Aktivni senior na spletu: Ni dneva, da ne bi kaj objavil o Mariboru

Branka Bezjak , 8.10.2019
Sašo Bizjak

Osem let že 74-letni Mariborčan skrbi za facebook skupino, v kateri obujajo spomine na mesto Maribor ter spletno skupnost informirajo o preteklih znamenitostih, nekdanjih pomembnih stavbah in ulicah.

"Če znaš življenje uživati, je lepo, tudi ko si v letih," pravi Franc Vezjak, na družbenih omrežjih bolj znan kot Frenki Flos. Osem let bo že kmalu, natančneje 11. oktobra, odkar je na facebooku oblikoval skupino Maribor moje mesto - tu sn doma. Njeni člani objavljajo utrinke, vtise o mestu iz sedanjosti, predvsem pa iz preteklosti. "Začel sem iz velike ljubezni do Maribora, do njegove zgodovine," razlaga Vezjak.

Njegov stalni spremljevalec je tako fotoaparat in ne mine dan, ne da bi pripravil kakšno objavo s potepa po mestu ali pobrskal po zgodovini in našel kakšen utrinek, spomin. Njegova velika ljubezen je tudi Pohorje. Pri Bellevueju ima svoj kotiček, pravi, iz katerega fotografira v dolino in nato pripravi objavo bodisi za svoj facebook profil ali za skupino. Med obhodi večkrat opazi tudi kaj, kar ga zmoti. Pred kratkim ga je zabolelo, denimo, ko so nepridipravi uničili Marijin kip na poti proti Mariborski koči.

image
Osebni arhiv

A Franc Vezjak ne dopušča pretirano kritičnih objav. Prav tako ne dovoli politike v skupini, omenjanja županov, pri tem je neomajen. "Želim predvsem, da ljudje še bolj spoznajo naše mesto, njegovo preteklost in da skupaj obujamo spomine. Zato tudi veliko sodelujem s Pokrajinskim arhivom Maribor, za kar sem mu zelo hvaležen. Tudi sam imam ogromen arhiv fotografij," pravi 74-letni Mariborčan, ki vselej z zanimanjem hodi po mestu in še zmeraj opazi veliko zanimivega, čeprav mu je že vse znano. Članov skupine je že čez 13.500, veliko tudi iz tujine, Avstrije, Kanade, Švice, Poljske, celo Kuvajta, zanje take objave pomenijo posebno vez z Mariborom.

image
Osebni arhiv Frenki z že pokojno prijateljico Olgo 

S posebnim žarom Vezjak pripoveduje o Olgi Novak, ki se je facebook skupini pridružila leta 2012. Začela je z opisovanjem svojega življenja na Lentu, kjer je živela dolga leta. "Kot amaterka in samoukinja je delala tudi čudovite videoposnetke iz starih fotografij Maribora in Lenta pa videoposnetke novejših fotografij Maribora članov naše skupine. Vedno je dodala primerno glasbo ali pesem in ob posnetkih opisala dogodke, kako je bilo in kako se je vse spremenilo. Sedaj to vsi pogrešamo. Olga je bila res duša," pravi o svoji prijateljici, ki je umrla po hudi bolezni. Kdaj pridejo zanj tudi težki trenutki, pravi, ni lahko sam shajati z invalidsko pokojnino. A takrat se spomni Olge, ki mu je rekla, naj drži skupino skupaj, razlaga Frenki, ki družbo in tolažbo najde tudi pri svojem kužku Džoniju.

​Franc Vezjak se zavzema za postavitev table na Lentu, kjer je bil nekoč lesen most čez Dravo. Še zmeraj sodeluje tudi s Turističnim društvom Maribor (TDM) pri splavarjenju, odkoder izhaja njegov vzdevek Frenki Flos. Kot dolgoletni splavar je leta 2014 s TDM v Sodnem stolpu pripravil razstavo o preteklosti mesta in zgodovini splavarjenja po Dravi. Leta 2017 je za svojo dejavnost prejel grb Turistične zveze Maribor.

Pri upravljanju facebook skupine so mu zdaj v pomoč Tatjana Fuhrman, Boštjan Harc in Tine Gornik. Nekaj članov je pri objavljanju bolj aktivnih, drugi manj. Najbolj zavzet in z največ objavami je seveda Frenki Flos. "Namen je pokazati spomine mlajšim generacijam, ki takšnega Maribora ne poznajo. Pri tem je tudi treba opozoriti na kakšno črno packo. Želimo pa, da bi Maribor kljub težavam ostal mesto ljudi, ki tu radi živijo in se ga radi spominjajo, četudi se spreminja," doda Fuhrmanova. 

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku