Bo vsaj šahistom v Rusiji uspelo?

Georg Mohr, 23.3.2020
Profimedia

Športna prizorišča po svetu samevajo, v Rusiji pa poteka kandidatski turnir, na katerem določijo izzivalca svetovnemu prvaku Magnusu Carlsenu. Urniki so natančno določeni, milijonske pogodbe podpisane - dvoboj naj bi bil v Dubaju kot del letošnje svetovne razstave. Čeprav nihče ne ve, ali sploh bo in kakšne bodo posledice aktualne pandemije, skušajo pri FIDE rešiti vsaj tisto, kar se da

Osem junakov v Jekaterinburgu, ki ga še najbolj poznamo po tem, da so ruski komunisti tam likvidirali člane zadnje carske rodbine Romanovih s carjem Nikolajem II., in vztrajanje organizatorjev je po svetu naletelo na različne odmeve. Žal sta med tistimi, ki so odločno proti, azerbajdžanski velemojster Teimur Radjabov - težko priigrano udeležbo je odpovedal - in 14. svetovni prvak, nedavno upokojeni ruski velemojster Vladimir Kramnik, ki je bil določen za glavnega komentatorja na priljubljenem spletnem portalu Chess24. Menda se je slednji odrekel celo višjemu honorarju od zmagovalca turnirja. Tudi slovita Judith Polgarjeva, ki naj bi komentirala v živo na prizorišču, je ostala doma.

"Turnir je zelo nenavaden, prepričan sem, da se v takšnih pogojih še ni ali pa vsaj zelo dolgo ni šahiralo," je povedal glavni sodnik tekmovanja, Srb Nebojša Baralić, ki je v prejšnjih letih nekajkrat sodil tudi v Mariboru. Za ruskimi šahovnicami vse poteka po načrtih. "Je pa grozljiv pogled na čudovito in veliko, toda prazno dvorano. Ob osmih igralcih so prisotni le še trije sodniki, vsako uro pa za nekaj minut na prizorišče spustimo fotografe. Preprečen je vsak stik sodelujočih z zunanjimi dejavniki. Za to je zadolženih nekaj sto varnostnikov. Jemo po sobah, nihče se ne druži z nikomer. Sodniki in organizatorji nenehno sestankujemo, pripravljenih je kar nekaj scenarijev za primer katastrofe. Če bi zbolel kdo od šahistov, se turnir takoj prekine. Nadaljevali bi jeseni ali sploh ne, odvisno od FIDE," je povedal Baralić, ki je bil v osmih dneh trikrat testiran na koronavirus.

Po štirih krogih od štirinajstih je vrstni red nepričakovan. Na vrhu je nepredvidljivi domačin Ian Nepomnjašči, včeraj je v obračunu vodilnih premagal Kitajca Hao Wanga (velja za popolnega avtsajderja). Francoz Maxime Vachier-Lagrave je stik z Rusom izgubil zaradi remija z njegovim rojakom Kirilom Aleksenkom. Drugi šahist sveta Fabiano Caruana (ZDA) še kar ne najde pravega ritma in si je točko razdelil z Anishem Girijem (Nizozemska), remiziral pa je tudi par Aleksander Griščuk (Rusija) - Ding Liren (Kitajska). Vrstni red: Nepomnjašči 3,5 točke, Vachier-Lagrave 3, Wang, Griščuk in Caruana po 2,5, Giri, Liren in Aleksenko po 2.

Caruana - Aleksenko, Jekaterinburg, 2020

1.d4!

Caruana je eden tistih šahistov, ki lahko partijo odprejo s katerokoli potezo. Zna vse, in to zelo podrobno, zato so priprave na partijo proti njemu izredno težavne.

1…Sf6 2.c4 e6 3.Sc3 Lb4

Nimcovičeva indijka je orožje največjih, pa tudi mnogih šahistov s klasično šahovsko izobrazbo. Mladi Rus Kiril Aleksenko, ki se je na turnirju kandidatov znašel kot povabljenec domačinov, je med slednjimi.

4.f3!?

Poteza, ki sicer ni med pogosto igranimi, od črnega pa zahteva zelo natančno in poglobljeno znanje.

4…d5 5.a3 Le7

Prej so črni praviloma jemali na c3 in skušali preživeti do končnice, ko bi slabi beli kmetje lahko postali tarča napadov. Umik lovca je postal priljubljen po januarskem turnirju v Wijk aan Zeeju, kjer je Visvanatan Anand na ta način ugnal iranskega čudežnega dečka Alirezo Firouzjo. Caruana je bil tam, Aleksenko pač ne ...

6.e4 de4 7.fe4 c5 8.d5 ed5 9.ed5 0–0 10.Le2

Beli ima prednost v središču, kjer je v črni položaj kot klin zabit kmet d5. Črni v zameno prevladuje po črnih poljih.

10…Te8 11.Sf3 Lg4 12.0–0 Sbd7

Če črni prevzame nadzor nad diagonalo b8-h2, potem bo zlahka nadziral položaj. Beli zato ni imel izbire:

13.d6! Lf8 14.h3 Lh5 15.Sb5!

Zelo neposredna igra (grozi 16.Sc7), povsem v Caruanovem slogu.

15…Te6

Črni se je odločil za taktične zaplete, ko bo že čez nekaj potez pokalo po vsej šahovnici.

16.Lf4 a6 17.Sc7 Te4

Protinapad, ki bo rešil kvaliteto, a je vse skupaj povezano z žrtvijo figure:

18.Lh2 Tc8 19.g4! Lg4

Praktično edino, saj bi imel beli po 19…Lg6 20.Ld3 Te3 21.Lg6 hg6 22.Dd2 velikansko prednost.

20.hg4 Sg4 21.Ld3!

Zelo natančen izračun in imenitna ocena. Ideja črnega je bila preprosta: vzeti črnopoljca (potem ko beli ubrani Se3), nato kmeta d6 in s tremi kmeti proti figuri iskati protiigro na kraljevem krilu. Vse lepo in prav, toda …

21…Sh2

Nekaj naslednjih potez je forsiranih.

22.Le4 Sf1 23.Df1 Ld6 24.Sd5!

Položaj je precej bolje ocenil Američan, saj o napadu na kralja lahko razmišlja le beli. In poglejmo si, kako energično ga je tudi izpeljal!

24…g6 25.Dh3 Kg7 26.Kh1 Se5 27.Sh4!

Nobenih menjav, saj vse bele figure napadajo!

27…h5 28.Tg1 Lf8 29.Sf4!

Strahovit pritisk na najbolj ranljivo točko pred črnim kraljem - kmeta g6!

29…Sg4

Obupan poskus črnega, da prekrije g-linijo.

30.Sh5! gh5 31.Lf5!

Položaj črnega se je sesul kot hišica iz kart.

31…Le7 32.Lg4 hg4 33.Dg4 Lg5 34.Dh5

Sledi mat v nekaj potezah, denimo 34…f6 35.Sf5 Kf8 36.Dh8 Kf7 37.Dh7 in Te1, z matom. Napoved imenitne Caruanove forme, ki pa jo je že v naslednjem krogu pod vprašaj postavil Ding Liren. 1:0.

Anketa

Kaj menite o ukrepu, ki dovoljuje upokojencem nakupe izključno med 8. in 10. uro?

Sudoku