(ANALIZA) Kronaveter že vodja vijoličastih, Milanič dal prednost izkušnjam       

Marko Kovačevič, 11.7.2019
Grega Wernig

Kaj so na prvi tekmi kvalifikacij za ligo prvakov v proti Islandcem pokazali nogometaši NK Maribor

VALUR - MARIBOR 0:3 (0:1)

Stadion Hildarendi v Reykjaviku, gledalcev: 1000, sodnik: Krzysztof Jakubik

(Poljska) 6.

Strelci: 0:1 Peričić (v 43. minuti), 0:2 Hotić (60.), 0:3 Kronaveter

(86., iz enajstmetrovke).

Rumeni kartoni: H. Sigurdsson; Cretu, Tavares, Ivković.

Kenan Pirić 6,5

Ubranil je, kar je bilo treba ubraniti. No, skoraj vse. Na začetku drugega polčasa, ko je udaril Kristinn Sigurdsson, so nogometaši Valurja že proslavljali, a sodniki so ocenili, da žoga ni prečkala golove črte, preden jo je odbil v polje. Reprezentant BiH ostaja prva izbira med vratnicama v novi sezoni.

Martin Milec 6,5

Bojevit v obrambi, razigran v napadu. Čeprav mu ni uspelo vse, kar si je zamislil, je desni bočni branilec odigral spodobno. Poškodba, zaradi katere je velik del prejšnje sezone presedel na tribuni, je pozabljena, priljubljeni Miki je spet zanesljiv v zadnji liniji vijoličastih.

Špiro Peričić 7,5

Debi kot iz sanj. Dalmatinec je krstni nastop v vijoličastem oplemenitil s prvencem, v prvem polčasu je z natančnim strelom z glavo slovenske prvake odpeljal v vodstvo. Podobne priložnosti v drugem delu ni izkoristil. V obrambi je bil precej bolj zanesljiv kot na prijateljskih tekmah.

image
Grega Wernig

Saša Ivković 6,5

Morda mu je Peričić prevzel vlogo prvega skakalca ob prekinitvah, a brez Srba s hrvaškim potnim listom si zadnje linije Maribora ni več mogoče zamisliti. Napake niso bile usodne, komandant obrambe je sezono začel brez prejetega gola.

Mitja Viler 6

Umetna trava mu je povzročila največ težav. Izkušeni Primorec se na začetku tekme ni znašel, a ko so minute tekle, je tudi on ujel ritem. V Žanu Kolmaniču je dobil resnega konkurenta za mesto na levi strani obrambe, a na premieri je trener Darko Milanič dal prednost izkušnjam pred mladostjo.

Alexandru Cretu 6

Z nerodnim posredovanjem je omogočil Valurju prvo priložnost na tekmi. Islandci njegove napake niso kaznovali. Robustni vezist se je na sredini igrišča dobro bodel z Vikingi. Če ni šlo drugače, jih je ustavil s prekrški. Z rumenim kartonom se je vrnil s severa.

Blaž Vrhovec 6,5

Defenzivni vezist je igral podobno kot cela ekipa. Na začetku se je še lovil, na umetni travi ga žoga ni povsem ubogala, a v nadaljevanju je izkoristil priložnost, da pokaže svoje kvalitete. Samozavestno se je vključeval v napad, dobro kombiniral z napadalnim delom ekipe. Dovolj za pozitivno oceno.

image
Grega Wernig Valu

Dino Hotić 7,5

En strel je bil dovolj, da si bo gostovanje pod polarnim krogom dobro zapomnil. V prvem polčasu ni bil nevaren, v drugem pa je izkoristil podajo Roka Kronavetra in z natančnim strelom proslavil rojstvo sina. Njegov zadetek je prelomil tekmo. Po zaostanku z 0:2 se sokoli niso pobrali.

Rok Kronaveter 8

Preigravanja, podaje, streli. Z dvema asistencama in zadetkom z enajstih metrov je prispeval največji delež k zmagi v Reykjaviku. Novinec je že na debiju prevzel vlogo vodje ekipe, po prijateljskih tekmah pa še na uradnem krstu dokazal, da je Maribor dobil izjemno okrepitev. Igralec tekme.

image
Grega Wernig

Andrej Kotnik 7,5

Ni napolnil statističnih rubrik, gostovanje na severu je zaključil brez asistence ali zadetka. A imel je eno ključnih vlog pri pohodu do visoke zmage. Valurjevi branilci so bili nemočni, ko je dobil žogo. S Kronavetrom sta zrežirala drugi gol na tekmi in poskrbela še za nekaj obetavnih priložnosti.

Marcos Tavares 6,5

Kapetan živi za take tekme. Ni imel prave priložnosti, da bi v zbirko 28 evropskih golov dodal še kakšnega, a njegov prispevek še zdaleč ni bil zanemarljiv. Ko je bilo treba, je stopil na žogo, izsilil nekaj prekrškov, ki so vijoličastim ponudili lepe priložnosti s prostih strelov.

Menjave

Rudi Požeg Vancaš (od 75. minute) 6

Petnajst minut je dobil na debiju, zamenjal je Tavaresa. Dovolj, da je v igro Maribora vnesel še več dinamike in nevarnih akcij. Kotnik in Kronaveter sta ga pripeljala v priložnost, a strela z leve strani ni izkoristil. Na povratku po poškodbi je pustil dober vtis.

Martin Kramarič (od 83. minute) 7

Sedem minut je bilo dovolj, da se je izkazal. Krilni napadalec je našel svojo poletno formo. Ko je zamenjal Hotića, je krenil v prodor, se prebil v kazenski prostor, kjer ga je islandski branilec ustavil s prekrškom. Belokranjec je spretno priigral enajstmetrovko za 0:3.

Jasmin Mešanović (od 89. minute) -

Igral premalo za oceno.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku