Po mesecih zatišja na Brniku pristalo prvo potniško letalo: Air Serbia Slovenijo (znova) povezala s Srbijo

Gregor Grosman, 29.5.2020
Gregor Grosman

Poslovodni direktor Fraport Slovenija Zmago Skobir pričakuje tri faze odpiranja prometa na ljubljanskem letališču. Zaradi izpada prihodkov v času zaprtja letališča za potniški promet bodo morali radikalneje poseči v stroške.

Po mesecih zatišja je ljubljansko letališče dočakalo prvi redni potniški let. Na letališče Brnik je danes iz Beograda priletelo prvo potniško letalo ATR72 po ponovnem odprtju ljubljanskega letališča 12. maja, ko je vlada umaknila ukrepe, ki so omejevali zračne prevoze v Republiki Sloveniji.

24 potnikov je pristalo na Brniku, vsi so nosili maske, tisti, ki niso državljani Slovenije ali zanje ne veljajo izjeme, ki bi jim dovoljevale prosto gibanje, bodo morali po veljavni zakonodaji za 14 dni v karanteno. Nekateri so na let čakali zelo dolgo, tako tudi potnica, ki je bila v času pred koronavirusom na obisku pri sorodnikih. "Let je bil prijeten. Vsi smo bolj kot ne imeli vrsto zase," je povedala ob prihodu.

Na ljubljanskem letališču je po dveh mesecih in pol zatišja danes znova stekel redni letalski potniški promet. 

Drugi potnik, ki živi v Beogradu in ima tam hišo, pa je povedal, da so nekateri potniki na letalu nosili tudi rokavice. "Leteli smo super, kot da se ni nič zgodilo, nobenih težav ni bilo" je dejal in še, da je bilo letališče Nikola Tesla precej prazno. "Nič drugih avionov ni bilo."  V Slovenijo, kjer mu živi mama, je želel priti že prej, a so mu en let odpovedali. "Vsak dan je bilo drugače. Sem bil že malo nervozen," je zaključil. 

image
Gregor Grosman

Iz Brnika pa je v Srbijo odletelo 40 potnikov, nam je povedal Zmago Skobir, poslovodni direktor Fraport Slovenija. "Vznemirjen sem zaradi tega, ker prihaja po dolgem zatišju prvi let. Air Serbia odpira to zatišje." Po preverjanju rezervacijskih sistemov, ki so odprti za prodajo letalskih vozovnic, pričakuje Skobir tri faze odpiranja prometa: "Do 15. junija bo še nekaj letov. Prihajajo tudi Lufthansa, LOT, Montenegro Airlines. Do konca junija, med 15. in do konca meseca, pričakujemo tudi ostale, Swiss Air, Air Brussles, Transavia, British Airways. Po 1. juliju pa naj bi promet stekel nekoliko bolj tekoče, a okrnjeno." So pa se letošnji sezoni odpovedali Iberia in Finnair.

Znano je, da letalski prevozniki krčijo svoje flote. "Pričenja se tekma za pridobivanje prevoznikov nazaj, rezultat pa je odvisen od tega, kako se bodo države odzvale na to situacijo. Predvsem od odpiranja meja in v smislu podpiranja promocije na trgih, kjer naj bi prevozniki vzpostavili letalski promet." 

Odpuščanja odvisna od prevoznikov 

image
Gregor Grosman Zmago Skobir

Da imajo praktično samo 15 odstotkov prometa od 17. marca, ko je bilo letališče zaprto za potniški promet, je še izpostavil poslovodni direktor in dodal, da so se zaradi tega pri Fraport Slovenija morali hitro odzvati na stroške. Letališče je bilo deležno velikih fiksnih stroškov. Ker je letalski promet strateško pomemben za gospodarstvo in turizem, so na pristojna ministrstva naslovili več pobud, vendar do danes letalski promet ni bil deležen nobenih posebnih ukrepov, je povedal Skobir. "Ne bomo mogli mimo tega, da bomo morali v družbi radikalneje poseči po stroških, tako stroških dela kot investicij." 

Z Air Serbia so bili ves čas v dogovarjanjih, kako čim prej vzpostaviti letalski promet, je Skobir odgovoril na vprašanje, zakaj je prav ta letalska družba prva pristala na Brniku.

"Strošek dela predstavlja največji delež. Poseči bomo mogli tudi po teh stroških. Zaradi naše likvidnosti in obstoja, da bomo pripravljeni na nadaljnji razvoj, pa bo potrebno prevetriti tudi vse druge ključne stroške," tako Skobir. Na vprašanje, koliko zaposlenih bo zaradi načrtovanih ukrepov prizadetih pa odgovarja: "Težko ocenjujem. Odvisno je od napovedi letalskih prevoznikov. Mi potrebujemo ljudi zato, da oskrbujejo letala." Investicija v širitev potniškega terminala se zaenkrat nadaljuje. 

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku