Blaž Blagotinšek: S podcenjevanjem že imamo izkušnje in nikoli se ni dobro izteklo

Bojan Bauman Göteborg (od našega poročevalca), 14.1.2020
Epa

Steber slovenske obrambe po slavju ob zmagi nad Švedsko in pred današnjo tekmo s Švico (ob 18.15) za potrditev prvega mesta v skupini F evropskega prvestva v rokometu.

Včeraj je dobil prosto dopoldne kot še šest drugih rokometašev, ki so ob zmagi proti Švedski nosili levji delež na igrišču. Selektor Ljubomir Vranješ je uvedel ritem, v katerem je jutro po tekmi namenjeno počitku - in medijskim aktivnostim. Blaža Blagotinška smo uvodoma vprašali o občutkih, ki ga prevevajo, ta 202 centimetra visoki celjski orjak sicer težko kaže čustva in izbira besede. Najbolj domače se počuti na igrišču, kjer je v obrambi praktično neprebojna ovira. "Definitivno je bolje, kot če bi bili poraženi. V nov dan smo se prebudili z nasmehi na obrazih. Dobro, naredili nismo še praktično nič, naslednji nasprotniki so Švicarji. Potem gremo v Malmö, kjer nas čaka še nekaj res težkih tekem. Malo smo že preverjali, kam bi se lahko uvrstiti, a za to je treba premagati še vsaj dva, tri hude nasprotnike. Ni nemogoče," je povedal 25-letnik.

Govorite o medalji na evropskem prvenstvu?

"Nerad bi jo napovedal, potem se običajno obrne v neko drugo smer."

Prvi cilj je priboriti si vstopnico za olimpijske kvalifikacije.

"Definitivno. Težko bo, saj se v drugih skupinah že vrstijo presenečenja, po katerih se je konkurenca za vstopnice še povečala. Vsi so dobri, vsi igrajo dober rokomet."

Francozi so izpadli že po dveh krogih, česar verjetno niti vi niste pričakovali.

"Francozi so že vrsto let v vrhu svetovnega rokometa, imajo najbolj popolno igro. Njihova skupina je očitno zelo težka, Portugalci pa so zdaj naša konkurenca. Niti Islandci, ki so že premagali Dance, nimajo vstopnice za kvalifikacije."

image
Reuters Blaž Blagotinšek pravi, da je ob uspešni obrambi tudi v napadu lažje. 

Po tekmi s Švedsko lahko govorimo o odlični obrambi, v kateri kraljujeta z Borutom Mačkovškom. Verjetno ni dovolj, da sta močna in visoka, treba je obvladati grobost, sicer te sodniki hitro kaznujejo. Posebno proti domačinom.

"Treba je najti pravo mero. Sodniki kriterij sojenja sproti prilagajajo in se je treba prilagoditi. Gre za detajle. Mogoče sem se z leti naučil, da je treba igrati z glavo, ne samo z mišicami. Na nasprotnike se vselej dobro pripravim in lahko predvidim, kdaj bo napadalec ustrelil proti golu, kdaj bo šel na preigravanje."

Proti Švedom ste bili na začetku tekme izključeni po blagem prekršku. Ste takrat razmišljali o pomoči sodnikov domači ekipi?

"Kaj pa vem. Sodnika sem vprašal, zakaj me je izključil. Pojasnil je, da sem si pred tem že prislužil rumeni karton. Tudi tistega sem dobil po preostrem kriteriju. Sicer smo proti Švedom imeli korektno sojenje. Posebno, ker sta bila pod vtisom publike, ki je pritiskala. A tudi nam ni bilo lahko pred 13.000 gledalci ... Zelo sem vesel naše zmage."

Ste se po prvi izključitvi morali popravljati, ste razmišljali o manj agresivnem pristopu?

"Ob napakah zmeraj razmišljam, ali bi lahko to naredil bolje. Z Mačkovškom sva se takrat dogovorila, da bo potrebnega še več gibanja z nogami. Potem bodo napadalci pot zmeraj končali na najinih telesih. Zaustavili smo strelce iz razdalje, tudi Gottfridssona. Dobro smo ga zaprli. To je bil ključ do zmage."

"Bilo je veliko veselja, saj Švedov ne premagamo ravno vsak dan, in to na njihovem igrišču"

V obrambi ste bili celo tako dobri, da so Švedi kmalu izgubili ideje, kako prebiti zid. Kakšen je občutek ob tem?

"Dober, to je naš uspeh. Zaustavili smo vse njihove kombinacije. Potem nam je bilo lažje igrati."

Tik pred koncem tekme ste švedskemu napadalcu ukradli žogo iz rok. Sodnika bi lahko dosodila prekršek, a se nista oglasila.

"Švedi so bili takrat ogorčeni. Pogledal sem posnetek situacije. Šlo je za odbito žogo, z du Rietzem sva se borila, istočasno sva zagrabila žogo, ki sem mu jo iztrgal iz rok. Tu je konec debate."

Prišli ste do velike zmage, ki vam je nedvomno povečala apetite.

"Smo samozavestni, a ostajamo realni, na tleh. Naredili smo dobro delo, dokončanega ni še nič. Težko bo že proti Švicarjem, ki igrajo dobro. Poveljuje jim izjemni Ande Schmid, vrhunski igralec. Ustaviti ga je treba, potem bo velik del posla opravljen. Imajo še nekaj strelcev, igrajo s sedmimi rokometaši v polju in brez vratarja ..."

image
Reuters Da so zaustavili Jima Gottfridssona, je bil ključ do zmage, pravi Blagotinšek. 

Podcenjevanja verjetno ne bo, po dveh krogih še ne gre razmišljati o medaljah. Kako brzdati čustva?

"Dokazali smo, da se nam ni treba ustrašiti nobene ekipe. V nadaljevanju bomo realisti. S podcenjevanjem že imamo izkušnje in nikoli se ni dobro izteklo. Drago nas je stalo. Nobene tekme ne smemo odigrati s pol moči, ker bomo hitro dobili po hrbtu."

Koliko vam je pri zmagi proti Švedom pomagal novi selektor Ljubomir Vranješ?

"Dal nam je nekaj napotkov, ustvaril je dobro kemijo. Tudi na naših treningih se čuti radost zaradi rokometa."

Na terenu vas je bilo sedem, osem, preostali so tekmo presedeli. Ali je bilo v ekipi zaradi tega kaj nejevolje?

"Ne morem vedeti, smo pa vsi dihali kot eden. Po zmagi je bilo veliko veselja, saj Švedov ne premagamo ravno vsak dan in to na njihovem igrišču. Vsi v ekipi so pomembni, dobro se zavedamo, da samo sedem igralcev ne more držati ritma."

​Med 16 igralci trenutno ni kapetana Vida Kavtičnika. Kako sprejema odločitev selektorja?

"Naš kapetan je velik profesionalec z dolgoletnimi izkušnjami, ki je sposoben sprejeti take odločitve. Pri njem ne vidim težave."

Anketa

Ali ste zadovoljni z vladnim ukrepom solidarnostnega dodatka zaradi koronavirusa za upokojence?

Sudoku