6 nasvetov za več zdravja v letu 2020

NR, 9.1.2020
Profimedia

Zbrali smo osnovne prehranjevalne nasvete za več zdravja in sreče v tem letu. Prvi nasvet: uživajte manj peciva in sladkarij!

Zelo pomembno je, da ohranite zdrav življenjski slog, saj lahko le tako preprečite mnoge bolezni in ostanete zdravi. Tudi letos si vzemite čas in si zastavite nekaj ciljev za zdravo življenje.

1. Jejte manj sladkorja.

Če hočete živeti bolj zdravo, morate omejiti vnos rafiniranega sladkorja. Prevelike količine lahko namreč povzročijo kopičenje odvečne telesne teže, zvišanje ravni krvnega sladkorja in druge zdravstvene težave. Zato je priporočljivo pojesti manj peciva, sladkarij, čokolade in sladoleda. Ta živila nimajo nobene hranilne vrednosti in lahko zelo slabo vplivajo na zdravje.

image
Profimedia S sladkorjem po malem

2. Vaša prehrana naj bo bogata z vlakninami.

Vlaknine so izredno pomembne za zdravje, saj pripomorejo k temu, da je prebava taka, kot mora biti. Z njimi lahko odpravite prebavne težave, kot so zaprtje, napihnjenost in sindrom razdražljivega črevesa. Poleg tega vam lahko vlaknine pomagajo pri tem, da se boste znebili odvečnih kilogramov. Zaradi njih se namreč počutite dlje časa siti in zato lažje nadzirate apetit. V prehrano zatorej vključite čim več svežega sadja in zelenjave.

3. Izogibajte se predelani in nezdravi hrani.

Predelana in pakirana živila so sicer zelo priročna, vendar vsebujejo veliko zdravju škodljivih kemikalij in konzervansov. Zamrznjena hrana lahko povzroči sladkorno bolezen, saj za ohranjanje njene svežine pogosto uporabljajo škrob. Poleg tega zamrznjena hrana vsebuje veliko maščob, zaradi česar ima večjo kalorično vrednost. Izvedenci zamrznjena živila celo povezujejo s povečanim tveganjem za razvoj raka. Priporočljivo je, da si taka živila privoščimo le občasno, saj je lahko njihovo redno, vsakodnevno uživanje usodno za naše zdravje.

Izogibajte se predelani hrani

4. Jejte veliko beljakovin.

Beljakovine veljajo za čudežno hranilo in za temelj našega dobrega zdravja. Beljakovine so izredno pomembne za naše vsesplošno zdravje in dobro počutje, saj imajo pomembno vlogo pri obnovi poškodovanih tkiv in krepitvi mišične moči, poleg tega lahko zmanjšajo občutek lakote in spodbudijo presnovo. Če bi radi na zdrav način izgubili nekaj odvečnih kilogramov, morate na jedilnik v okviru svoje shujševalne diete obvezno uvrstiti tudi beljakovine. Največ jih vsebujejo jajca, piščančje meso, oreški ter jogurt in še nekateri drugi mlečni proizvodi.

image
Andrej Petelinšek Ne preskakujte zajtrka.
Recept za preprost bananin smuti
Banana je pogosta osnova sadnih smutijev, saj jih zgosti in daje kremast okus. Sadež vsebuje 74 odstotkov vode, en odstotek beljakovin, 0,3 odstotka maščob, 23 odstotkov ogljikovih hidratov (od tega 12 odstotkov sladkorjev) in 3 odstotke prehranskih vlaknin. Banane so bogate s kalijem, vsebujejo tudi magnezij, kalcij, fluor, fosfor, železo, cink in baker ter vitamine A, B, C in E.
Za preprost bananin smuti olupimo dve banani (lahko zelo zreli), dodamo lonček jogurta ali dva decilitra mleka ter nekaj kock ledu ali malo hladne vode. Vse sestavine zmešamo v mešalniku in takoj postrežemo.
Pri bananinem smutiju lahko kombinirate po mili volji in dodajate borovnice, maline, jagode in drugo sadje pa tudi oreščke in cimet.

5. Ne preskakujte zajtrka, saj velja za najbolj pomemben dnevni obrok.

Zdrav zajtrk učinkovito spodbudi presnovo, pomaga kuriti kalorije, prispeva k temu, da smo ves dan polni energije, ter izboljšuje osredotočenost pri delu. Med najbolj zdravimi različicami zajtrka so na primer beljakovinski smuti, sadna solata, na različne načine pripravljena jajca, zelenjavni sendvič in ovseni kosmiči.

6. ​Popijte dovolj vode. ​

Vsak dan bi morali čez dan popiti dovolj vode, saj tako spodbudite presnovo in organizmu omogočite učinkovito prebavljanje hrane. Voda tudi razstruplja in telesu pomaga (v glavnem s potom in urinom) izločiti strupe in druge odpadne snovi. Pogosta posledica dehidracije je glavobol, celo migrena. Če boste vsak dan popili dovolj vode, si boste s tem nedvomno izboljšali vsesplošno zdravje.

Pozor: nasveti so splošni in veljajo le za zdrave ljudi. Če imate kakšno bolezen, se o ustrezni prehrani posvetujte s svojim zdravnikom. 
Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku