80 let modne legende: Ženske se oblačijo kot klovni

Denis Živčec, 20.1.2019
Profimedia

Veličasten jubilej. Osemdeset let je dopolnila legendarna modna oblikovalka Carolina Herrera, ki je vse prej kot navdušena nad tem, kar imate v domači omari.

Morda poslednja velika dama modne scene. Prefinjena, brezkompromisna, skoraj aristokratska, pripravljena ugled svoje prestižne znamke braniti do konca. 8. januarja je osemdeset let dopolnila kultna newyorška modna umetnica Carolina Herrera. Nepozabne ostajajo njene besede, da mora vsaka ženska zase vedeti, kaj je na njej videti dobro, in se hkrati ozirati tudi na svojo starost. "Pri 50 ali 60 letih se ne moreš oblačiti kot 15-letnica. Nekatere ženske bi si morale kupiti zelo pomemben modni dodatek - veliko ogledalo!" je dejala v enem od intervjujev. Predlaga, naj si ogledalo postavijo na vidno mesto in se, preden gredo iz hiše, pogledajo vanj in končno rečejo: "Ne morem verjeti, kaj imam na sebi!" Znana je po vzvišenem klasičnem slogu in svoji strasti do preprostih belih bluz. Tudi svojo modno hišo je zgradila na temelju elegantne preprostosti.

Bela srajca za zgodovino

image
Profimedia

Carolina Herrera, s celim imenom Maria Carolina Josefina Pakanins in Nino, se je rodila 8. januarja 1939 v venezuelskem Caracasu. Njena mama je bila hčerka bogatih venezuelskih lastnikov zemljišč, oče pa prvi častnik letalske sile in nato guverner Caracasa. S tremi sestrami je bila vzgojena v varčnosti, obkrožena z guvernerji in učitelji. Mati se je ukvarjala z vzgojo otrok, zato je bila pozornost namenjena ne samo izobraževanju, temveč tudi oblačilom. Ženske družine Pakanins so odraščale med lepim pohištvom, luksuznimi stranišči ter ob babici in materi, ki sta naročili obleke iz Lanvina in Balenciage. Ko je bilo Carolini trinajst let, jo je babica odpeljala v Pariz, na revijo Cristobala Balenciage. Sprva se je Carolina odločila za študij biokemije, a prav zares smiselna ta odločitev ni bila. Študij, ki je ni zanimal, je celo dokončala. Leta 1957 se je poročila, a sedem let kasneje se je vrnila v hišo staršev z dvema majhnima otrokoma. Štiri leta kasneje se je poročila s televizijskim voditeljem Rinaldom Herrero Guevara. V družini sta bili še dve njegovi hčerki in Carolina se je posvetila gospodinjenju. Zaradi moža je čas pogosto preživljala z bleščečimi imeni sveta estrade in umetnosti, spoznala je tudi Andyja Warhola, ki je kasneje celo ustvaril njen portret.

V svojih štiridesetih je začela uresničevati otroške sanje o modnem oblikovanju. S pomočjo prijateljice Diane Vryland je prvo kolekcijo predstavila v Metropolitan Clubu. Zbirka je prejela dobre kritike, ki so dvignile njeno samozavest. V New Yorku je ustanovila podjetje Carolina Herrera Limited, ki je sprva zaposlovalo deset ljudi, skozi desetletja pa zraslo v pravi imperij in enega ključnih igralcev na svetovni modni sceni. Leta 1987 je predstavila svojo prvo poročno kolekcijo, elegantne silhuete, preproste linije v kombinaciji z romantiko, skrivnostnostjo in ženskostjo. Vso kariero jo je spremljala bela srajca, najpogosteje v kombinaciji s črnim krilom ali oprijetimi hlačami.

"Samo ne recite, da sem šla v pokoj!"
image
Profimedia

Ljudem je danes všeč grdota

Navdihovala sta jo tudi tenis in balet, svojčas je bila znana kot strastna voznica s težko nogo. Leta 1988 je predstavila parfumsko linijo, prvi vonj je bil ženski cvetni parfum, ki ga je imenovala po sebi. Še danes je njen najljubši, saj dehti po jasminu in tuberozi. Svoj prvi butik je odprla v New Yorku šele leta 2000 in istega leta je ustvarila kozmetično linijo, leto kasneje pa še linijo dodatkov.

image
Profimedia

Carolina Herrera je lani tik pred modno revijo na newyorškem tednu mode oznanila, da bo ta njena zadnja in da se poslavlja kot kreativna direktorica svoje znamke, za svojega naslednika je imenovala 31-letnega oblikovalca Wesa Gordona, ki je bil zadnje leto njen najtesnejši svetovalec. "Samo ne recite, da sem šla v pokoj! Grem naprej, k novemu poglavju," je povedala za New York Times. To pomeni, da ne bo sprejemala vsakodnevnih odločitev o znamki, ampak bo še vedno veljala za njeno glavno ambasadorko. Ob tem je poudarila, da ji ni všeč, kaj je nastalo iz mode.

"Moda se je zelo spremenila. Kar je ljudem všeč sedaj, je grdota. Ženske se oblačijo zelo čudno. Kot klovni. Veliko je pritiska po stalnem spreminjanju, ampak bolje je nositi nekaj, kar pristaja vam. Dodajte le kanček novega in boste videti odlično. Doslednost je zelo pomembna," pravi osemdesetletnica.

image
epa
Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku