(POGOVOR) Benjamin Verbič o tem, zakaj je Slovenija v teh kvalifikacijah postala prava bojevniška ekipa

Marko Kovačevič, 10.9.2019
Andrej Petelinšek

Junak zmage proti Izraelu, strelec dveh zadetkov, o preobratu v Stožicah, lovu na evropsko prvenstvo in drugačni podobi slovenske nogometne reprezentance.

Po Poljski je padel še Izrael. Slovenska nogometna reprezentanca je v Stožicah ujela zmago, ki jo je odpeljala na drugo mesto v skupini G kvalifikacij za evropsko prvenstvo. A ni šlo zlahka, šele v 90. minuti so varovanci selektorja Matjaža Keka ujeli tri točke. "Slovenija je to pogrešala. Takšne zmage so veliko slajše kot tiste s 3:0. Ta zmaga je dala dodaten zagon, energijo za nadaljevanje kvalifikacij," je novinarjem v mešani coni dejal Benjamin Verbič, z dvema goloma junak tretje zaporedne slovenske zmage. Selektorjeva napoved se je uresničila. Slovenija je morala proti Izraelu trpeti. "Res smo trpeli, ko je Izrael povedel z 2:1 z dvema udarcema z razdalje. To je nogomet. Trpiš, trpiš, nato pa zabiješ v zadnji minuti in se veseliš zmage. Ko smo zaostajali, se je s tribun slišalo le spodbujanje. Z navijači na čelu smo verjeli, da lahko naredimo preobrat," je dejal 25-letni nogometaš kijevskega Dinama.

image
Andrej Petelinšek

Vi ste zaključili preobrat. Če bi Stožice imele streho, bi jo verjetno zadeli z glavo, tako visoko ste skočili.

"Ko je Kurta (Jasmin Kurtić, op. a.) podal, sem videl, da gre žoga proti meni. Odrinil sem se z vso silo, z vso močjo, ki je še bila v meni. Na srečo me je zadel direktno v čelo. Ni bilo težko zaključiti."

Koliko pa je še bilo moči v vas? Selektor je opazil, da vam pojenjajo moči, razmišljal je o menjavi.

"Veliko igralcev je bilo že zelo utrujenih, tudi jaz v zadnjih petih, desetih minutah, a to so tekme, ko moraš, čeprav te grabijo krči, teči nazaj, šprintati, se boriti za ekipo. Na koncu te to nagradi."

Junaški gol ste dosegli na koncu tekme, a tudi prvi ni bil od muh. Dobro ste izkoristili podajo Josipa Iličića.

"Jojo nam je pred tekmo rekel, da moramo veliko teči v globino, on pa bo med linijami iskal podaje. Če se pravi čas odkriješ, so njegove podaje res natančne. Spravil me je v situacijo ena na ena, odločil sem se za lob in uspelo je."

image
Andrej Petelinšek Na koncu prvega polčasa je Vojničan poskrbel za vodstvo Slovenije.

Kaj vas je v zaključku tekme gnalo, da ste šli 'na glavo' po tri točke?

"Meni je bilo res težko. Ko so nas navijači spodbujali pri 1:2, sem si rekel, da ne smemo izgubiti, da bom naredil vse, da se to ne zgodi. Pri vseh igralcih se je že po govorici telesa in mimiki obraza videlo, da so pripravljeni na preobrat."

Prvič po šestih letih je Slovenija dobila tri tekme zapored, skočila je na drugo mesto v skupini.

"Pred zaključkom kvalifikacij to zelo veliko pomeni. Stožice so polne, vzdušje na stadionu je fantastično. Kot profesionalci stremimo le k naslednji tekmi. Tako mora biti tudi v nadaljevanju. Ne sme biti kalkuliranja, kdo gre na evropsko prvenstvo. Važno je le, da se na vsaki tekmi pokažemo v pravi luči."

image
Andrej Petelinšek
Čas je, da povemo, kdo smo mi, je verz v himni nogometne reprezentance. Je v septembrskem terminu Slovenija povedala, kdo je?

"Vsekakor! Premagali smo dve zelo kakovostni reprezentanci, a to, da smo trenutno drugi, še nič ne pomeni. Novembra po tekmi s Poljsko moramo biti na mestih, ki vodijo na Euro."

Kaj je drugače v teh kvalifikacijah, da je Slovenija prava bojevniška ekipa?

"Selektor je zelo kakovosten, povezal nas je v ekipo, ki diha en za drugega. Vsak dela, kar mora, nihče ne počne stvari, ki jih ni sposoben delati. Žrtvujemo se en za drugega. Če eden naredi napako, se drugi vrže pod noge. Saj ste videli v petek, kaj je naredil Rene (Krhin, op. a.), ko je šel Lewandowski sam proti golu. Šest mesecev je brez tekme pa naredi 50-metrski šprint in vzame žoge Lewandowskemu! To so malenkosti, ki veliko pomenijo. Vzdušje je od prvega reprezentančnega zbora res dobro, tudi z uvodnima remijema se ni pokvarilo."

So reprezentančni zbori letos bolj prijetni, kot so bili v preteklosti?

"Vedno smo se veselili druženja, srečanj s starimi prijatelji. Seveda se je lažje vrniti, ko zmaguješ, a vzdušje v ekipi je bilo od nekdaj super. To se ne bo spremenilo." 

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku