90 let Janeza Klasinca: S torto so mu čestitali kolegi iz SNG Maribor

mh, 9.10.2019
Andrej Petelinsek

Delegacija na čelu z direktorjem SNG Maribor Danilom Roškerjem je danes, ko praznuje 90 let, obiskala Janeza Klasinca, legendarnega igralca mariborske Drame. V Domu Danice Vogrinec so mu gledališki kolegi in sostanovalci dopoldne priredili rojstnodnevno slavje s torto, svečkami in vsem, kar sodi zraven. Jubilant je bil presenečen in počaščen, da se je srečal z mlajšimi kolegi iz ustanove, kjer je preživel dobra tri desetletja in odigral celo plejado vlog. Med njegovimi največjimi uspešnicami so bile Debele zgodbe Petra Fuleža Jura Kislingerja pa Telefonist Fadila Hadžića. Obe monodrami je odigral kar 130-krat na vseh mogočih prizoriščih. Ob 130 dramskih vlogah je nastopil tudi v devetih operah in operetah na mariborskem odru in v več filmih ter televizijskih dramah.

V današnjem intervjuju za Večer je ob jubileju povedal, da ga je, rojenega Ljubljančana, Maribor popolnoma prevzel. "Zalezel se je vame in me povsem osvojil." Tudi ženo Ondino Otto Klasinc. Biti z ženo, ugledno mednarodno prepoznano sopranistko, v istem kolektivu ni bilo preprosto. "Sreča je bila, da sva doma o vsaki teatrski stvari debatirala. Tudi kritizirala sva se. Zakaj si to gesto naredil, zakaj se nisi drugače postavil ... Bil je do konca odkrit dialog. Ondina je bila kritična do mojega petja. Profesorica petja pač," je dejal. 

Janezu, sijajnemu nagrajenemu Kadivcu v Partljičevi komediji Ščuke pa ni, je Danilo Rošker izročil monografijo ob stoletnici SNG Maribor.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku