Antropolog Dan Podjed: Na svet moramo nehati gledati skozi telefon

Gregor Grosman, 16.4.2019
Gregor Grosman

Antropolog dr. Dan Podjed je na drugi regijski strokovni konferenci Centra Šteker, ki deluje pod okriljem društva Indijanez, na temo zasvojenost in raba digitalnih tehnologij med mladimi, spregovoril o odvisnosti od sebe v času selfijev. Da bi še bolj nazorno prikazal, o čem bo tekla beseda, je najprej naredil selfie, saj se sicer dogodek ni zgodil, je šaljivo pripomnil. 

Podjed je govoril o fasciniranosti z lastno podobo in obsedenosti s sabo, ki je povezana s tehnologijami, ter skušal ugotoviti, zakaj se v sodobnem svetu vse več opazujemo in razkazujemo. 

Do leta 2013, sodeč po pogostosti pojavljanja, pojem sebek praktično ni obstajal, tako prikazuje Google Trends, za tem pa je sledila eksplozija in danes so selfiji del našega vsakdana, ugotavlja Podjed.

image
Google Trends Razširjenost pojma selfie (sebek)

Kaj je selfie?
Fotografija sebe, ki jo nekdo običajno posname s pametnim telefonom ali spletno kamero in naloži na spletno družbeno omrežje. Obvezno je selfie (sebek po slovensko) treba deliti z drugimi, drugače ni selfie.

A obsedenost s sabo se je že pred tem napovedovala na različne načine, dodaja. O tem je denimo govorila naslovnica Time leta 2006, ko je bila osebnost leta - Vi (You). Podjed v tej luči vidi tudi uspeh video platforme YouTube, saj smo na tem spletnem mestu mi v središču pozornosti. "Gre za televizijo, ki je namenjena nam, ki jo mi soustvarjamo," razlaga. 

Prihod selfijev je bistveno zaznamoval telefon s sprednjo kamero Ericsson Z1010. Zamisel takrat je bila, da ga bodo poslovneži uporabili za video konference, zgodilo pa se je, da so ljudje fotografirali sebe in te fotografije kazali in delili z drugimi, je povedal antropolog.  "Ovekovečiti je treba prelomne, pomembne trenutke v življenju, ali pa to početi vsak dan, kot Kim Kardashian," še izpostavlja, saj danes ni več pomembno, kar je res, temveč je pomembno, da izstopaš iz povprečja. 

image
Tolga Bozoglu/EPA

Uspeh sebka Podjed pojasni na uspehu fotografije, ki je leta 2017 obkrožila svet. Kljub stotim profesionalnim fotografom, ki so spremljali uspeh naših košarkarjev, je prav selfie Luke Dončiča, ko je po zmagi nad Srbijo vzel v roke telefon in palico in fotografiral veselje ekipe, najbolj avtentična fotografija. "Uspeh je v tem, da smo sami producenti, režiserji vsebin. Mi jih moramo ustvarjati," razloži antropolog.

image
Gregor Grosman Dr. Dan Podjed

Na spletu nič ne izgine.

Podjed ugotavlja, da "zaradi obsedenosti s sabo, z lastno podobo in zaradi tehnoloških zombijev, ki jih vse bolj pogosto vidim na cesti, prihaja do vse več nesreč. Selfije delamo na neprimernih krajih in trenutkih. Tako je letno več kot 50 smrtnih primerov in stotine poškodb, saj delajo ljudje selfije na pečinah, pa pred prihajajočim vlakom ..." Razlaga še, da se utapljamo v pogledih in meni, da nam bo kmalu vse to prišlo v glavo. "Opažam, da smo že doživeli trenutek, ko se odklapljamo od tehnologije. Ljudje hodijo v kampe za detoksikacijo, si privoščijo denimo 14 dnevni odklop. Na svemlt moramo nehati gledati skozi telefon, in spet drug drugemu zreti v oči." Ne pozabi pa opozoriti še na eno dejstvo. Vse, kar naložimo na svetovni splet, tudi če omejimo prikaz na najkrajši možni čas, nikoli ne izgine z interneta.

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku