Bogdan Boganović: Najraje ne bi proti Sloveniji z Dončićem

Gregor Grosman, 2.12.2019
Reuters

Srbski košarkar, ki v Sacramentu nadaljuje dinastijo rojakov, o derbiju v ligi NBA z rojaki, najboljšem Slovencu, selektorju Igorju Kokoškovu

Kot se bo pri slovenskih košarkarjih v ligi NBA zgodilo čez dva tedna, ko si bosta nasproti stala Luka Dončić in Goran Dragić, se je pri srbskih ob koncu tega. Šest njihovih igralcev ta čas igra prek luže, polovica jih je bila na parketu, ko sta se srečala Sacramento in Denver. Srbi tokrat sicer niso blesteli, a Pepsi Center v Denverju, ki velja za najmogočnejšo trdnjavo lige (700 tekem in 565 zmag domačega moštva) ni bil prikrajšan za spektakel. Naš Vlatko Čančar (ves čas tekme) na klopi gostiteljev se tokrat sicer po podaljšku in porazu (97:100) ni mogel veseliti, prav tako ne njegov srbski soigralec Nikola Jokić. Sta se pa Bogdan Bogdanović in Nemanja Bjelica (oba po 10 točk) predvsem po zaslugi razpoloženega soigralca Harrisona Barnesa (30).

image
EPA Bogdan Bogdanović (v sredini) in Nemanja Bjelica (desno) v ZDA med kralji. 

Kralji ga imajo radi

Deveto moštvo zahodne konference, ki ima močan srbski pridih že od nekdaj, zanj sta denimo blestela Predrag Stojaković in - edini od rojakov v hramu slavnih lige - Vlade Divac, trenutno tudi glavni menedžer moštva, je presenetilo drugo moštvo konference, ki je doživelo šele četrti poraz. Zadali so si ga kar sami. "Jokića je možno ustaviti le, če ima slab dan," se je ob vprašanju o 213 centimetrov visokem centru nasmehnil Bogdan Bogdanović. In to se je tudi zgodilo, s 25 milijoni evrov letne plače najbolje plačani Srb v ligi je dal le sedem točk in pobral deset odbitih žog.

image
Reuters

No, tudi Bogdanoviću s 7,7 milijona letno, kralji mu že ponujajo novo in bogatejšo za 45,5 milijona za štiri leta, ne gre slabo, več slabe volje mu povzročajo rezultati. A po težkem startu v sezono je moštvo, ki je osvojilo edini šampionski prstan daljnega leta 1951, so našli ritem, tudi 27-letni organizator igre ga je, pred dvema tednoma je proti Phoenixu z 31 točkami postavil svoj strelski rekord. Tretjo sezono igra prek luže, tja se je odpravil z naslovom prvaka evrolige, kar pa je zanj trenutno edina "prava" trofeja. S Srbijo je osvojil srebrno medaljo na olimpijskih igrah 2016 in svetovnem prvenstvu 2014 po porazu v finalu proti ZDA, Slovenci so mu odnesli zlato na evropskem prvenstvu 2017. Kar je bila uteha za Dončića, ker ga je prej Bogdanovićev Fenerbahče z izjemnim strategom Željkom Obradovićem v polfinalu evrolige povsem ustavil.

image
Profimedia Z Dragićem in Dončićem je Bogdanović (desno) sestavljal idealno peterko zadnjega Eurobasketa. 

"Dončić nas vse navdušuje"

Zdaj se s Slovencem srečujeta prek luže, prvič v tej sezoni se bosta v nedeljo. "Luka igra fenomenalno. Vse nas navdušuje. Tudi sam je rekel, da ni pričakoval, da bo tako dobro igral. Veliko trenira, je garač, seveda pa je tudi zelo talentiran, kar se je vedelo že od začetka. Vsako leto doseže nekaj novega in z vsakim letom napreduje." Z Dončićem se dobro poznata, je dodal branilec Kingsov, sta prijatelja in na parketu sta se že velikokrat srečala. V ligi NBA Bogdanović spremlja dosežke Ljubljančana, "vendar na koncu vsak igra svojo igro, kar skuša opraviti čim bolje".

Slovenca slavila, mlajši z rekordom
Luka Dončić je v noči na soboto proti Phoenixu ob zmagi Dallasa 120:113 znova izjemno igral in z 42 točkami (plus enajst skokov in devet podaj) v 37 minutah izenačil svoj strelski rekord. Odličen je bil z 20 točkami v 26 minutah tudi Goran Dragić ob zmagi Miamija proti Golden Statu (122:105). Oba sta bila na delu tudi sinoči, Dončić je gostoval pri vodilnem moštvu lige, Los Angeles Lakersih, Dragić pri Brooklynu. (šr)

Lahko bi se srečala tudi v olimpijskih kvalifikacijah, vendar bodo Slovenci po vozovnico za Japonsko potovali v Litvo, Srbi pa si jo bodo poskušali priigrati v Beogradu. Košarkar, ki je bil na zadnjem Eurobasketu ob Dončiću in Goranu Dragiću član idealne peterke, si je po eni strani želel, da Slovenije s tako izjemnim igralcem ne bi bilo k njim, po drugi pa ne bi imel nič proti takšnemu spopadu. Od zadnjega, za Srbe nesrečnega finala v Carigradu je šlo še nižje, letošnje svetovno prvenstvo je s selektorskega stolčka odneslo Aleksandra Đorđevića, toda pred njimi je svetla prihodnost, ker je novi selektor postal zlati slovenski - Igor Kokoškov.

image
Epa

Bogdanović pravi, da je Kokoškov, ki je tudi pomočnik trenerja v njegovem Sacramentu, že milijonkrat dokazal, da je dober trener. Z vsemi ekipami, ki jih je vodil, je bil uspešen. "Mislim, da je razlog za njegov uspeh v tem, da je ambiciozen in predan temu športu, ki ga ljubi. Iz ekipe rad potegne maksimum in to zna doseči. Seveda je bila njegova izbira ena najboljših možnosti srbske zveze. Vsi v košarkarskem svetu ga poznamo." Kot vsi vemo, kaj pomeni srbska kuhinja. Kaj od doma bolj pogreša: kajmak ali ajvar? "Če že pripravljate pošiljko, mi zapakirajte oboje," se je nasmejal za konec telefonskega pogovora z novinarji.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku