Bolečine v sklepih lahko povzroča nabiranje kalcija

Urška Kereži, 6.11.2018
Profimedia

Številne nevšečnosti, ki jih povzroča nabiranje kalcija v sklepih, pa je s pravilnimi ukrepi mogoče omiliti ali celo odpraviti.

Če vas ob premikanju rok ali ležanju na rami pestita bolečina v ramenskem sklepu in slabša gibljivost, utegne vzrok zanju tičati v nabiranju kalcija oziroma v kalcinaciji, ki je pogostejši pri ženskah kot pri moških.

image
Profimedia Ljudje, ki trpijo za kalcinacijo, običajno čutijo bolečine, njihovi sklepi pa so manj gibljivi.

Tudi bolečina ob zapenjanju nedrčka, dvigovanju roke nad glavo ali pri zapenjanju varnostnega pasu oziroma težje premikanje rok nad glavo ali za hrbet pogosto opozarjajo na nalaganje kalcija v tkivih, v katerih ga ne bi smelo biti. A pravega razloga za to strokovnjaki še ne poznajo, znano pa je, da so težave pogostejše pri ljudeh, ki opravljajo ponavljajoče se gibe (dvigovanje, prenašanje, delo za računalnikom), in pri tistih, ki so utrpeli kakšno poškodbo.

Od 2 do 22 odstotkov ljudi, starih od 40 do 65 let, po novejših podatkih prizadene kalcinacija ramenskega sklepa.

Pazite na ramena!

Območje kit rotatorne manšete in druga mehka tkiva v ramenskem predelu so še posebej na udaru. Mišice so namreč napeljane med dvema kostema, zato so mehanske obrabe pogostejše, posledično tudi kalcinacije. Z obrabo se začne mišično tkivo nadomeščati z vezivnim, kar povzroči odlaganja kalcija v kitah oziroma v mehkih delih okoli sklepa. Tovrstne težave torej niso povezane s prehrano oziroma vnašanjem kalcija, kot bi pomislili zaradi imena, marveč s ponavljajočimi se preobremenitvami, vnetji, poškodbami in degenerativnimi (obrabnimi) spremembami. Ljudje, ki trpijo za kalcinacijo, običajno čutijo bolečine, njihovi sklepi pa so manj gibljivi.

Nekaj možnih vzrokov
Ob ponavljajočih se preobremenitvah, vnetjih, poškodbah in degenerativnih (obrabnih) spremembah je vzrok nastanka kalcinacije tudi mrtev kalcij (v obliki sintetičnih zdravil, vitaminov, dodatkov). Telo sintetiziranega kalcija, v določeni meri pa tudi živalskega, namreč ne prepozna, zato ga odloži v mehka tkiva, kjer naj ne bi ogrožal telesa. Čez čas začne telo z bolečino opozarjati, da nekaj ni v redu, večji kos se namreč lahko približa živcu, nanj pritisne in s tem sproži bolečino. Ko se območje polni s kalcinacijo, začnejo boleti tudi roke. Stanje poslabša nezadostno pitje vode, ki še dodatno pospeši nalaganje kalcija. Med možnimi vzroki so tudi nezadostno delovanje ledvic, obščitničnih žlez in nadledvičnih žlez, putika in hiperparatirodizem ter enolična prehrana (predvsem ogljikovi hidrati, sol in sladkor), homogenizirani mlečni izdelki, na čustvenem področju pa zamolčana jeza.

Kako preprečiti bolečine?

Največ naredimo, če pazimo, kako premikamo roke. Da ramenskega sklepa torej ne poškodujemo in v njem ne natrgamo mišic. Strokovnjaki priporočajo, da roke čim redkeje odročimo nazaj in vstran od telesa. Težave se namreč stopnjujejo - najprej zaradi preobremenitve ali poškodbe nastopi vnetje mišic in tkiv na kosti ali natrganje mišice, če poškodbe ne zdravimo, pa sledi še kalcinacija. Priporočljivo je tudi, da so roke med delom v višini prsnega koša in ne nad njim, tako preprečimo bolečino oziroma poslabšanje.

image
Shutterstock Veliko škode si lahko naredite, če bo vaše telo zakisano, zato se odpovejte hrani, kot je sladkor, predelane mesnine in pšenični izdelki.
Odrecite se tej hrani
Veliko škode si lahko naredite, če bo vaše telo zakisano. Zato iz prehrane raje izpustite: svinjino, mlečne izdelke, predelane mesnine, ves sladkor, pšenico, oves, ječmen, rž, sladko in suho sadje, kavo, pravi čaj in gobe. Omejite tudi uživanje rdečega mesa, piščanca, purana, stročnic in jajc.

Pomagajte si sami

Hlajenje bolečega dela bo zelo dobrodošlo, čeprav najbrž ne bo prijetno. Dve do tri minute ga masirate s kosom ledu in postopek ponovite nekajkrat na dan ali nanj namestite hladno oblogo.

Zdravljenje

Za lajšanje težav zdravniki navadno svetujejo protibolečinska zdravila (analgetike in protivnetna zdravila), lokalno protivnetno zdravljenje s fizioterapijo, terapijo globinskih (udarnih) valov, blokado in artroskopsko operacijo. Terapija z udarnimi valovi razbija kalcinacijo in nekoliko spominja na odstranjevanje ledvičnih kamnov, medtem ko je največja prednost fizikalne terapije prilagojenost težavam. Če bolečina ni prehuda, sta prav tako primerni masaža z ultrazvokom in terapija z različnimi tokovi. Strokovnjaki pa lahko bolniku, kot rečeno, pomagajo tudi z blokado, pri čemer z lokalnim anestetikom in s kortikosteroidom hkrati olajšajo bolečino in omilijo vnetje. Zadnja rešitev je operacija, med katero artroskopsko (minimalno invaziven poseg čez droben rez) kalcinacijo odstranijo. Operacija in rehabilitacija sta navadno tako uspešni, da bolnik ne čuti nikakršnih posledic. Da bo izbira resnično najprimernejša, vas bodo pred tem napotili na rentgensko slikanje in ultrazvočni pregled, ki natančno pokažeta, kje in kolikšna je kalcinacija, kako poteka vnetni proces na mehkih tkivih, morebitno prisotnost tekočine, razdraženost ali natrganost kite.

image
Shutterstock Če bi radi povečali kostno gostoto, je učinkovita vadba, pri kateri telo obremenjujete z lastno težo, še posebno v kombinaciji z utežmi in poskoki.
Vadba za povečevanje kostne gostote
Če bi radi povečali kostno gostoto, kalcijeve šumeče tablete in podobne dodatke raje zamenjajte z gibanjem. Predvsem je učinkovita vadba, pri kateri telo obremenjujete z lastno težo, še posebno v kombinaciji z utežmi in poskoki. Priporočljivi so tudi hoja, planinarjenje, kolesarjenje, izogibati pa se morate dolgemu sedenju, vožnji v avtomobilu in situacijam, ki vas silijo v upognjeno držo.
Recept
- Naredite okoli 50 poskokov na mestu, približno osem centimetrov visoko, tri- do šestkrat tedensko.
- Dve do tri serije z desetimi ponovitvami dvigovanja uteži trikrat tedensko.
- 45 do 60 minut intenzivne aerobne rekreacije, kot je hitra hoja, trikrat tedensko.
Vadba za povečevanje kostne gostote
Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku