Bela omela: krepi krvni obtok

Simona Golob Polič, 5.12.2018
Wikipedia

Ker velja za najboljše sredstvo za krepitev srca in krvnega obtoka, beli omeli pravijo tudi simbol nesmrtnosti in življenja. Keltski duhovniki so jo častili kot najsvetejšo rastlino, ki prinaša zdravje in blagoslov.

V decembrskih popoldnevih, ki jih hitro objame tema, naše poglede privablja bela omela, ki zdaj zasije v vsej svoji lepoti. Nič ni užaljena, če smo jo čez leto prezrli, ve, da je zdaj njen čas. Čas udobja, počitka, miru, bela omela je luč v tem mrzlem, meglenem, temnem delu leta. Že od nekdaj je bila simbol sreče, ljubezni, prijateljstva, prinaša energijo upanja, toplote in obilja.

Velik ugled je imela že v srednjem veku, pomembna je njena vloga v nordijski mitologiji, kjer se zrcali v poetičnem opazovanju narave. V času, ko druge rastline počivajo, je bela omela polna življenjske moči. Najbolj so jo častili keltski druidi, bila je najsvetejša rastlina, ki je prinašala zdravje in blagoslov. Tudi v grški mitologiji zaseda omela pomembno mesto, Trojanski junak Enej je z njeno pomočjo odprl vrata podzemlja. Pozimi je njeno zelenje ohranjalo upanje na pomlad, na novo življenje, simbolizirala je rodovitnost. Mnogi zdravniki, naravoslovci so jo opisovali, med njimi Teofrast, Dioskurid, Plinij, sv. Hildegarda, Paracelsus, nato je šla v pozabo; šele Kneipp jo je obudil. Zdaj velja za eno najbolj znanih in raziskanih zdravilnih rastlin. Naseli se na drevo.

image
Wikipedia Prvi sneg ji ne more do živega.

Najzanimivejša zdravilna rastlina

Bela omela, lat. Viscum album, spada med omelovke, ne raste iz zemlje, naseli se in živi na različnih drevesih; rada ima sadno drevje, pogosta je na jablanah, hruškah, slivah, lipah, topolih, javorjih, vrbah, brestih, jelšah, jelkah, smrekah, borih, hrastih, brezah, redko se naseli na bukvah.

Slovenska ljudska imena zanjo so mela, melje, medovlje, hrastovo ohmelje, ptičji lim, lim, imela, omela, omelje in druga.

Je najzanimivejša zdravilna rastlina, vedno zeleni grm, okrogle oblike, močno razvejen, ki se lahko razraste tudi do premera enega metra. Na drevesne veje se pritrdi s havstoriji, s katerimi predre skorjo in se vrašča v les. Iz drevesa gostitelja črpa vodo, ne pa tudi hranilnih snovi, te proizvaja sama s fotosintezo.

Ima močno razčlenjene poganjke, listi so jajčasti in usnjati, odpadejo v jeseni drugega leta, samo enkrat prezimijo. Cvetovi rastejo v šopkih in so nežno rumenkaste barve. Cveti od marca do maja, iz cvetov se razvijejo jagodasti beli plodovi, ki dozorijo pozimi in so na zunaj malo stekleni, znotraj pa lepljivi in sluzasti, vsebujejo eno do dve semeni. Sveži listi so svojevrstnega vonja, ki pa se s sušenjem izgubi; listi so ostrega, grenkega in kiselkastega okusa. Listi in peclji niso strupeni, plodovi, pa so strupeni, predvsem semena v njih, če bi jih pojedli; iz njih narejeno mazilo odlično pomaga pri ozeblinah, pri celjenju gnojnih ran, turov in pri krčnih žilah.

Zdravilne učinkovine v beli omeli so:
lecitin, amini, med njimi holin, histamin, tiramin, acetilholin in drugi ter viskotoksini, flavonski in flavonolni glikozidi, lektini, eterična olja, vitamin C, oleanolna kislina, ocetna in palmitinska kislina, kalcijeve in kalijeve soli in veliko fosforne kisline.

Omelo nabiramo še v prvi polovici decembra

Zdravilni deli rastline so vejice z listi, nabiramo jih od oktobra do sredine decembra ter marca in aprila. Plodove pa nabiramo od novembra do februarja. V preostalih mesecih omela nima zdravilnega učinka.

Vsebnost zdravilnih snovi se z rastiščem bele omele močno spreminja. Največ zdravilnih učinkovin ima bela omela, ki raste na hrastih, topolih, jelkah, borovcih in na sadnem drevju.

Zdravilno rastlino nabiramo ob sončnem dnevu, pred sušenjem liste in vejice drobno narežemo, sušimo počasi. Omelo sušimo pri temperaturi do 40 stopinj Celzija. Pazimo, da jo dobro posušimo, ker jo rada napade plesen. Hranimo jo v primerni embalaži, v suhem prostoru, največ eno leto.

Bela omela v vinu
50 gramov svežih listov nasekljamo v en liter belega vina, pustimo stati 24 ur, nato precedimo in pijemo trikrat dnevno, en deciliter pred jedjo.

Ločevanje plodov od listov je zaradi njihove lepljivosti zamudno opravilo. Plodov ne uživajmo! Manj jagod ima bela omela, nabrana v marcu in aprilu, ker so jih čez zimo pozobale ptice. Ptice tudi razširjajo lepljivo seme bele omele tako, da ga obrusijo s kljunom ob vejo ali pa ga izločijo neprebavljenega z iztrebki. Rastlina se lahko razširja le na tak način, ker seme ne vzkali niti v zemlji niti v vodi.

Značilnost bele omele:
Je najboljše sredstvo za krepitev srca in krvnega obtoka, pomaga tudi pri hudih motnjah v krvnem obtoku. Omela vsebuje snovi, ki uravnavajo delovanje našega telesa, zato niža visok pritisk in viša nizkega, tako se nemirno srce umiri in okrepi. Pomaga tudi pri vseh drugih težavah s krvnim tlakom, kot so na primer nenaden pritisk krvi v glavo, omotice, motnje vida, šumenje v ušesih. Obenem bela omela preprečuje okvare srca, motnje srčnega ritma, hude motnje v krvnem obtoku, visok pritisk, upehanost, omotičnost, izgubo energijskega zagona. Nujno jo potrebujemo v časovnih stiskah, v katerih se znajdemo zaradi hitrega življenjskega ritma in preobremenjenosti.
image
Wikipedia Plodove nabiramo od novembra do februarja.

Na vratih odganja zle duhove

Bela omela nas varuje pred zlom, v ta namen jo uporabljamo kot kadilo in jo žgemo. Obešena nad vhodna vrata bo odganjala zle duhove. Njena čarobna moč je tudi v tem, da nas varuje pred požari, udari strele. Pustimo jo obešeno nad vrati celo leto in jo nato zamenjamo s svežo omelo. Je prinašalka luči, ljubezni, blaginje, miru. Vikingi so verjeli, da ima moč, ki obudi mrtve. Je simbol nesmrtnosti in življenjske biti.

image
Simona Golob Polič Breza je prijazna gostiteljica belih omel.

V Ameriki in Veliki Britaniji je razširjena tradicija poljubljanja pod omelo. Če boste svojo ljubezen pod njo poljubili, bo ta ostala živahna, vroča, zanimiva; če boste to storili na novega leta dan, bo žarela tudi v prihodnjem letu. Privoščite si veliko sladkih poljubov, in ko boste plezali po drevju do omele, pazite, da ne padete.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku