Bi za vikend imeli čist dom in uživali ‘sladko brezdelje‘?

Petra Logar, 30.3.2019
Profimedia

Predstavljamo 7-dnevni vodnik za urejen in čist dom! Če boste med tednom upoštevali ta urnik čiščenja, boste konec tedna imeli dovolj časa, da boste lahko uživali z družino in počeli vse tisto, kar vas veseli.

Dobra organiziranost vam lahko pomaga do čistega in urejenega doma v nekaj korakih. S pomočjo 7-dnevnega načrta vam čiščenje ne bo vzelo veliko časa, dom pa bo čist, dišeč in urejen. Pri tem pa je najboljše to, da boste konec tedna uživali v pospravljenem stanovanju.

Ko boste osvojili urnik čiščenja, vam bodo gospodinjska opravila vzela vedno manj dragocenega časa, stanovanje pa bo čisto in urejeno vsak dan

Razporedite gospodinjska opravila po dnevih (tudi na člane družine). Na tak način boste imeli stanovanje ves čas čisto, ne bo več odlašanja z določenimi opravili, ki vam niso najbolj pri srcu, pa tudi več prostega časa vam bo ostalo. Ko boste pričeli čistiti dom po urniku, boste sprva potrebovali več časa, da bo končno vse na svojem mestu, a z vsakim tednom bo lažje, če se boste urnika držali. Če je v vašem gospodinjstvu več oseb, razdelite delo.

image
Profimedia Razporedite gospodinjska opravila po dnevih.

7-dnevni vodnik za urejen in čist dom

Ponedeljek, dan za urejanje

Konec tedna je mimo, čas je, da se vrnemo nazaj v tedensko rutino. Pospravite vse, kar se je nabralo čez vikend, operite posodo. Posvetite se računom, plačajte jih danes in ne odlašajte več. Preberite elektronsko pošto in takoj odgovorite nanjo. Preglejte hladilnik, skuhajte kosilo iz živil, ki so zadaj in jim bo kmalu pretekel rok uporabe. Odnesite smeti, zalijte rože. Teden začnite brez navlake, ki se je nabirala čez vikend.

image
Profimedia Tudi vaš dom je lahko čist.

Torek, dan za pranje

Ob torkih se posvetite pranju, operite oblačila, posušite jih, zložite in zlikajte. Zamenjajte brisače v kopalnici in tudi vso posteljnino. Očistite čevlje in jih zložite. Pospravite garderobno omaro in končno že zavrzite oblačila, ki jih ne nosite več.

Sreda, dan za kopalnico

Očistite ogledala po vsej hiši, očistite umivalnik in kad, kabino za prhanje, stranišče, ploščice v kopalnici in omarice, pospravite jih, očistite glavnike, zamenjajte zobne ščetke, odnesite smeti, pomijte tla v kopalnici.

image
Profimedia Razporedite gospodinjska opravila med vse člane družine.

Četrtek, dan za tla

Ob četrtkih se posvetite vašim tlom. Najprej jih posesajte ali pometite, nato jih še temeljito pomijte. Ne pozabite na klet in garažo.

Petek, dan za kuhinjo in dnevno sobo

Ob petkih pod drobnogled vzemite kuhinjo in dnevno sobo. Po dnevni sobi pobrišite prah, očistite tudi televizijo, okensko polico, luči.

Kuhinja vam bo vzela več časa. Temeljito očistite štedilnik, pečico, mikrovalovno pečico, preglejte hladilnik in ga očistite, ne pozabite na ploščice, omarice in pulte.

V soboto in nedeljo vzdržujte red in čistočo

Če boste med tednom upoštevali urnik čiščenja, boste konec tedna imeli dovolj časa, da boste uživali z družino v naravi in počeli vse tisto, kar vas veseli. V soboto in nedeljo vzdržujte red po stanovanju, postorite malenkosti in pazite, da vse ostaja na svojem mestu.

Ko boste osvojili urnik čiščenja, vam bodo gospodinjska opravila vzela vedno manj dragocenega časa, saj bo počasi vse na svojem mestu. Stanovanje bo čisto in urejeno vsak dan. Odlično, kajne?

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku