Bliža se vrhunec gripe

Jana Juvan, 7.2.2019
Sašo Bizjak

Na infekcijskem oddelku in na pediatriji v UKC Maribor so že na robu zmogljivosti. Stroka pričakuje, da bo letošnja sezona gripe v splošnem pomenila eno hujših, primerljivo z letom 2009.

Prihajamo v sam vrh gripe. Računamo, da se bo v naslednjih dveh tednih pojavnost gripe še povečala," je povedala Nina Gorišek Miksić, predstojnica oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Maribor. Posledica tega je, kakor vsako leto, da so oddelki povsod po bolnišnici, kjer se pacienti zdravijo zaradi zapletov pri gripi, polni. Veliko bolnikov pa obišče tako dežurne službe kot specialistične ambulante.

image
Sašo Bizjak Na večini oddelkov v UKC Maribor velja omejitev obiskov na eno zdravo osebo, na pljučnem in nevrološkem oddelku pa popolna prepoved obiskov. 

Pomagajo si z dodatnimi posteljami

V ambulanti infekcijskega oddelka pregledajo na dan okoli 25 bolnikov z zapleti zaradi gripe, tudi pljučnice, ki je najpogostejši izmed resnih zapletov in zaradi katere najbolj ranljivi, predvsem starejši kronični bolniki, lahko tudi umrejo. Tudi smrti, povezane z gripo, so letos, tako kot vselej, pri tej rizični skupini že zabeležili v UKC Maribor. Gripa in respiratorne okužbe pa znova povzročajo tudi prostorsko stisko. "Smo že na robu zmogljivosti," pravi predstojnica.

"Računamo, da se bo v naslednjih dveh tednih pojavnost gripe še povečala"

​Pomagali so si že z dodatnimi posteljami na oddelku, hkrati se dogovarjajo z ginekološkim oddelkom, kjer jim vsako leto ob vrhuncu gripe odstopijo nekaj bolniških sob. "To seveda ni idealno. Z obstoječim kadrom imamo naenkrat večje delovišče. Absolutno se potrudimo za vsakega pacienta, so pa obremenitve za osebje mnogo večje." Običajno se zato v njihovo delo v tem času vključi še osebje z drugih oddelkov.

image
Sašo Bizjak

V Ljubljani pričakujejo eno hujših sezon

V Ljubljani je slika bistveno slabša. Tatjana Mrvič, vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Ljubljana, je v Studiu City povedala: "Letos je pri nas res hudo. Januarja smo imeli 466 pacientov, diagnosticiranih z gripo. Od decembra pa je bilo hospitaliziranih 588 pacientov z dokazano gripo, od teh jih je 18 umrlo. Pred dvema letoma smo imeli v takem času okrog 130 pacientov, lani 170." Stroka tako pričakuje, da bo letošnja sezona gripe v splošnem pomenila eno hujših, primerljivo z letom 2009.

Klinične slike otrok niso tako hude

Bolniki z gripo so sicer tudi na internistiki, saj ta bolezen pri kroničnih bolnikih pogosto povzroči poslabšanje srčnega popuščanja, kar je potem vodilna težava teh bolnikov in jih zato zdravijo internisti. Otroke z gripo in respiratornimi boleznimi pa zdravijo na pediatrični kliniki. Tamkajšnja predstojnica Nataša Marčun Varda nam je povedala, da tudi oni že zaznavajo epidemijo gripe. "Prihaja veliko obolelih otrok z gripo, a njihove klinične slike letos niso tako hude. Hospitalizacije so zato kratkotrajne," pravi predstojnica pediatrije. Otroci, ki morajo zaradi gripe ostati v bolnišnici, so najpogosteje zaradi visoke vročine dehidrirani in zato potrebujejo infuzijo, nekaterim pomagajo tudi z dodajanjem kisika.

"Računamo, da se bo v naslednjih dveh tednih pojavnost gripe še povečala"

Na pediatriji so sicer prav tako na robu kapacitet. Včeraj so imeli 71 hospitaliziranih otrok na 60 posteljah, tudi oni si pomagajo z dodatnimi posteljami. Če bo k njim prišlo še več bolnikov, pa bodo nekatere namestili še v sobo za aerogeno izolacijo v četrtem nadstropju, ki je sicer namenjena otrokom z najbolj kužnimi obolenji, kot so denimo ošpice.

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku