Bezjak za Slovenijo samo še na tribuni

Bojan Bauman, 8.10.2019
Andrej Petelinšek

Najboljši slovenski rokometaši se bodo v Zrečah zbrali v zadnjih dneh oktobra, ko se bosta od aktivnega igranja poslovila Zorman in Žvižej. Pripravljalni tekmi proti Nizozemski in Srbiji.

Konec oktobra (od 20. do 27. 10.) se bo v stalni bazi pod Pohorjem znova zbrala slovenska rokometna reprezentanca. Prvi cilj ekipe, ki bo trenirala v Zrečah, je nastop na evropskem prvenstvu januarja prihodnje leto. Slovenija bo v prvem delu nastopila v skupini F v Göteborgu, v njej so še Švedska, Švica in Poljska. Nadaljevanje si zagotovita prvi dve ekipi. Če se bodo Slovenci uvrstili na glavni turnir, se bodo tam srečali z ekipami iz močnih skupin D in E, v katerih so Francija, Danska, Norveška ...

Cilji na tem tekmovanju so visoki. Če bi postali evropski prvaki, bi si zagotovili še nastop na olimpijskih igrah avgusta prihodnje leto v Tokiu. Tokrat bo na voljo še zadnja vstopnica tudi za dodatne olimpijske kvalifikacije. Dobilo jo bo najvišje uvrščeno evropsko moštvo, ki si teh kvalifikacij ni priborilo januarja letos na svetovnem prvenstvu. Tam so udeleženci olimpijskih iger poleg domačih Japoncev postali svetovni prvaki Danci. Dodatne kvalifikacije za OI so si zagotovili drugouvrščeni Norvežani in za njimi Francozi (bron), Nemci, Švedi, Hrvati in Španci. Slovenski rokometaši so tisto prvenstvo spremljali pred televizorji, saj so jih v kvalifikacijah izločili Madžari.

​Če bodo Slovenci ujeli še zadnji kvalifikacijski olimpijski vlak, bodo dodatne tekme igrali na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev, ki bodo na sporedu med 16. in 19. aprilom prihodnje leto. Med tokratnimi pripravami bodo igralce testirali, odigrali bodo tudi pripravljalni tekmi z Nizozemsko (v Ormožu ali v Ljutomeru) in s Srbijo (v Mariboru).

Pred evropskim prvenstvom je vodstvo reprezentance objavilo vsesplošno mobilizacijo, prvi korak v tej smeri je bila okrepitev strokovnega štaba. Pomočnik selektorja je postal Uroš Zorman. Bivši reprezentant in trenutno pomočnik trenerja Talanta Dušebajeva pri Kielcah je na tem mestu zamenjal Uroša Šerbca. S slednjim so se razšli ne ravno v prijateljskih odnosih, o čemer je Šerbec poročal v posebnem pismu. A prav velikega razburjenja ob tej zamenjavi ni bilo, Zorman se očitno pripravlja za vodenje reprezentance po Vujoviću.

"Slovo Bezjaka od reprezentance je velika izguba za vse nas, težko bomo našli dostojno zamenjavo tako po človeški kot po igralski plati"

Da bi bili uspešni na naslednjih prvenstvih, so napovedali tudi mobilizacijo vseh igralcev, ki bi lahko pomagali pri uresničevanju visokih ciljev. Med imeni starih novih reprezentantov smo takrat pogrešali Staša Skubeta, prvega organizatorja igre aktualnih evropskih klubskih prvakov, Vardarja. Od včeraj je jasno, da v reprezentanci ne bo še enega organizatorja igre - Marka Bezjaka. Ta se je dokončno odločil, da bo pozornost namenjal le še svojemu nemškemu klubu Magdeburgu.

"V njegovem poslovilnem pismu nisem videl nobenih možnosti, da ga prepričam o nadaljevanju reprezentančne kariere," je o Marku Bezjaku včeraj povedal selektor Veselin Vujović na srečanju z novinarji. "Njegovo odločitev obžalujem. Gre za osebo, ki mi je zelo pri srcu. Hkrati je velik bojevnik na igrišču in pravi zgled soigralcem. Njegovo slovo od reprezentance je velika izguba za vse nas, težko bomo našli dostojno zamenjavo tako po človeški kot po igralski plati," je izbiral besede Črnogorec na slovenski reprezentančni klopi. A ta odločitev ga glede na dogajanja v minulem obdobju ni posebno presenetila.

V reprezentanco se vrača drugi od bratov Skube - Sebastian. Dvaintridesetletni Dolenjec zadnja leta igra na Danskem, kjer organizira napade Bjeringbroja iz Silkeborga. Nazadnje je slovenski dres nosil v kvalifikacijah za olimpijske igre v Riu. V ekipi zaradi težav z zdravjem na oktobrskem zboru ne bo kapetana ekipe Vida Kavtičnika. Po lanski sezoni se je poslovil od Montpellierja, a je ostal v Franciji, kjer nastopa za Pays d'Aix.

Med reprezentančnimi pripravami bo nekaj reprezentantov zaigralo tudi na ekshibicijski tekmi v Zlatorogu, kjer se bosta 24. oktobra od aktivnega rokometa poslovila Uroš Zorman in Luka Žvižej. Dan prej bo v Ljubljani slavnostna akademija ob 70-letnici Rokometne zveze Slovenije.

Seznam reprezentantov
Na seznamu selektorja Veselina Vujovića so: vratarji Klemen Ferlin (Celje Pivovarna Laško), Urh Kastelic (Göppingen) in Rok Zaponšek (Csurgoig); krilni igralci Darko Cingesar (Aix), Tilen Kodrin (Celje Pivovarna Laško), Matic Verdinek (Gorenje Velenje), Blaž Janc (Vive Kielce), Gašper Marguč (Veszprem) in Mario Šoštarič (Pick Szeged); zunanji napadalci Nik Henigman, Dean Bombač (oba Pick Szeged), Borut Mačkovšek (Veszprem), Sebastian Skube (Bjerringbro Silkeborg), Rok Ovniček (Nantes), Miha Zarabec (Kiel), Nejc Cehte (Hannover), Jure Dolenec (Barcelona) in Matic Grošelj (Celje Pivovarna Laško); krožni napadalci Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Pick Szeged) in Matic Suholežnik (Dunkergue).

Anketa

Boste to pomlad urejali svoj vrt?

Sudoku