Aluminij z zmago nad Bravom na vrhu lestvice

Zoran Mijatovič, 9.8.2019
Robert Balen

Kidričani so na uvodni tekmi petega kroga prve nogometne lige z 1:0 premagali novinca v ligi, ljubljanski Bravo, in se vsak do nedelje, ko Olimpija gostuje pri Rudarju, povzpeli na vrh lestvice. 

Le kdo bi si mislil! Potem ko so ob koncu prejšnje sezone izgubili boj za Evropo in trenerja Oliverja Bogatinova, so nogometaši Aluminija po petih krogih nove sezone – prav na vrhu lestvice! Resda s tekmo (ali celo dvema) več od konkurence, pa vendarle. V prvem medsebojnem spopadu članskih selekcij šumarjev ni ustavil novinec med elito, ljubljanski Bravo, pa čeprav je gostil dvoboj v ljubljanski Šiški. Bitko v mestni pripeki, kjer zaradi odsotnosti reflektorjev poleti ni mogoče igrati v bolj primernem času, je odločil produkt mariborske nogometne šole Luka Štor.

image
Robert Balen Stanley Amuzie je prejel rdeči karton. 

Enaindvajsetletnik je po zaslugi predložka Dejana Petrovića v 49. minuti po vratarjih Tabora, Triglava in Rudarja z glavo matiral še Bravovega Igorja Vekića. S četrtim golom, le enim manj, kolikor jih je dosegel v celi lanski sezoni, se je povzpel na vrh lestvice strelcev, obenem pa je enako na prvoligaški lestvici omogočil svojemu klubu. Naloga ni bila lahka. Ne le da so morali šumarji igrati na netipično manjšem igrišču, zadnjih deset minut so bili še številčno oslabljeni, saj si je Nigerijec Stanley Amuzie z odrivanjem nasprotnika prislužil rdeči karton. Kljub temu si Bravo ni priigral omembe vredne priložnosti, Aluminij pa je čvrsto obrambo poplačal z davkom petih rumenih kartonov. Vsaj dva dneva na prvem mestu sta tega najbrž vredna. Je to nova realnost? Vse bo jasno naslednjo nedeljo na derbiju za vrh proti Olimpiji.

Bitka za Primorsko
Še nedavno ponos regije, danes le še drugoligaša Gorica in Koper se bosta na pogorišču še tretjega nekoč primorskega velikana v Ajdovščini spopadla ne le za vrh druge lige, ampak tudi za čast in slavo. Goričani so kot edina neporažena ekipa tekmovanja postali merilo, a v Kopru prav tako odkrito ciljajo na napredovanje v prvo ligo, zato na regionalnem derbiju ne bo milosti. Tretji krog II. SNL: danes ob 16.30: Gorica – Koper, Nafta – Dravograd; ob 17.30: Rogaška – Radomlje, Fužinar – Krško, Dekani – Bilje, Krka – Dob, Brežice – Beltinci; v nedeljo ob 17.30: Brda – Drava Ptuj.

Državno prvenstvo se nadaljuje danes ob 17.30, ko bo Mura gostovala pri Triglavu. Čeprav so trenutno tretji na lestvici, Gorenjci načeloma ne bi smeli biti prehud zalogaj. A ko gre za Muro, so največja nočna mora. Lanska sezona uči: ko tekmeca igrata v Fazaneriji, je praviloma remi (0:0 in 1:1), v Kranju pa proslavljajo domači (3:0 in 2:1). Po zaslugi enega najboljših strelcev lige (trije goli na štirih tekmah), Davida Tijanića, so dobro formo zgodaj ujeli tudi to sezono. A naluknjana obramba proti Olimpiji oziroma prejeti štirje goli tokratnim nasprotnikom, varovancem Anteja Šimundže, lahko upravičeno vzbujajo lakoto po treh točkah. A če tako Triglav kot Mura z zasedanjem zgornje polovice lestvice dihata mirno, to ne velja za Domžalčane in Celjane. Prvi so zadnji, drugi bi bili predzadnji, če tam ne bi bilo Maribora. Dno za obe ekipi je predstavljal prejšnji krog, ko nista premagali novincev v ligi. Še več; če je Celje proti Bravu le remiziralo (2:2), so Domžale proti Sežani celo izgubile (2:1). Medsebojni obračun v nedeljo ob 18. uri na zahodni strani Trojan bo tako za obe ekipi popravni izpit, da ne zapadeta v boj za obstanek. Zgodovinsko gledano, so Domžalčani ne glede na lokacijo dvoboja uspešnejši (skupno 31:21 v zmagah), tudi lani je edina zmaga na štirih medsebojnih dvobojih pripadla njim.

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku