bolezni in nasvete, izvajali pa bomo tudi meritve gleženjskega indeksa.

Meritve gleženjskega indeksa in svetovanje ob dnevu žil

SREDA, 13. marca 2019

Ljubljana:

od 10. do 13. ure v glavni avli UKC Ljubljana

od 13.30 do 17. ure v pasaži Maximarketa

predstavniki bolnišnice v sodelovanju z Društvom za zdravje srca in ožilja ter Združenjem za žilne bolezni predstavljajo in izvajajo projekt ZdraveArterije.si

Koroška:

Zdravstveni dom Ravne od 10. do 13. ure

Zdravstveni dom Mežica od 10. do 13. ure

Zdravstveni dom Slovenj Gradec od 9. do 12. ure

Zdravstveni dom Velenje od 8. do 12. ure

Zdravstveni dom Radlje (3 stojnice: avla, logopedska ambulanta, ginekološka ambulanta) od 9. do 12. ure

Zdravstveni dom Dravograd od 9. do -12. ure, avla splošne bolnišnice Slovenj Gradec od 9. do 12. ure

Jesenice:

Bolnišnica od 10. do -12. ure, merjenje GI, predavanje, stojnica z izobraževalnim gradivom

Izola:

avla splošne bolnišnice

Murska Sobota:

avla kirurškega bloka bolnišnice od 8. do 13.30 ure

Trbovlje:

bolnišnica.

ČETRTEK, 15. marec 2019

Nova Gorica:

Eda center Nova Gorica.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku