Ajurvedska medicina: Varovanje zdravja zdravega človeka

NR, 19.2.2019
Profimedia

Ajurveda ponuja znanje o prehrani, življenjskem slogu in drugih zadevah na sistematičen in lahko razumljiv način. Pomaga nam podaljševati življenjsko dobo, hkrati pa nas usmerja k naravi in vodi našo dušo tudi onkraj ciklusa življenja in smrti, da dosežemo osvoboditev.  

Pred nedavnim je izšel slovenski prevod knjige velikega poznavalca starodavne indijske medicinske znanosti ajurvede Acharye Balkrishne. V indijski kulturi so štirje najpomembnejši smotri človekovega življenja dharma, artha, kama in moksa - dolžnost, blagostanje, hrepenenje in osvoboditev. To je tisto, kar človeku pomaga pri doseganju samouresničitve, osvoboditve iz ciklusa rojstva in smrti ter približevanja bogu.

image
Profimedia

Indijska civilizacija ni le starodavna, temveč tudi enkratna. Naša kultura in civilizacija imata korenine in temelje v Vedah. To so verjetno najstarejši spisi med vso literarno zapuščino človeštva. Poznamo štiri Vede: Rigvedo, Jadžurvedo, Samavedo in Atharvavedo. Pričujoča knjiga predstavlja uporabno, verodostojno in na dokazih temelječo informacijo o skrivnostih najstarejše in največje znanosti o zdravljenju, ajurvede, ki je prvotno veljala za sestavni del Atharvavede. Tradicionalno izobraženi modreci imajo ajurvedo za "nesmrtno", kar utemeljujejo z načeli, ki jim je težko oporekati.

Ajurveda je življenjska filozofija

V indijski kulturi so štirje najpomembnejši smotri človekovega življenja dharma, artha, kama in moksa - dolžnost, blagostanje, hrepenenje in osvoboditev. To je tisto, kar človeku pomaga pri doseganju samouresničitve, osvoboditve iz ciklusa rojstva in smrti ter približevanja bogu. Glavni vir oziroma temelj doseganja in uresničitve teh štirih ciljev je zdravo telo, kajti "človek lahko izpolni svojo dolžnost le z izrabo virov, ki se skrivajo v zdravem telesu". Zdrav človek, ki ga ne pestijo bolezni, lahko boljše dela, na primeren način sledi dnevnim obvezam in je bolj učinkovit. V vsem, kar počne, lahko uživa in se veseli, vodi svoje posle ter na najboljši način skrbi za družino, družbo in državo. Hkrati lahko meditira in se bogu priporoča za svoje blagostanje. To pa pomeni, da je zdravo telo prvo od sedmih človekovih dobrin. Ajurveda pravi enako: Zdravje je temelj naših dolžnosti, blagostanja, hrepenenja in osvoboditve.

Načela visokega idealizma

Prvi in najpomembnejši cilj ajurvedske medicine je varovanje zdravja zdravega človeka in šele potem pride zdravljenje bolnega.

Hkrati pa cilj ajurvede ni zgolj osebna korist posameznika, temveč predstavlja s svojim občutkom za ljubezen in sočutje blaginjo za celotno človeštvo. Modreci, ki so religiozno dejavni in želijo doseči odrešitev, podpirajo znanost ajurvede kot svojo dolžnost do religije in ne zaradi lastne koristi ali za izpolnitev kakšnih svojih posebnih želja. Ajurveda opredeljuje praktika takole: Najboljši praktik je vaidja, ki svojo dolžnost opravlja brez pričakovanja denarnega plačila ali kakšne druge nagrade, temveč zgolj iz sočutja in naklonjenosti do bolnika.

image
Reuters
Ajurveda je torej prakticiranje načel visokega idealizma. To je izjemen medicinski sistem, ki daje velikanski pomen prehranjevanju - kaj jesti in česa ne jesti - in ki razlaga, da je izkoreninjanje vzrokov bolezni prvi korak k zdravljenju. Ajurveda v zasledovanju svojega cilja ne opisuje zgolj načinov in postopkov varovanja zdravja, ampak tudi pojasnjuje, zakaj se bolezen v telesu razvije. Ko razlaga načine varovanja zdravja, ajurveda pravi: Hrana, spanje in spolna zadržanost so trije stebri, ki
Milijoni umirajo premladi
Avtorjev cilj je približati se sleherni družini in vstopiti v sleherni dom in zato tudi sam vlaga vse napore, da bi knjiga prišla v roke čim večjemu številu ljudi. Danes milijoni umirajo premladi zaradi številnih bolezni, saj so zdravila draga in imajo številne neželene stranske učinke, drage in navadnim ljudem zato težko dostopne so številne operacije, diagnostični pregledi in bolnišnično zdravljenje, pogosto pa so te metode zdravljenja tudi nepotrebne. Z razumevanjem tistega, kar prinaša ta knjiga, se bo bralec lahko rešil marsikatere neprijetnosti, ki se v sodobni medicini dogaja v imenu zdravljenja. Ljudje lahko postanemo zdravstveno samostojni. Zdravje (arogya) je naša prirojena pravica! (Swami Ramdev v spremni besedi)

Z uporabo teh treh podpornih stebrov v skladu s predpisanimi metodami lahko obvarujemo zdravje, ob tem pa se dotaknemo tudi razlogov za nastanek bolezni. Kajti oseba, ki se prepušča nezdravemu početju, uničuje dhi (razum), dhrti (stanovitnost) in smrti (moč spomina) - in takrat so mogoče vse fizične in mentalne okvare.

Zdravje in sreča na vseh ravneh

Nezdrave dejavnosti štejejo v indijski tradiciji za intelektualne prestopke. Kdor dela intelektualne prestopke, bo trpel izgubo zdravja, njegovo telo bodo prizadele bolezni. Ajurveda se zato predstavlja tudi takole: je vse tisto, kar govori o modrosti dolgega življenja oziroma je znanost, ki opisuje, katera prehrana je dobra in katera ne ter tudi, kaj je dobro in kaj slabo za dolgo in srečno življenje.

image
Ciceron Pred nedavnim je izšel slovenski prevod knjige velikega poznavalca starodavne indijske medicinske znanosti ajurvede Acharye Balkrishne. 

Znanost ajurvede
Bralci Večera lahko knjigo Znanost ajurvede (avtor Acharya Balkrishna, 290 strani, barvne ilustracije, izšla pri založbi Ciceron 2018) naročijo po znižani ceni 22,52 evra. Naročila: 031 343837 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali www.ciceron.si.

Dejansko je torej ajurveda ime najboljšega in najbolj zdravega življenjskega sloga. To je modrost življenja in znanost, ki človeškemu življenju omogoča zdravje in srečo na vseh ravneh.

Sklenemo lahko, da ajurveda ni zgolj znanost, ki nam ponuja vedenje o načinih zdravljenja z zdravilnimi zelišči, temveč je popoln vodič in filozofija, ki nas usmerja k zdravemu načinu življenja. Ajurveda ne opisuje zgolj zdravil za boljše počutje bolnika, temveč vzdržuje in varuje tudi zdravje zdravih ljudi z opisovanjem vsakodnevnih navad v skladu s sezonskimi prilagajanji in z informacijami o primernih in koristnih prehranskih navadah v posameznih letnih časih v skladu s tremi došami - temeljnimi fizičnimi lastnostmi telesa: vata, pitta in kafa.

Opisuje nam hrano, ki je medsebojno nezdružljiva in neprimerna za uživanje. Opisuje tudi najmanjše silnice in skrite energije, ki delujejo v naših telesih. Dejstvo je, da je ajurveda tako vseobsežna, da jo je nemogoče ukalupiti znotraj katerihkoli meja; kot zdravila upošteva rastline, liste, semena in sadeže. Temelji torej na prepričanju, da v univerzumu ni substance, ki ne bi mogla služiti kot zdravilo.

Pomaga podaljšati življenjsko dobo

Vsaka substanca lahko ob primernem načinu uporabe in v ustreznih okoliščinah služi kot zdravilo. Prav vsak mineral je mogoče prečistiti in ga uporabiti kot sredstvo, ki lahko rešuje življenje. Ob tem nam ajurveda ponuja znanje o prehrani, življenjskem slogu in drugih zadevah na sistematičen in lahko razumljiv način. Pomaga nam podaljševati življenjsko dobo, hkrati pa nas usmerja k naravi in vodi našo dušo tudi onkraj ciklusa življenja in smrti, da dosežemo osvoboditev.

Nobenega dvoma ni, da je osupljiva modrost ajurvede, ki so jo zbrali stari učenjaki, koristna za vsa človeška bitja. Zato se danes ajurvedsko medicinska znanost širi po vsem svetu. Da bi bila še učinkovitejša, so potrebni novi poskusi in raziskave.

Celo danes še delujejo ajurvedski zdravniki, ki zdravijo na tradicionalen način in so sposobni ozdraviti številne kronične bolezni, ki so s sodobno medicino praktično neozdravljive. Vendar zaradi pomanjkanja interakcije, vzajemnih stikov, komunikacije in sodelovanja ostaja ajurveda zunaj dosega milijonov ljudi, ki so s tem odrezani od najvarnejše in najučinkovitejše medicinske znanosti na svetu.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku