Blagodejne vodne kopeli za zdravje in boljše počutje

Barbara Gavez Volčjak , 27.11.2018
Profimedia

Termomineralna in akratotermalna voda na različne načine pozitivno učinkujeta na telo, ne le pri bolniku, temveč tudi pri zdravem človeku.

V zadnjem času se pri zdravljenju bolnikov dosežki sodobne medicine pogosto kombinirajo z znanjem, ki je v različnih kulturah v uporabi že stoletja ali celo tisočletja. Eno takih znanj hrani balneologija, veda o načinih zdravljenja z naravnimi zdravilnimi dejavniki, med katerimi vidno mesto zavzema voda. V naravnih zdraviliščih pri zdravljenju v okviru balneoloških postopkov uporabljajo termomineralne in akratotermalne vode, pojasnjuje Marja Madarasi, vodja balneo- in fizioterapije v Medical Centru Rogaška.

image
Profimedia

Vsaka kopel je drugačna

“Med najbolj priljubljenimi terapijami so kopeli v mineralni in termalni vodi, saj zelo dobro učinkujejo na zdravje in dobro počutje,” pojasnjuje Madarasijeva. “Kopeli se med seboj razlikujejo po kemični sestavi, vsebnosti mineralov, količini in vrsti raztopljenih snovi, izvoru vrelcev, temperaturi vode ter različnih dodatkih. Lahko se izvajajo za celotno telo ali so lokalne samo za določen predel telesa.” Kopeli se lahko uporabljajo v zdravstvene namene, za dosego boljšega počutja in sprostitve, na voljo pa jih je več vrst.

Vpliv kopeli na organizem:
- delujejo protibolečinsko, sproščajo mišice,
- zvišujejo temperaturo v tkivih in s tem lokalni metabolizem,
- poveča se raztegljivost kolagenskih vlaken,
- vplivajo na izločanje vode in odpadnih produktov presnove,
- ugodno delujejo pri nekaterih kožnih obolenjih,
- delujejo protivnetno, podpirajo celjenje ran,
- stimulirajo imunski sistem,
- uravnavajo hormonsko neravnovesje,
- izboljšujejo splošno počutje, somatski in fizični status,
- posredno vplivajo na dihala,
- krepijo vegetativno ravnovesje,
- dajejo občutek sproščenosti (v povezavi s sproščanjem endorfinov),
- hidrostatični pritisk poživi krvni in limfni obtok,
- vzgonski vpliv zelo olajša izvajanje hidrokineziterapije.

Mineralne kopeli

Zaradi visoke vsebnosti CO2, razpršenega v vodi, izboljšujejo pretok krvi skozi kožne kapilare in prekrvitev notranjih organov. Pomagajo pri celjenju ran, hitrejša je izmenjava kisika in ostankov presnove, izboljša se imunski sistem. Kopel znižuje krvni tlak in srčno frekvenco, izboljša odvajanje vode, deluje protivnetno, zmanjšuje občutljivost za mraz in izboljšuje splošno počutje.

Kopeli z magnezijem

Mineralni kopeli s CO2 je dodano magnezijevo olje z morskim magnezijem, ki izboljšuje mineralizacijo in dodatno prispeva k številnim pozitivnim učinkom magnezija na organizem.

Zeliščne kopeli

Z izbranimi zdravilnimi zelišči ugodno vplivajo pri težavah z gibali, hrbtenico in revmatičnih obolenjih, presnovi, izboljšanju imunskega sistema, povečajo prekrvitev, sproščajo mišice in zmanjšujejo stres. Zeliščna mešanica vsebuje meliso, meto, kamilico, sivko, bezeg in timijan.

Kopeli z morskimi kristali

Vsebujejo visoko koncentracijo morskih mineralov (magnezij, kalcij, kalij, natrij, železo, cink), ki so nujno potrebni za optimalni metabolizem telesa in oskrbo telesa z minerali.

Biserne masažne kopeli z naravnimi zeliščnimi dodatki

Izvajajo se z zračnimi šobami. Dodatki vsebujejo snovi, ki prodirajo skozi kožo ali po dihalnih poteh in blagodejno učinkujejo na telo.

Bazične kopeli

Nepogrešljive so pri odplavljanju toksinov iz telesa, saj nevtralizirajo kisline, ki se izločajo skozi kožo, in istočasno spodbujajo naravno delovanje kože.

Soda kopeli

Še posebno so namenjene ljudem s suho, občutljivo, razdraženo kožo, nevrodermitisom in luskavico, saj pomagajo pri vzpostavljanju kislinsko-alkalnega ravnovesja.

image
Shutterstock
Kopeli se priporočajo pri:
- vnetnih in nevnetnih revmatskih obolenjih,
- motnjah arterijskega krvnega sistema,
- funkcionalnih težavah s srcem,
- operacijah na velikih sklepih okončin,
- obolenjih in operacijah na hrbtenici,
- športnih poškodbah in rekonstruktivnih operativnih posegih na gibalih,
- degenerativnih in vnetnih obolenjih gibal,
- obolenjih perifernega živčevja,
- ginekoloških in onkoloških operativnih posegih.

Koristijo tudi zdravemu

Kopeli delujejo na organizem termično, mehanično in kemično, razlaga sogovornica. “Vsaka ima svoj namen, zato je zelo pomembno, da se ob določenih zdravstvenih težavah posvetujemo z zdravnikom glede kopeli. Zdravnik v zdravilišču oceni posameznikovo zdravstveno stanje, saj mu le tako lahko priporoča optimalno kopel. Kopeli v zdraviliščih izvajajo usposobljeni izvajalci zdravstvenih storitev,” pojasnjuje Madarasijeva. Pri zdravem človeku so kopeli po besedah strokovnjakinje namenjene predvsem preventivni krepitvi imunskega sistema, izboljšanju splošnega počutja, pozitivnemu vplivu na cirkulacijo in presnovo, prav tako pa so usmerjene v sprostitev. “Doma si sicer ne moremo pripraviti zdravilnih kopeli, ker nimamo na voljo naravnih zdravilnih dejavnikov,” sklene Marja Madarasi, “lahko pa si domačo kopel pripravimo z različnimi dodatki, kadar se želimo sprostiti in si izboljšati počutje.”

Stanja, pri katerih je potrebna previdnost ali se kopeli odsvetujejo:
- vnetna stanja,
- določene bolezni ožilja in srca,
- dekompenzirano srce,
- odprte rane, različna obolenja kože,
- nekontroliran visok krvni pritisk,
- neurejena sladkorna bolezen,
- epilepsija,
- bolezni ščitnice,
- določene nevrološke okvare,
- TBC,
- astmatični status,
- alergije, npr. na zelišča, olja, soli,
- nosečnost,
- poslabšanje kroničnih bolezni,
- akutne in nezdravljene psihoze,
- nezdravljena rakava obolenja.
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku