Bivanje na preveč kvadratih se ne splača

Sanja Verovnik, 11.3.2019
Shutterstock

Starejši se pogosto znajdejo v položaju, ko njihovo stanovanje zaradi starostnih sprememb ali bolezni postane neustrezno. Nastane dilema: ali naj stanovanje prilagodijo svojim novim potrebam ali se preselijo v ustreznejšega in predvsem manjšega?

Raziskave Filozofske fakultete v Ljubljani so pokazale, da so starejši ljudje nenaklonjeni preselitvam, raje bi se starali v domačem okolju, ker so ga navajeni in se tam bolje počutijo. Tretje obdobje svojega življenja želijo preživeti v znanem okolju, v katerem so spletli mrežo medosebnih odnosov. V Sloveniji je tako prilagoditev stanovanja skoraj dvakrat pogostejša kot preselitev. Pri tem odstopamo tudi od evropskega povprečja, saj je Slovenija po izsledkih že omenjene raziskave na seznamu držav, kjer starostniki do smrti vztrajajo v prevelikih in nefunkcionalnih stanovanjih, v samem vrhu.

image
Shutterstock
Blizu zelenih površin
Prilagoditve stanovanja so za kakovostno starost skoraj nujne, prav tako pa k temu močno prispeva ugodna lokacija stanovanja. Idealna lokacija stanovanja je blizu zelenih površin, saj se starostniku tako poveča možnost za rekreacijo. Če je stanovanje v bližini prog javnega prometa, starejši človek lahko samostojno uredi stvari zunaj doma. Še večjo prednost stanovanju daje bližina servisnih služb, trgovin, zdravstvenega doma in lekarne.
 

Sami na preveč kvadratih

Preveliko stanovanje za starejšega človeka v večini primerov ne zagotavlja ustrezne kvalitete bivanja. Življenje v enonadstropni in podkleteni hiši, ki se je gradila za več generacij, na koncu pa sta v njej ostala dva stanovalca ali pa zgolj eden, predstavlja previsoke stroške. Večina slovenskih upokojencev zaradi nizkih mesečnih prejemkov ni zmožna vzdrževati svoje nepremičnine - bivanje na preveč kvadratnih metrih tako lahko zanje predstavlja životarjenje.Nina Mohorko, nepremičninska posrednica iz podjetja Century 21 (Maribor City), meni, da se ljudje, ki na stara leta ostanejo sami v preveliki hiši, velikokrat soočajo z manjšo fizično zmožnostjo urejanja hiše in okolice ter tudi s finančno nezmožnostjo prenove hiše. "Zmožni so zgolj poravnati tekoče stroške, na primer za ogrevanje, vse drugo je že preveliko finančno breme. Ob tem ne smemo pozabiti, da so starejše hiše zaradi velikosti in načina gradnje energetsko neučinkovite, kar predstavlja visoke stroške bivanja v vseh pogledih."

image
Shutterstock Navezanost na vrt je pri starostnikih še posebno izrazita, ob menjavi večjega stanovanja za manjše je dobro poskrbeti, da starostniku ostane balkon ali terasa.

Prodaja ali oddaja kot rešitev

Mohorkova je prepričana, da imajo starostniki, ki ostanejo sami v prevelikem stanovanju, dovolj možnosti za kvalitetno bivanje. Po njenih besedah je najmanj tvegano prodati hišo in kupiti manjše stanovanje: "Ker je ta prehod zaradi pogoste navezanosti na hišo, ki so jo v večini tudi sami zgradili, za njih lahko precej stresen, naj pri nakupu v skladu s svojim življenjskim stilom izberejo primerno lokacijo in velikost stanovanja. Ena od možnosti je tudi oddaja dela hiše v najem, vendar morajo pri izbiri najemnikov upoštevati tveganja v zvezi z nerednim plačevanjem najemnine in tudi sobivanje v hiši, četudi gre za povsem ločen del." Na vprašanje, po kakšnih nepremičninah danes povprašujejo ljudje v tretjem življenjskem obdobju, nepremičninska posrednica pojasni: "Predvsem po manjših stanovanjih, od garsonjer za bivanje ene same osebe do največ dvosobnih stanovanj. Tovrstna stanovanja jih zanimajo predvsem zaradi dostopne cene ob nakupu ter predvidenih mesečnih stroškov in stroškov vzdrževanja. Izbira je odvisna tudi od dosedanjega bivališča: če so živeli v hiši, sta jim pomembna prostornost in balkon ali atrij. S prenovo se večinoma ne želijo ukvarjati, zato iščejo novejša ali obnovljena stanovanja, ki so vseljiva brez večjih vlaganj. Sicer pa jim je izjemno pomembno, da je stanovanje v pritličju ali največ v prvem nadstropju, če v stavbi ni dvigala, pa tudi sicer jim višja nadstropja niso privlačna. Pogosto jih zanima tudi, kakšni so sosedje, pomembna jim je mirna lokacija in bližina trgovin, pošte, banke, lekarne, zdravstvenih ustanov ..."

image
Shutterstock Stanovanje za starostnika naj bo opremljeno tako, da se bo v njem varno počutil. Različna pomagala na stopniščih in v kopalnici bodo olajšala bivanje.

Vse naj bo pri roki

S tem, kakšno naj bo starostniku primerno in prilagojeno stanovanje, se ukvarjajo tudi v arhitekturnem biroju Tridesign, kjer so pred časom pripravili projekt prenove oddelka za dementne v domu za ostarele v Mengšu. Po njihovih ocenah je rešitev manjše stanovanje, če zmorejo živeti sami in voditi lastno gospodinjstvo in tako ohraniti samostojnost. Pri tem si lahko pomagajo z občasno zunanjo pomočjo pri hišnih opravilih ali v času bolezni. Osnovno vodilo stanovanja za starejše odseva to preprosto pravilo: vse, kar človek pogosto uporablja, naj bo pri roki. Najprimernejša so stanovanja v pritličju, saj stopnice predstavljajo oviro. Vhod v stavbo naj bo osvetljen, saj tako preprečimo razna spotikanja v temi, iskanje ključavnice in zvonca. Zaradi potrebe po večji toploti naj bi bila temperatura v prostorih, kjer živijo starejši, višja za 8 °C.

image
Shutterstock Že majhni pripomočki v kopalnici in na stranišču mu lahko omogočijo samostojno in varno skrb za osebno higieno. V kopalnicah lahko recimo namestimo oprijemala in ročaje.

Tudi opremljenost stanovanja naj bo po meri starostnika. Kaj to pomeni? Arhitekti svetujejo prilagojeno pohištvo, še zlasti v kuhinji, kjer naj bodo delovne površine v kuhinji nižje kot po navadi, hladilnik in kuhalnik naj bosta zlahka dosegljiva. Razsvetljava v kuhinji mora biti ustrezna, kar pomeni namestitev dodatnega svetila, saj stropna luč največkrat ne zadostuje za dovolj dobro osvetljenost. Zelo učinkovita rešitev so kuhinjski elementi na kolescih in omarice z izvlečnimi policami. Sobe in drugi bivalni prostori so lahko manjši. Tla v stanovanju ne smejo biti gladka in spolzka, nezaželene so tudi drseče preproge. Robovi na pohištvu naj bodo zaobljeni. Ljudem s slabšim vidom je v pomoč tudi svetlejše stanovanje, zato naj bi bili prostori v stanovanju sončni in svetli. Tudi električna osvetlitev mora biti močnejša in enakomerno razporejena.

Pametni domovi
Bivanje si lahko na vedno več načinov lajšamo tudi s sodobnimi elektronskimi pripomočki. Za stanovanja, ki so opremljena z najsodobnejšo elektronsko opremo in pripomočki, se je uveljavil koncept pametnih domov. Elektronski sistemi v pametnem domu omogočajo na primer odpiranje in zapiranje vrat, dviganje zaves, rolet, vklop in izklop ogrevanja. Nabavimo si lahko tudi opomnik in delilnik tablet, detektor padcev, senzor za epilepsijo ter detektor za poplave in dim.
Pametni domovi omogočajo, da v stanovanju marsikaj storimo čim bolj preprosto in z minimalno fizično silo. Uporabimo lahko daljinski upravljalnik, govorni ukaz ali nadzorno ploščo na invalidskem vozičku. Pametni domovi vključujejo koncept ambientalne inteligence, ki se učinkovito odziva na potrebe uporabnika. Na ta način sta omogočena nadzor nad dogajanjem v okolju in nadzor bioloških funkcij uporabnika, vključuje pa tudi varovanje uporabnika.

Brez ovir v stanovanju

Zaradi slabše gibljivosti in težav, povezanih z ravnotežjem, lahko starejšemu človeku umivanje in uporaba stranišča predstavljata veliko težavo. Že majhni pripomočki v kopalnici in na stranišču pa mu lahko omogočijo samostojno in varno skrb za osebno higieno. V kopalnici lahko recimo namestimo oprijemala in ročaje. Pomembna je višina umivalnika in straniščnega sedeža, ki ne sme biti prenizka. Za zvišanje sedišča je mogoče kupiti dodatke, ki se na školjko preprosto namestijo. Prha ali kopalna kad morata biti brez težav dostopni, priporočljivejša pa je prha, ki je lahko opremljena tudi s kopalnim stolom na kolesih. Zelo pomembno je, da tla ne drsijo. Za starejše je sedenje na nizkem oblazinjenem pohištvu lahko zelo naporno, težje je tudi vstati in sesti. Za lažje vstajanje lahko namestimo cenovno ugodne pripomočke, ki zvišajo sedalno površino. Sedežna ploskev naj od tal ne bi bila dvignjena manj kot 44 centimetrov. Stol potrebuje tudi naslone za roke, zaželena je tudi podpora za glavo. Težavo s prenizkimi stoli in posteljo lahko rešimo tudi z nakupom stolov in postelje, ki omogočajo nastavitev višine.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku