Atletika je prioriteta. A ni vse, kar jo zanima

Bojan Bauman, 29.7.2020
Peter Kastelic/azs

25-letna atletinja Neja Filipič, kandidatka za nastop na olimpijskih igrah: "Zamenjala sem trenerja, spremenila način, količino treninga in rezultati niso izostali."

Petindvajsetletno atletinjo Nejo Filipič smo za pogovor morali poklicati popoldan - po službi. Ljubljančanka, ki je v troskoku blizu norme za olimpijske igre, se s športom torej še zmeraj ukvarja amatersko? "Ko sem si določana prioritete za življenje, sem dala prednost izobrazbi, moji farmacevtski karieri. Trenutno hodim v službo dvakrat na teden - kot študentka k Farmedicu. Tam mi gredo na roko tudi z možnostjo dela od doma. Težav nimam niti, ko so na vrsti športne priprave in tekme. So zelo prilagodljivi, za kar sem jim posebno hvaležna, kajti letos je na prvo mesto v mojih prioritetah prišla atletika. Nekaj časa je sicer mogoče živeti od atletike. A ko nehaš trenirati, si je treba poiskati službo. Sama to počnem vzporedno, ko si odpiram vrata v svet farmacije," pravi Filipičeva.

Farmacija vam je torej blizu. Lahko rečete, da imate zato vsaj nekaj prednosti tudi v športu? Si s farmacevtskimi preparati znate pomagati? Seveda s tistimi, ki so v športu dovoljeni.

"Izdelki, s katerimi se ukvarjam profesionalno, bazirajo na naravnih snoveh rastlinskega izvora. Pomagajo denimo pri krepitvi imunskega sistema, kar je uporabno tudi za športnike A tisti, ki želi priti do vidnih rezultatov, mora kljub temu trenirati na polno."

Letošnja sezona je za vas zelo uspešna. V Mariboru ste v troskoku z osebnim rekordom popravili najboljši rezultat na 14,22 metra. Če v Šiški na mitingu ne bi bilo prevelike pomoči vetra, bi obveljala nova vaša rekordna dolžina - 14,32 metra. To je že rezultat svetovne vrednosti - z njim bi izpolnili normo za uvrstitev na olimpijske igre. Kaj je vzrok za velik napredek prav v sezoni, ki športnikom sicer ni naklonjena?

"Nedavno sem zamenjala trenerja in sedaj me vodi Srđan Đorđević; hkrati s to spremembo sem spremenila način in količino treningov. Sedaj treniram po drugačnem sistemu in veliko več kot prej. Hkrati končujem fakulteto, trenutno pišem magistrsko nalogo. Tako se mi je letos sprostil tudi pritisk, ki ga prinaša študij. Rezultati so verjetno zmes vsega."

Visoko postavljena olimpijska norma v troskoku - 14,32 metra je sedaj dosegljiva in to vam verjetno daje samozavest.

"Dolgi skoki so potrditev, da pravilno delamo, da mi tak način treningov ustreza. Sedaj imam res lepe možnosti, da se prihodnjo leto, ko bodo dosežki znova šteli za norme za Tokio, tja uvrstim. V Šiški sem si že dokazala, da je moj cilj realen, da zmorem skočiti daleč. Sedaj samo še čakam, da bo norme znova mogoče izpolniti, da bodo naši dosežki spet šteli."

Tokiu ste blizu v troskoku, a skačete tudi v klasični disciplini, ob tem tudi tečete ... Če želite preboj v svetovno elito, bo kmalu verjetno treba izbrati disciplino, ki se ji bo vredno stoodstotno posvetiti.

"Z atletiko sem se začela ukvarjati precej pozno, medtem ko sem v troskoku začela tekmovati šele lani. Tako imam še veliko rezerv, veliko stvari je treba tudi popraviti, izpopolniti. Troskok je sedaj moja prioriteta."

Aktualna slovenska rekorderka v troskoku je Marija Šestak s preskočenimi 15,08 metra. Do 15 metrov je še dolga pot?

"Moj prvi trenutni cilj je norma za olimpijske igre. Marija je v troskoku postavila zelo visoko oviro, izjemen rezultat, ki ga bo težko izboljšati. A trudila se bom postaviti tudi nov slovenski rekord, čeprav to ni moj glavni cilj."

15 metrov! Kako daleč pred vami se trenutno zdi ta magična znamka?

"Znamko petnajstih metrov preskočijo samo vrhunske atletinje. Moj etapni cilj je preskočiti 14,50 metra. V karieri si zmeraj postavljam precej realne cilje."

Na domačih mitingih vas spremljamo zmeraj nasmejano. Ko ste uspešni, se tega iskreno veselite. V eni od vaših izjav smo zasledili, da je to zato, ker ste se končno osvobodili pritiskov. Ker ste se prepustili toku in se z rezultati ne obremenjujete?

"V atletiki se v bistvu še nisem veliko obremenjevala. Zato to zame ni velika novost. Se pa strinjam s tem, da veselje sedaj pride nekoliko bolj do izraza. Ker mi gre dobro. Da pridem na tekmo razbremenjena, je moj ključ do uspeha. Uspehe dosegam na različnih področjih in tudi zato mi je v atletiki manj stresno nastopati. To je mogoče razbrati in to je del moje športne uspešnosti."

Športniki zelo pogosto izpostavljajo, da je treba na tekmah uživati. A jim malokdo verjame. Da je ob stresu, ki ga s seboj prinese napetost tekme, mogoče uživati. Da v ozadju ni ničesar, kar bi športnike obremenjevalo.

"Na tekmi je pomembno, da pritisk, ki se ustvari, spremenim v pravo dozo adrenalina. To mi omogoči, da iz sebe iztisnem vse. Potem lahko računam z dobrimi skoki."

Na mitingih po Sloveniji trenutno prav velikih pritiskov nimate. Publika je na tribunah samo izjemoma, konkurenca ni ostra ... V nadaljevanju sezone pridejo na vrsto mednarodni turnirji, kjer bo konkurenca ostrejša.

"Iz preteklosti se po dobrih rezultatih v skoku v daljino in dobrem vzdušju spomnim mitingov v madžarskem Szekesfehervarju, kjer sem bila blizu osebnega rekorda, in v Pragi, kjer sem pred leti zmagala. Za letos pa še nimam sestavljenega urnika mednarodnih nastopov. Ta bo odvisen od tega, kaj mi bodo lahko ponudili menedžerji. Tako je moja mednarodna sezona še odprta."

Če boste ostali na domačih stadionih, je pred vami samo še ena tekma državnega prvenstva. Je že morda tudi čas, da nekoliko izprežete, da se odpravite na dopust?

"Za teden dni bom res odmislila atletiko in se odpravila na dopust. Potem se bova s trenerjem odločila, kako bova trenirala v nadaljevanju sezone."

"Da pridem na tekmo razbremenjena, je moj ključ do uspeha. Uspehe dosegam na različnih področjih in tudi zato mi je v atletiki manj stresno nastopati"
Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku