(FOTO) Morje poplavilo tudi Koper

P.Z., STA, 17.11.2019
Večer

Povečana je verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov. Sinoči je reka Dravinja poplavila cesto v Majšperku.

Zaradi povečanega plimovanja je danes zjutraj morje spet poplavilo nižje predele obale, a brez hujših posledic. V Piranu je poplavilo Tartinijev trg, ni pa voda zalivala objektov. V Izoli so vodne pregrade uspešno zajezile plimovanje. 

Agencija RS za okolje (Arso) opozarja, da bodo ez dan v zahodni polovici Slovenije nastajali močnejši krajevni nalivi. Do večera bo predvidoma padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter. Na jugovzhodu države je pričakovati tudi močan veter. Geološki zavod Slovenije obvešča, da je danes povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na celotnem ozemlju Slovenije. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

image
Večer Koper danes. 

Iz uprave za zaščito in reševanje pa so sporočili, da je sinoči reka Dravinja poplavila cesto Lešje - Koritno v občini Majšperk. Vzdrževalec javne infrastrukture je že postavil ustrezno prometno signalizacijo.

Morje poplavlja
Morje je danes zjutraj ponovno začelo poplavljati nižje dele obale. V naslednjih urah bo poplavilo obalo predvidoma v višini od 30 do 50 centimetrov.

Sunki vetra na Primorskem in v delu Notranjske bi lahko danes dopoldne presegali hitrost 80 kilometrov na uro.

image
Večer Koper pod vodo

Reke po Sloveniji imajo velike pretoke, pri čemer reka Drava poplavlja na izpostavljenih območjih vzdolž celotnega toka, posamezne reke pa se razlivajo na območjih vsakoletnih poplav. Ponoči in danes čez dan bo dotok Drave iz Avstrije še ustaljen, v noči na ponedeljek pa se lahko poveča na 1400 kubičnih metrov na sekundo. V tem času bodo prav tako narasli pritoki Drave v Sloveniji.

image
Večer

Danes bodo močneje narasle tudi reke in hudourniški vodotoki v zahodni, osrednji in severni Sloveniji, kjer obstaja velika verjetnost razlivanj. V ponedeljek bodo manjše reke že upadale, večje reke pa bodo še naraščale.

Ostaja tudi opozorilo pred poplavljanjem morja. Dopoldan in sredi dneva bo gladina morja ponovno izrazito povišana. Morje lahko poplavi v višini okoli 40 centimetrov.

image
Večer Koper danes dopoldne. 

Po napovedih agencije se bodo v prvem delu noči padavine razširile nad vso državo. Zjutraj bo dež prehodno oslabel in v vzhodni polovici Slovenije tudi ponehal. Čez dan bo pretežno oblačno in na zahodu deževno, dež se bo popoldne od zahoda znova razširil proti vzhodu. Vmes bodo tudi nevihte z nalivi, napoveduje Arso. V noči na ponedeljek bo dež povsod ponehal.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku