7 korakov proti spomladanski utrujenosti

Saša Britovšek, 27.2.2020
Profimedia

Raje, kot za takšen hiter obliž za neprijetno utrujenost, se odločite za dolgoročno rešitev - energetsko bogato hrano, nekaj aktivnosti oziroma navad - in pomanjkanje energije bo preteklost.

1. Jejte polnovredno hrano

image
Profimedia Regratova solata 

Da bi se izognili le trenutnemu dvigu energije, ki vas kmalu po obroku spet pahne v nizke obrate, previdno sestavljajte svoj jedilnik. Za dolgoročno izgorevanje kalorij so odlično “gorivo” polnozrnate žitarice in proteinska hrana. Če dodate temu še nekaj zeleno-listnate zelenjave in ne preveč sladkega sadja, ste na dobri poti.

2. Popijte dovolj vode

image
Profimedia Vode ni nikoli preveč

Če v dnevu ne popijete dovolj vode, se že opoldne lahko počutite zelo utrujeni. Menda sta vsaj dva pacienta med desetimi, ki se pritožujejo nad izčrpanostjo, le dehidrirana, pravijo zdravniki. Če torej opažate, da se v času dela več ur ne spomnite popiti kozarca vode, poskrbite, da bo odslej drugače in takoj se boste počutili bolje. 

3. Redno telovadite

image
Canstockphoto Telovadite tudi, ko se vam ne ljubi

Ob zaključku delovnika ste običajno utrujeni in takrat si redki želijo še dodatne aktivnosti. Utrujenost vas hitro lahko premami, da bi odpovedali večerno vadbo. Če boste svojo telesno aktivnost zanemarjali prepogosto, se vam bo na dolgi rok maščevalo. Z redno vadbo boste telesu zagotovili dovolj kisika, ki bo napolnil vaše celice in tako boste tudi na delu bolj učinkoviti. 

4. Jejte majhne in pogoste obroke

Kako, koliko in kdaj jemo, igra pomembno vlogo pri dnevnem počutju. Če se izognete zajtrku in zato kosite obilneje, je to le voda na mlin popoldanski utrujenosti. Vsakič, ko preveč pojemo, nam energija pade. Zato poskusite jesti pogosto, a v majhnih količinah, tako bo vaše telo imelo dovolj potrebnega goriva za ves dan. 

5. Ne pozabite na sonce!

image
Profimedia Sonce spodbuja nastajanje vitamina D

Sonce vam ne prinese le dobre volje, temveč tudi telo spodbudi k proizvajanju vitamina D. Sončni vitamin je tesno povezan z zdravjem kosti, imunskim sistemom, hkrati pa spodbuja dobro počutje. Privoščite si kratek sprehod po soncu, kadar je to le mogoče. 

6. Najdite čas za kratek dremež

image
Profimedia Dremež v službi sicer ni zaželen, a bi po njem bili gotovo bolj zbrani in pri delu

Dnevni počitek ni le za otroke. Res, da si ga ne moremo privoščiti vedno, a lahko zelo pozitivno vpliva na našo učinkovitost pri delu. Od 10 do 30 minut popoldanskega dremeža je dokazano prava energetska bomba, ki ima pozitivne učinke na pozornost in spomin. Po tako kratkem spancu se tudi ne boste prebudili nergavi in še bolj zaspani. 

7. Zehajte

image
DPA Zehanje je zdravo

Čeprav naj bi bilo zehanje v javnosti nevljudno, je dokazano, da se z zehanjem regulira temperatura v možganih, da ti delujejo v idealnih okoliščinah. 

image
Canstockphoto
Anketa

Kaj menite o ukrepu, ki dovoljuje upokojencem nakupe izključno med 8. in 10. uro?

Sudoku