Alberto Giuliani, sproščen, duhovit in simpatičen novi selektor Slovencev

Zmago Gomzi, 13.5.2019
Robert Balen

V Ljubljani se je predstavil Alberto Giuliani, novi selektor moške odbojkarske reprezentance.

Za najboljše slovenske odbojkarje je konec počitka. V sredo se bodo pod vodstvom novega selektorja, Italijana Alberta Giulianija, njegovega pomočnika Sebastjana Škorca in drugih članov strokovnega vodstva zbrali v Kranjski Gori na pripravah za kar tri pomembne letošnje izzive: FIVB Challenge pokal v Ljubljani (od 3. do 7. julija), ki bo kvalifikacijski za uvrstitev v ligo narodov, kvalifikacijski turnir za olimpijske igre v Gdansku (od 9. do 11. avgusta) in evropsko prvenstvo (od 12. do 29. septembra), katerega dobršen del bo potekal tudi v ljubljanskih Stožicah.

Giuliani, ki je na selektorskem stolčku februarja zamenjal Srba Slobodana Kovača, se je danes prvič predstavil slovenski sedmi sili. Družbo so mu delali Škorc, kapetan reprezentance Tine Urnaut in predsednik OZS Metod Ropret. Pogodbo je podpisal za dve leti, ob tem pa povedal, da je voditi slovenske odbojkarje zanj velika čast in izziv. "Pred tremi leti sem bil med kandidati, a takrat nismo našli skupnega jezika. Zdaj sem tu in pripravljen na trdo delo," je z nasmeškom na obrazu za uvod povedal 54-letni Alberto Giuliani, ki je tudi v nadaljevanju deloval zelo sproščeno, simpatično in duhovito. Govoril je v angleščini, a ko mu je zmanjkalo rdeče niti, je preklopil na materni jezik in v vlogi prevajalca se je znašel Tine Urnaut, ki že osem let igra v Italiji.

"Rad zmagujem, a v športu ni mogoče samo zmagovati. Prevzel sem odlične odbojkarje, na priprave sem povabil vse, ki so mi jih priporočili moji novi sodelavci, tiste, za katere menim, da lahko izpolnijo moja in svoja pričakovanja, pričakovanja vodstva OZS in slovenske javnosti. Naš prvi cilj je uvrstitev v ligo narodov, drugi na olimpijske igre in tretji najboljša igra na evropskem prvenstvu. Na vse tri izzive se bomo dobro pripravili," je bil odločen nekdanji italijanski reprezentant, ki je kot trener vodil vodilne domače klube Cuneo, Macerato in Piacenzo, v minuli sezoni pa turškega velikana Halkbank iz Ankare, za katerega igra Alen Šket. "Za njim je zelo dobra sezona, igral je odlično, žal pa ekipa ni dosegla, kar smo pričakovali."

Nato je odgovoril na še eno zanimivo vprašanje, ali je razmišljal, da bi v reprezentanco povabil Matevža Kamnika, pred leti najboljšega slovenskega srednjega blokerja in enega najboljših evropskih igralcev na tem mestu, ki je lani prekinil trenersko kariero in spet zaigral - za švicarski klub Amriswil. "Tudi o Kamniku sem razmišljal, a se nisem odločil za povabilo. Bomo videli, kaj bo prinesel čas," je dejal Giuliani.

Tudi Tine Urnaut je komaj spoznal novega selektorja, pred tem ga je videl le na tekmah. "O njem imam zelo pozitivno mnenje. Vidi se, da izžareva veliko energije, zelo sproščeno deluje in prepričan sem, da bomo pod njegovim vodstvom vsa tri letošnja tekmovanja pričakali vrhunsko pripravljeni. Na challengerju v Ljubljani želimo dokazati, da se nam je zgodila krivica, ko nas niso uvrstili v ligo narodov, želimo se uvrstiti na olimpijske igre in uresničiti naše sanje, na prvenstvu stare celine pred domačimi gledalci pa zmagovati," je povedal Tine Urnaut, ki bo bržčas zapustil Modeno in kariero nadaljeval v drugem klubu.

Med povabljenimi ni novincev
Selektor reprezentance je na priprave povabil 18 odbojkarjev, med njimi vseh 14, ki so nastopili na lanskem svetovnem prvenstvu. To so podajalca Dejan Vinčić in Gregor Ropret, korektorja Mitja Gasparini in Tonček Štern, srednji blokerji Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Saša Štalekar in Uroš Pavlović, sprejemalci Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Alen Šket in Jan Klobučar ter prosta igralca Jani Kovačič in Urban Toman. Pridružili se jim bodo sprejemalec Žiga Štern, srednji bloker Matic Videčnik in podajalec Uroš Planinšič, ki so lani kot člani pomlajene reprezentance nastopali v evropski ligi - ter eden najbolj nadarjenih Slovencev, 17-letni Rok Možič, ki je z reprezentanco že treniral.

Anketa

Ali ste se letos že osvežili v morju?

Sudoku