8 idej za darila, ki jih bo vesela vsaka mama

Bonbon, 22.3.2019
Shutterstock

Iskanje darila za mamo je lahko stresno. Posebno, ko si želimo, da bi povedalo še kaj več.

Tudi če trdi, da letos za materinski dan ne želi darila, vemo, da si zasluži nekaj posebnega. Zato nekaj idej za sentimentalna, a sodobna in moderna darila, ki bodo pokazala, koliko nam mama pomeni.

Kolaž

Mama ali babica ima gotovo shranjenih kar nekaj risb iz vašega otroštva. Fotografirajte jih in naredite kolaž, ga nato natisnite in podarite kot najdražjo umetnino.

Tečaj, o katerem že dolgo razmišlja

Gotovo je v zadnjem času omenila, kaj se želi še naučiti. Morda govoriti francosko, plesati salso? Na materinski dan ji pokažite, da jo poslušate.

Mešanica za lepotno kopel

Zagotovo bo zelo vesela, če boste mešanico za lepotno kopel pripravili sami. Uporabite posušen rožmarin, timijan, meto, olupke ene pomaranče in limone, mleko v prahu ter vrelo vodo. Iz te dišeče lepotne kopeli bo prišla kot prerojena in predvsem - spočita.

Pospravite ji stanovanje in pripravite kosilo

Vemo, kako odlično se počutimo v sveže pospravljenih prostorih, na svežih rjuhah in ob mamljivemu vonju, ki vabi k mizi. Zdaj je pravi čas, da se s čiščenjem in kuhanjem mami zahvalimo za vse skrbi, ki smo ji jih povzročili.

Kuharske knjige z domačimi recepti in družinskimi fotografijami

Namesto tipične kuharske knjige ji raje podarite tako, ki je polna družinskih receptov in fotografij.

Naučite jo kaj novega

Bi mama rada znala bolje uporabljati računalnik, morda telefon ali tablico? Posvetite ji nekaj ur in z njo delite svoje sposobnosti. Potrpežljivost bo poplačana.

Družinske infografike

Mami bo gotovo všeč družinska infografika, kjer bodo na voljo vsi podatki o najljubših destinacijah vaše družine, najljubših aktivnostih, stvareh, ki jih imate najraje, in še več.

Darilni boni

Brezplačna masaža, pladenj piškotov, kosilo ali večerja - to je samo nekaj stvari, ki jih lahko naredite za njo. Ker veste, da vas sama ne bo želela obremenjevati, ji svojo ponudbo napišite ali narišite na bone. In ne pozabite na nekaj osebnega, nekaj, kar ji je še posebno všeč ali pa celo potrebuje.

Kakšna je povprečna slovenska ženska?
Poigrali smo se s številkami statističnega urada in sestavili povprečno slovensko žensko ter raziskali, kako se denimo Primorke razlikujejo od Štajerk.
• V lansko leto smo vstopili z 2.006.880 prebivalci, od tega nas je dobra polovica žensk (50,3 odstotka). Čeprav je res, da se vsako leto rodi več dečkov kot deklic, a po približno 60. letu starosti začnejo prevladovati ženske.
• V vseh dvanajstih regijah sta bili napogostejši imeni Marija (največ v Pomurski) in Ana, sicer pa so med zelo priljubljene še Maje, Irene, Jožice, Terezije, Nataše, Mojce.
• V povprečju so najstarejše Pomurke (46,6 let) in najmlajše Ljubljančanke (43,2 leta), kjer je tudi najvišji delež dijakinj, študentk in učenk.
• Materinstvo še zmeraj buri duhove. Kdaj je torej pravi čas za otroke? V osrednjeslovenski in obalno-kraški regiji so mamice ob prvem otroku v povprečju starejše od 30 let, najmlajše so Dolenke (28,3 let).
• Med 20 do 64. letnicami je približno 70 odstotkov delovno aktivnih, v osrednjeslovenski regiji so imele po zadnjih podatkih tudi najvišjo povprečno mesečno bruto plačo (1876 evrov) in najnižjo v Pomurju (1453 evrov).
• Z življenjem so najzadovoljnejše na jugovzhodu (samoocena 7,5 od 10), približno enako v gorenjski in osrednjeslovenski regiji (7,4) ter najmanj v Pomurju in Posavju. (6,9).
Druge zanimivosti:
• Gorenjke so naj pravilno hranjene,
• v Zasavju najpogosteje preveč, enako na Koroškem ter Goriškem, kjer je tudi največ upokojenk.
• Največ žensk na delo drugam odhaja iz Zasavja, kar je lahko razlog, da se tukaj tudi najmanj rekreirajo.
• V Pomurju je bil delež prebivalk z visokošolsko izobrazbo najnižji (vsaka peta), najvišji pa v osrednjeslovenski regiji.

DOBRODELNA AKCIJA
K sodelovanju vabljeni tako posamezniki kot podjetja
Majhne ali velike pozornosti, ki bodo zagotovo pričarale velike nasmehe, lahko do konca marca podarite tako, da na 1919 pošljete SMS-sporočilo s ključno besedo ZENSKE5 in prispevate pet evrov. Denar lahko nakažete tudi na TRR z naslovom Socialna zbornica Slovenije, Sekcija za varne hiše, materinske domove in sorodne organizacije v Sloveniji, Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, IBAN SI 56 0201 0001 8187 078, Ljubljanska banka, sklic: SI 00 110. V Mercatorjvih in Sparovih trgovinah po Sloveniji lahko donirate tudi higienske potrebščine, trajna živila, igrače, družabne igre …
Akcijo je podprla Generali zavarovalnica.
Več si lahko preberete na naši spletni strani www.meseczensk.com.
 

Anketa

Kako se zaščitite pred komarji?

Sudoku